Leestijd: 3 minuten

Afgelopen juni vond het Open Nederlands Kampioenschap Vinzwemmen plaats in Eindhoven. Tijd voor wat meer uitleg over de snelste zwemsport ter wereld!

Vinzwemmen als sport

Het vinzwemmen lijkt sterk op het wedstrijdzwemmen, maar door gebruik te maken van zwemvinnen zijn de snelheden tot wel twee keer zo snel. Bij het vinzwemmen zijn er drie disciplines. BiFins noemen we het zo snel mogelijk snorkelen met zwemvinnen aan. Monovins (MV) heet het als je je voortbeweegt met een grote vin, denk aan een zeemeermin of de Man van Atlantis. En ten slotte kun je onder water zwemmen. Op de korte afstanden hou je je adem in (afstand duiken) en vanaf 100 meter gebruik je een persluchtflesje. Voor zwemmers en duikers die hun prestaties willen vergroten is de discipline BiFins dus een zeer makkelijke instap: een wedstrijdzwemmer hoeft alleen te wennen aan de zwemvliezen en snorkel. De sportduiker is daar al aan gewend en zal vooral snelheid gaan ontwikkelen.

 

Record na record

Het ONK Vinzwemmen in juni leverde menig nieuw persoonlijk record op, diverse Nederlandse records en behaalde limieten. Daarmee mag een zwemmer zich bijvoorbeeld inschrijven voor een WK. Op de tweede dag van het toernooi kregen we te maken met een groot fenomeen dat (helaas) ook bij de sport hoort: dopingcontrole. Iedere sporter kan gecontroleerd worden op gebruik van doping en om te borgen dat er eerlijk wordt gesport voert de Dopingautoriteit regelmatig controles uit. Vanuit de Dopingautoriteit wordt een aantal zwemmers geselecteerd en vraagt men ‘chaperonnes’ vanuit de organisatie. Die moeten de zwemmers begeleiden naar de controlepost.

 

Volgend jaar zal het evenement weer plaatsvinden in Eindhoven, dan op 24 en 25 juni.

 

Meer weten over vinzwemmen?

  • Vinzwemmen is de snelste zwemsport waarbij er gebruik wordt gemaakt van zwemvliezen of een monovin. De vinzwemmer zwemt aan de oppervlakte met een snorkel of onder water.
  • Een vinzwemmer kan grote snelheden bereiken. Vinzwemmen is daarom de snelste zwemsport. De tijden die op de verschillende afstanden gezwommen worden zijn veel sneller dan van het gewone zwemmen. De tijden van de wereldrecords vinzwemmen zijn dan ook snel. Heel snel!
  • Vinzwemmen is niet alleen voor wedstrijdzwemmers. Integendeel! Iedereen kan het leren. Alle informatie over het vinzwemmen vind je op www.vinzwemmen.nl. Daar vind je bijvoorbeeld het wedstrijdreglement, de data van de komende wedstrijden, tips en trainingsschema’s en informatie over clubs met vinzwemmers.

 

Informatie en vragen: vinzwemmen@onderwatersport.org

 

Zelf aan de slag met vinzwemmen?

Iedere duiker en/of snorkelaar kan vinzwemmen. Wel is het fijn als je weet waar je op moet letten. Daarom heeft de commissie vinzwemmen diverse modules ontwikkeld ter ondersteuning. Deze vind je op www.vinzwemmen.nl.

 

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om met monovin te zwemmen? We komen graag langs om uitleg te geven en hebben een set met monovinnen in diverse maten. Neem vooral contact op en dan maken we verdere afspraken. Een workshop wordt altijd begeleid door een ervaren vinzwemmer of –trainer.

 

Ben je instructeur? Dan is de Module Vinzwemmen met Perslucht wellicht een aanrader. Daarin laten we je zien wat de verschillen zijn bij het gebruik van perslucht voor een sportduiker en voor een vinzwemmer. Bij voorkeur ook met ‘natte contactmomenten’.

 

En dan is er altijd gebrek aan helpende handjes, juryleden en vrijwilligers. Wees welkom en ontdek een heel nieuw stuk van de onderwatersportwereld!