Leestijd: 2 minuten

Net als alle schaaldieren moet de hooiwagenkrab zijn pantser afgooien als het te krap wordt. John Landa heeft deze foto gemaakt op het moment dat de krab uit zijn oude schaal kruipt. De donkere achtergrond zorgt ervoor dat het dier op zijn meest kwetsbare moment goed is te zien.

Locatie:

Eigenlijk was ik alleen maar op zoek naar een onderwerp met een mooie donkere achtergrond. Bij voorkeur iets dat goed afsteekt tegen het open water. Dat was de opdracht voor de eerstkomende avond van Aquashot Noord-Brabant. Voor deze opdracht had ik de Bergse Diepsluis als locatie gekozen. De foto is gemaakt op ongeveer vijf meter van de instap op niet meer dan een meter diepte. Het zicht was goed en er was geen stroming of golfslag. Het was een frisse en bewolkte dag met weinig wind.

 

Camera

Olympus E-PL3 met een 60mm 2,8 Zuiko macrolens. De camera zit in een Olympus onderwaterhuis met daarop een AOI macro poort, twee Sea&Sea YS-02 flitsers met op beide flitsers een zelfgemaakte korte snoot. De diameter van de snoots bedraagt 35 mm.

 

Aanpak

Ik heb eerst de hooiwagenkrab benaderd en een testfoto gemaakt. Dat ging erg makkelijk, want hij kon geen kant op omdat hij nu eenmaal klem zat in zijn oude body. Daarna heb ik de flitsers goed ingesteld en wat instellingen op de camera veranderd zodat de achtergrond zo zwart mogelijk was, zonder stofdeeltjes die oplichten. Om de achtergrond donker te maken kies je het beste voor een korte sluitertijd. Vanaf de eerste foto heeft het zes minuten geduurd voordat de hooiwagenkrab helemaal uit zijn oude lijfje was gekropen. In totaal heb ik daar 35 foto’s van gemaakt.

 

Stand flitsers

De flitsers heb ik zo dicht mogelijk bij de hooiwagenkrab gezet en zo veel mogelijk aan de zijkanten. Op die manier zet je het licht alleen op de hooiwagenkrab en niet op de voorgrond en de achtergrond. Bovendien belicht je hierdoor zo min mogelijk stof. De kracht van de flitser was 4 op een schaal van 10.

Flitspositie ‘double side snoots small’  – Illustratie: Ron Offermans

Nabewerking

Ik importeer de foto’s altijd met Picasa op de computer; dit programma is daarin razendsnel (illustratie 1). Vanuit Picasa heb ik vervolgens de JPEG geopend in Photoshop Elements 13 en heb wat achtergebleven stofdeeltjes weggewerkt. Ik heb de foto een klein beetje bijgesneden (‘gecropt’) zodat het beeld beter is gevuld (illustratie 2). Ik sla mijn foto’s eerst op de harde schijf op en als ik alles heb uitgezocht kopieer ik de foto’s naar een externe harde schijf. De mooiste komen op mijn blog: ligfietsendeduiker.blogspot.com

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: JPEG
Bestandsgrootte: 5,7 MB
Datum en tijd: 15-10-2015 15:36:26
Belichting: 1/160  sec bij f 11
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 200
Brandpuntsafstand: 60 mm (120 mm bij fullframe)
Witbalans: handmatig 5000 K