Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. In Schotland zie je zoveel (soorten) zeenaaktslakken dat het haast moeilijk is om er maar één op de foto te zetten. Fotograaf Renate Olie vertelt haar verhaal.

Locatie

Deze foto is genomen tijdens een naaktslakkenexpeditie met Peter van Bragt in Schotland. Het doel van deze week was zoveel mogelijk soorten te vinden. De duikstek was Skelly Hole, net om de hoek bij St. Abbs. Op de rotsen boven ons broeden duizenden zeevogels waaronder zeekoeten, alken en jan-van-genten. Onder water duiken we voornamelijk langs een steile wand en enkele rotsen op de bodem.

 

Camera

Sealife DC2000 compactcamera, met macro-voorzetlens. Voor de belichting is enkel een duiklamp (Oceama Spider, 3000 lumen) gebruikt.

 

Aanpak

Na de eerste duikdag bespraken we op maandagavond met de groep de gevonden soorten zeenaaktslakken van de eerste duikdag. De verschillen tussen de hemelsblauwe- en de vijfbandige knotsslak bleken niet zo eenvoudig. Ik heb toen het bijbehorende wetenschappelijke artikel erbij gepakt om deze twee soorten beter te leren herkennen en had mezelf tot doel gesteld om hier de volgende dag op te gaan letten. Als bioloog fotografeer ik eigenlijk niet voor mooie foto’s, maar vooral om vast te leggen wat ik heb gezien. Dit kan ik later gebruiken voor het checken van de determinatie. Ik hanteer dan ook een beetje het principe ‘mikken en klikken’ en schiet niet in RAW.

 

Tijdens de middagduik op dinsdag genoten buddy Dominique en ik van vele andere soorten naaktslakken (totaal heb ik die week 48 soorten gezien!), kleine zeehaasjes en een mooie gevlekte lipvis. Het lukte zelfs om de hemelsblauwe knotsslak in drievoud op één foto vast te leggen. Tegen het e inde van de duik kwam ik deze vijfbandige knotsslak (Trinchesia cuanensis) tegen, met feitelijk als ‘bijvangst’ de groene knotsslak (Diaphoreolis viridis). De sierlijke slibanemoon dient hier mooi als schaal. Eenmaal weer aan het wateroppervlak doken de zeekoeten nieuwsgierig onder ons door. Weer een geslaagde duik!

 

Nabewerking

De groep had als ‘beeldopdracht’ in deze week mee, samen de mooiste foto voor ZO Gemaakt te kiezen. De voorselectie was door Peter gedaan, en ik kreeg in de ‘verkiezing’ de meeste punten. Hij zou dus in de Onderwatersport komen: ik heb de foto in GIMP nog ietsje bewerkt. Eerst heb ik de foto bijgesneden, vervolgens wat kleine vlekjes weggepoetst en tot slot het contrast een beetje verhoogd.

Het croppen van de foto in GIMP

 

 

EXIF data
Bestandstype: JPG
Bestandsgrootte: 6.04 MB
Datum en tijd: 23-05-2023, 13:17 uur
Belichting: 1/160 s bij f/5.6
Belichtingsprogramma: Sluiterprioriteit
Lichtgevoeligheid: ISO 125
Brandpuntsafstand: 12 mm
Witbalans: Handmatig