Wat maakt een wrak voor jou bijzonder?

Overal ter wereld liggen wrakken op de bodem van de zee. Vaak zijn het scheepswrakken, maar hier en daar liggen ook vliegtuigen. Het zijn wrakken met een verhaal, omsingeld door vissen en begroeid met planten. Als duiker sta je oog in oog met het dek, de kajuit en het roer. Sommige wrakken zijn goed bereikbaar en liggen niet diep. Op deze pagina vertellen we je meer over wrakduiken in binnen- en buitenland.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Veel gestelde vragen

De meeste wrakken liggen op de bodem van de Noordzee. Het gaat om duizenden wrakken; dat zijn meestal scheepswrakken, maar er liggen ook vliegtuigwrakken. Van sommige wrakken is nog weinig over, terwijl andere nog nagenoeg intact op de zeebodem liggen. Van veel wrakken weten we het bestaan nog niet, of is de exacte locatie nog onbekend. Kun je nagaan hoeveel wrakken er in totaal op de bodem van alle zeeën liggen! En aan ieder wrak zit een ander, eigen verhaal. Dat maakt wrakduiken zo gaaf!

Het is de bedoeling dat je alleen op een wrak duikt als je er een opleiding voor hebt gedaan en over de juiste materialen beschikt. Je kunt de specialisatie wrakduiken o.a. bij de Nederlandse Onderwatersport Bond volgen. Met deze specialisatie mag je alleen op een wrak duiken, en niet erin. Het zogeheten penetreren van een wrak mag alleen als je geleerd hebt om in een object met een ‘plafond’ te duiken. Wrakduiken is iets waar je fysiek en mentaal klaar voor moet zijn. Voldoende ervaring is belangrijk! Om te oefenen kunt je getijdeduiken maken in de Oosterschelde.

Daarvoor kun je contact opnemen met diverse aanbieders van wrakduiken. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Get Wet Maritiem, Scuba Republic en de Aquila Charter. Daarnaast zijn er lokaal diverse duikteams die met eigen boten wrakken bezoeken, bijvoorbeeld op de Noordzee. Deze duikteams nemen regelmatig ‘opstappers’ mee. De aanbieders en duikteams beschikken over de kennis om veilig een wrakduik te maken. Ook in het buitenland kun je het beste even navragen welke organisaties wrakduiken aanbieden en waar de wrakken precies liggen. Als je meer informatie wilt over de diverse aanbieders kun je contact nemen met de contactpersoon wrakduiken.

Je kunt een wrakduik maken in een neopreen natpak en met een vijftien liter fles voorzien van een INT kraan. Maar naarmate je vaker in de Noordzee duikt of andere wrakduikbestemmingen bezoekt loop je al gauw tegen de beperkingen van deze configuratie aan. In dit artikel vind je meer info over de uitrusting van een wrakduiker.

Contactpersoon Wrakduiken

Robertino Mulder

wrakduiken@duikspotter.nl
0318-559347

Video's

3:25

Wrakduiken Kroatië | Diving With Friends – door Rob Aarsen

Voor de kust van Pula (Istrië, Kroatië) ligt een dozijn wrakken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het mooiste en meest bekende wrak is dat van de Baron Gautsch: een Oostenrijks passagiersschip dat in 1914 op een mijn liep en zonk. Het heeft wat weg van de Titanic, zij het dat ze veel kleiner is. De dekken zijn open en goed toegankelijk voor duikers. Je zwemt er met gemak doorheen. De Baron Gautsch staat op haar kiel op de bodem en is een leuke teklite oefenduik, met een maximum diepte van 38 meter. Tijdens de laatste decostop krijgen we gezelschap van een gigantische salp.

Door: Rob Aarsen

Komende events