Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. Fotograaf Rob van Twist legt uit hoe zijn beeld van een anemoon tot stand is gekomen.

De snoot is een geweldig hulpmiddel om een onderwerp uit te lichten. Mijn eerste ervaring met de snoot was bij macrofotografie. Echter ook bij CFWA (Close-Focus Wide- Angel) fotografie kan je de snoot prima gebruiken zoals deze lichtgevende anemoon laat zien.

 

Locatie

De foto is gemaakt op vrijdag 30 juni 2023 bij Het Gemaal van Dreischor, een bekende duikstek aan het Grevelingenmeer. Het weer was prima; een bewolkte lucht en zo nu en dan een zonnetje. Ik had niet echt een specifiek doel of plan van aanpak anders dan om bij de begroeiing van Het Gemaal te gaan kijken en me te laten verrassen. Na wat speurwerk rond het gemaal vond ik de anemoon op een donkere plaats met een bescheiden zonnetje op de achtergrond.

 

Camera

Ik fotografeer met een full frame Canon 5D in een Hugyfot onderwaterhuis. Om maximale vrijheid te hebben tijdens de nabewerking maak ik al mijn foto’s in RAW bestandsformaat. Voor deze onderwaterfoto is de onderwatercamera uitgerust met de Tokina 10-17 fisheye lens en een 4 inch mini dome port zodat ik heel dicht bij het onderwerp kan komen en het zweefvuil zoveel mogelijk kan ontwijken. Er is één Sea&Sea YS-D3 flitser gemonteerd met daarop een UWCameraStore fiber snoot.

 

Aanpak

Om de anemoon voldoende groot op de foto te krijgen, moet je met een fisheye lens heel dicht bij het object komen. Bij deze foto is de afstand tussen de voorkant van de dome en de anemoon minder dan 5 cm. Je moet dus heel langzaam en goed uitgetrimd richting de anemoon bewegen om het ontstaan van extra zwevende deeltjes te voorkomen. Het beste is om eerst een test foto te maken op een vergelijkbaar object met ongeveer dezelfde achtergrond zodat alle handmatige instellingen van de camera en flitser goed staan. De eerste foto van de anemoon moet direct goed zijn. De kans op extra zwevende deeltjes op de vervolgfoto’s is groot.

 

Stand flitsers

De UWCameraStore fiber snoot heeft 2 flexibele flitsarmen. Plaats één arm links en de ander arm rechts van de 4 inch dome port. Richt de armen zodanig dat het licht uit beide lichtbronnen 5 cm voor de dome port, iets onder het midden, samenvalt. Zorg er wel voor dat de lichtbronnen zo ver mogelijk achter de voorkant van de dome port zijn geplaatst om backscatter te minimaliseren. De plaatsing van de lichtbronnen komt heel nauwkeurig en vergt veel geduld en oefening.

 

Nabewerking

Er zijn drie nabewerkingen uitgevoerd: 1) De foto is bijgeknipt zodat de anemoon iets lager en meer naar rechts in de foto komt te staan, 2) de lichte delen zijn lichter gemaakt en donkere delen donkerder zodat het “schijnwerpers effect” sterker wordt, en 3) het zweefvuil is weg gepoetst.

 

EXIF

 ISO: 400,
Sluitertijd: 1/80 sec
Diafragma F/16
Brandpuntsafstand: 16 mm