Als het gaat over duiken in het Caribisch gebied, gaat het vaak over Bonaire, maar Aruba leek ons toch ook zeker het proberen waard. Aruba staat bekend om de mooie wrakduiken. Niet alleen onderwater, maar ook bovenwater is er op het eiland van alles te beleven.
Antilla Wreck
Wat een eer om op dit wrak onze allereerste wrakduik te maken. Dit is het beroemdste en meest indrukwekkende wrak van Aruba. We vertrekken ‘s morgens vroeg bij de Hadicurari Pier waar Jeffrey – eigenaar van Happy Divers – ons elke dag opwacht en zijn boot klaar staat te maken voor een mooie duikdag. Na een klein kwartiertje varen komen we aan bij het wrak. Onderweg worden we al begroet door de vele schildpadden boven water. Dit Duitse wrakschip van 1938 is op 10 mei 1940 door zijn eigen bemanning tot zinken gebracht. Het is in totaal 121,4 meter lang, dus best de moeite waard. Meerdere duiken op dit wrak is geen luxe: in één duik krijg je dit wrak niet helemaal gezien. De eerste keer weet je niet waar je kijken moet. Zo’n immens grote boot – als je aan de wateroppervlakte bent zie je het wrak al liggen op 16 meter. Bij de afdeling komen we al meteen een mooie schildpad tegen die ons begroet. Hij lag net lekker te relaxen op het dek van het wrak, hij lag echt op de uitkijk.
Echt bijzonder is dat je nog duidelijk kan zien dat dit een wrak is geweest, maar dat sommige delen toch ook echt doormidden gebroken zijn. Je ziet elke duik die je op dit wrak maakt andere details en onderdelen. Met een maximale diepte van 16 meter is het voor iedereen toegankelijk. Door het wrak heen duiken is ook ook echt de moeite waard. In de donkere gedeeltes zie je dan soms ineens een straaltje licht. Het is dan ook wel erg fijn dat je een goede duikgids bij je hebt, die precies weet waar je doorheen kunt.
Star Gerren
Star Gerren is een wrak dat op zijn kant ligt en waar je dus heel mooi langs kunt duiken. Ook zitten hier heel vaak schildpadden. Dit wrak ligt zo’n drie kilometer uit de kust en is 75 meter groot op een diepte van ongeveer 22 meter. Het is ook een wrak waar je deels in kunt. Er zwemmen heel veel barracuda’s rond. Het wrak is niet zo bekend bij duikers, maar zeker de moeite waard. Het is afgezonken speciaal voor duikers, maar omgevallen toen ze hem op de bodem plaatsten. Het pronkstuk, zijn indrukwekkende propeller, is daardoor goed te zien. De bodem om dit wrak heen is heel zanderig, waardoor hier heel vaak pijlstaartroggen te vinden zijn.
De eerste keer weet je niet waar je kijken moet.
Pedernales
Het schip Pedernales is in 1942 neergeschoten door een Duitse U-boot. Hoewel zwaar beschadigd, zakte het niet naar beneden. Het voorste en achterste gedeelte van het schip werden gescheiden van het middengedeelte en gerepareerd. Het middengedeelte bleef in de ondiepe wateren van Aruba. De belangrijkste reden dat het er niet meer uitziet als een schip is omdat het is gebruikt voor schietoefeningen, totdat het uiteindelijk toch zonk. Nu is het een verbazingwekkend kunstmatig rif met vis en vooral veel verschillende koralen. Stukken van dit wrak zoals propellers en de motor liggen dus ook verspreid op de bodem. Deze is ook geschikt voor beginnende duikers: gemiddeld zo’n 8 meter diep.
Debbie 2
De Debbie 2 is een maar liefst veertig meter lang, rechtopstaand wrak. Ze werd in 1991 tot zinken gebracht en ligt op ongeveer 21 meter diepte. Het bijzondere aan dit wrak is dat je de buizen aan de bovenkant zo ziet liggen. Hierdoorheen zwemmen ook veel verschillende soorten vissen. De Debbie 2 zit vol met veel verschillende soorten koralen. De pijlstaartroggen zijn hier ook heel vaak te vinden.
