Locatie
Deze foto is gemaakt bij Beqa in Fiji. Haaien en Fiji zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben een rijke historie. De haaienduik bij Beqa geeft je een visuele overdosis aan haaien. De duik zelf is vrij rechttoe rechtaan; de boten meren aan bij boeien en onder water zwem je door een labyrint van lijnen, omdat de boeien op ongeveer 5 meter diepte met elkaar zijn verbonden. Op 20 meter word je netjes op een rijtje gezet achter een muur van rotsblokken. Dit is een duik met een en al actie. Tijdens één duik zagen we 7 verschillende soorten haaien: grey reef, white tip, black tip, silver tip, lemon shark, bull shark, en nurse shark. In één duik! Tijdens de veiligheidsstop hingen we als vlaggetjes in de wind aan de lijnen. Dus wees erop voorbereid dat er af en toe flink wat stroming staat. Die lijnen zijn er gelukkig niet voor niets.
Camera
Nikon D800, fullframe sensor, Nikon 16 mm fisheye, Sea&Sea behuizing met Zen domepoort, twee Sea&Sea YS250 flitsers.
Aanpak
Toen we afdaalden kwam deze groep zusterhaaien als een wervelwind op ons af. De remoras maakten de storm compleet. Dit is één foto uit een hele serie. De haaien gingen van links naar rechts en ik hing rustig op ongeveer 15 meter diepte te wachten. Na een tijdje kwamen ze vlakbij en konden de flitsers het onderwerp goed belichten. Om te voorkomen dat ik middenin de hectiek zou komen moest ik af en toe achteruit vinnen wat de compositie van verschillende foto’s niet ten goede kwam. Na ongeveer 5 minuten brak de formatie uiteen en gingen alle haaien hun eigen kant op.
Stand flitsers
Bij deze foto zijn twee flitsers gebruikt op half vermogen. De flitsers zijn naar achter getrokken zodat de voorkant van de flitser niet voorbij de handvaten van het onderwaterhuis komen. De lengte van de armen zitten tussen volledig gestrekt en half gestrekt. Tijdens het foto’s nemen is de lengte van de armen aangepast afhankelijk van hoe dicht bij de groep haaien kwam. Hoe dichterbij de haaien, hoe meer ik de flitsers naar de camera toe trek.
Nabewerking
Bij deze foto zijn alleen de helderheid, het contrast, de witbalans en de scherpte aangepast in de raw converter van Photoshop. Alle zwevende deeltjes zijn gewoon in de foto gelaten. De haaien krioelden wild door elkaar heen, dus het was onmogelijk om een “schone” foto te maken. In dat geval zou het onnatuurlijk zijn om de deeltjes te verwijderen. Ik vind het zelfs bij deze foto horen.
EXIF data
Bestandstype: jpg
Bestandsgrootte: 30.9 Mb
Belichting: 1/160 sec bij f/11
Lichtgevoeligheid: ISO 500
Brandpuntsafstand: 16mm
Witbalans: automatisch, nadien gecorrigeerd in raw converter.