Airplane Wrecks
Met Pure Dive, een andere duikschool op het eiland, duiken we op de Airplane Wrecks. Hier hadden we in Nederland al veel over gelezen en daarom wilden we ook zeker hier gaan kijken. Niet elke duikschool op het eiland mag hier duiken, dus met deze school is het onze kans. Deze wrakken van vliegtuigen liggen op een meter of 22 diep. Onze duik gaat naar een vliegtuig dat verspreid ligt op verschillende plekken. De cockpit bekijken we ook vanbinnen: het is daar helemaal begroeid met verschillende soorten koraal. Een verrassing want aan de buiten was geen enkel koraal te zien.
Het pronkstuk, de propeller is goed te zien.
Jane Sea Wreck
De Jane Sea is een cementvrachtschip dat op 4 september 1988 voor de kust van Aruba tot zinken is gebracht. Dit wrak staat op de oceaanbodem met het dek op 18 meter en de schroef op 27 meter. Op en om het wrak leven scholen tropische vissen, waaronder barracuda’s, verpleegsterhaaien, snappers, adelaarsroggen en schildpadden. Het rif begint op 20 meter en staat vol kleurrijke anemonen en sponzen. Heel bijzonder is het om te zien hoe verschillende soorten koraal zich aan dit wrak gehecht hebben, op deze diepte. Omdat het wrak zo diep ligt is het jammer dat je je decompressielimieten wel erg goed in de gaten moet houden. Op dit wrak doken we ook met Pure Diving.
Tres Trapi
Als enige kantduik gingen we deze vakantie naar Tres Trapi. Langs de waterkant word je begroet door grote pelikanen. Ook is er bij deze duikstek een grote parkeerplaats. De instap is gemakkelijk bij een trapje, gemaakt van de rotsen. Deze kantduik was een hele relaxte duik van bijna 80 minuten op een meter of 6. Ook hier lagen we binnen no-time tussen de schildpadden – het blijven toch echt een van mijn favorieten. Het lijkt erop dat de schildpad op Aruba erg gewend is aan duikers. Onze gids probeert ons nog het huis van de octopus te laten zien. Helaas is ze niet thuis die dag, maar op de terugweg komt ze ons wel even gedag zeggen. Wat een bijzondere dieren blijven dat toch: hij maakte zichzelf steeds groter. Ook zien we nog een mooie schorpioenvis. Tres Trapi is niet alleen een mooie duikstek maar ook een supermooie snorkelplaats met een relaxed strandje waar je bijna altijd wel schildpadden kunt spotten, zelfs met snorkelen. Ook is deze stek erg leuk voor het maken van foto’ s. Je zou hier zonder gids makkelijk uit de voeten kunnen: je duikt langs de rotsen.
Arashi Beach
Als je van schildpadden houdt, is het zeker de moeite waard om hier een mooie duik te maken. Arashi Beach ligt dicht bij het bekende strand van Renaissance Beach. Op deze stek kan je met alle brevetten terecht. Als je goed zoekt, vind je verschillende soorten murenen. Wij hadden het geluk om tussen vijf schildpadden te liggen: elk duikpaar had een privé-schildpad. Ze waren ook vooral gewend aan duikers.
Niet duiken, wat dan?
Aruba is zeker een mooi duikeiland, maar ook zeker de moeite waard voor gezinnen met niet-duikende kinderen of andere gezinsleden. Voor een dagje aan land zijn er veel verschillende opties zoals Renaissance Island waar je oog in oog kunt staan met de flamingo’s of een dagtripje naar Arikok Nationaal Park (3000 hectare). Baby Beach is ook een mooi trip: dit is het mooiste strand dat je op Aruba kunt vinden.
Begeleid duiken
Op Aruba kan je alleen begeleid duiken – misschien is dat het enige nadeel. Bij verschillende duikscholen deden we navraag of we alleen flessen mochten huren, maar we hadden geen succes. Uiteindelijk doken we met twee verschillende duikscholen. Het meeste doken we met Happy Divers van eigenaar Jeffrey. Het voordeel van deze duikschool is dat de boot klein is: je duikt met maximaal zes personen. De eigenaar duikt altijd mee en weet dus ook alle leuke en mooie plekjes te vinden. Als fotograaf is het helemaal prettig om met zulke kleine groepjes te duiken. Jeffrey zelf fotografeert ook – in mijn geval zelfs met dezelfde camera – dus we konden ook nog tips uitwisselen.
Op de duiken bij Airplane Wrecks en Jane Sea Wreck doken we met Pure Diving. Een iets grotere duikschool waarvan de boot dus ook een stuk groter was. Ook waren verschillende soorten gebrevetteerde duikers aan boord. Ook hier leer je als duiker weer veel van.
Onderwaterliefde begon voor Marloes in Caribisch gebied
Tien jaar geleden begon ik samen met mijn vriend Guido mijn duikavontuur op het mooie Curaçao. Daar raakten we helemaal verslaafd aan de mooie onderwaterwereld en haalden we onze PADI Open Water. Daarna begon onze duikverslaving aardig toe te nemen. Ondertussen zijn we tien jaar verder, hebben we ons NOB 3* en zijn we op vele mooie verschillende plekken geweest. Van Egypte tot Kroatië en Portugal maar ook hebben we al op verschillende Canarische eilanden gedoken. Al blijven de Nederlandse wateren toch ook erg mooi.
De liefde voor het Caribisch gebied bleef wel een beetje in onze hoofden spoken en twee jaar geleden besloten we, nadat we Bonaire en Curaçao gehad hadden, toch ook Aruba te bezoeken. Ons vertrek werd twee jaar uitgesteld door corona. Ons verblijf op Aruba was in Paradera Park in Oranjestad. Dit appartementencomplex heeft Nederlandse eigenaren die inmiddels 15 jaar op het eiland wonen. Het ligt midden op het eiland en een auto is dan ook geen overbodige luxe. Voor duikers is het erg fijn: we konden gewoon onze spullen uitspoelen en ophangen voor ons appartement.
Praktisch Aruba
Aruba (Pais Aruba) is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden met sinds 10 oktober 2010 een status aparte, net als Curaçao. Het ligt in de Caraïbische Zee, net voor de kust van Venezuela. Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Er wonen zo’n 120 duizend mensen en heeft een oppervlakte van 180m2. Het is daarmee ongeveer even groot als Texel. Het eiland is vrij droog, en daarom zie je er minder groen dan op de andere Caribische eilanden.
Reis
Een beste reistijd voor Aruba is er niet. Tenminste, wat het klimaat betreft. De temperaturen zijn het hele jaar door ideaal, het regent er weinig en zeker in de maanden februari tot en met september ben je verzekerd van volop zon. Januari is de koelste maand, de beste reistijd als je bijvoorbeeld veel activiteiten wilt gaan doen. Vermijd je graag drukte? Ga dan niet in juli of augustus (zomervakantie in Europa én de Verenigde Staten). Aruba ligt buiten de orkaangordel, dus daar hoef je geen rekening mee te houden bij het plannen van je reis.
Duiken
Duiken kan vanaf veel plaatsen op Aruba. Je kan vrijwel alleen begeleid duiken; duikscholen verhuren niet alleen flessen aan gasten (zie kader Begeleid Duiken).
Valuta
Op Aruba betaal je met de Arubaanse Florin (Afl). De wisselkoers is sinds 1986 aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,79 Afl. De waarde van de Arubaanse florin is hiermee gelijk aan die van de Antilliaanse gulden, die op Curaçao gebruikt wordt.
Vaccinaties
Je hebt geen specifieke vaccinaties nodig, tenzij je komt uit een hoogrisicoland voor gele koorts, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dat geldt ook voor baby’s vanaf zes maanden oud. Ben je van plan ook door te reizen naar Zuid-Amerika of andere landen in Midden-Amerika? Vergeet dan niet te checken welke vaccinatie-eisen daar gelden.
Tijd
Het is op Aruba tijdens onze zomertijd zes uur vroeger uur vroeger dan in Nederland. In de Nederlandse wintertijd is het er vijf uur eerder.
Taal
De officiële talen zijn Nederlands en Papiamento – een Creoolse taal gebaseerd op Portugees met invloeden van Spaans, Engels, Nederlands en Afrikaanse talen. Op Aruba wordt een eigen spelling van het Papiamento gebruikt, die op Curaçao en Bonaire Papiamentu wordt genoemd en afwijkt van de spelling die ze op Curaçao en Bonaire hanteren. Het meest opvallende verschil is de letter C die op Curaçao niet wordt gebruikt, maar in Aruba gebruikt wordt voor de k.