Leestijd: 2 minuten

Marco Heesbeen is een fotograaf met een plan. Op Bonaire wil hij een zeeschildpad op een bijzondere manier op de foto zetten. Hij gaat te water, vindt een mooi groot exemplaar en zwemt met het beest mee. Mazzelaar. En met veel geduld lukt het hem ook nog de foto te maken die hij van tevoren in zijn hoofd had, en die bijna geen nabewerking nodig heeft.

Locatie

De foto heb ik gemaakt bij de duikstek Salt Pier in Bonaire. In het ondiepe gedeelte zijn daar vaak schildpadden te vinden. Vanwege de geringe diepte en de deining is het zicht doorgaans erg slecht. Daar komt nog bij dat de schildpadden zelf het zand omhoog gooien om het zeegras wat ze eten vrij te maken. Dat maakt dat er veel zweefvuil in het water zit. Op de meeste foto’s zie je schildpadden van bovenaf geportretteerd, of juist de witte buik van onderaf. Ik wilde een schildpad graag recht van voren fotograferen met mooie zonnestralen op de achtergrond.

 

Camera

De camera is een Nikon D500, het nieuwste (en top-)model spiegelreflexcamera van Nikon met een DX formaat sensor. De lens is een Tokina 10-17mm fisheye zoomlens. Het geheel zit in een Nauticam NA-D500 onderwaterhuis met een Nauticam mini fisheye dome. Ik heb twee Inon Z-240 flitsers gebruikt met Inon 4600K color diffusers.

 

Aanpak

Als eerste ben ik op zoek gegaan naar een wat grotere schildpad. Deze zijn vaak iets minder schuw en dus makkelijker tot op korte afstand te benaderen. Zolang ze op de bodem aan het grazen zijn is het bijna onmogelijk om een goede foto te maken, zonder zweefvuil en met de zon erin. De enige kans is het moment dat de schildpad naar de oppervlakte zwemt om adem te halen en terug naar beneden duikt. Tussen de ademsessies heb ik de schildpad rustig laten genieten van zijn middagmaaltje zeegras. Nadat de schildpad een paar keer op en neer naar de oppervlakte was geweest, kon ik deze foto schieten. De sluitertijd is met 1/250 zo kort mogelijk ingesteld om de zonnestralen te “bevriezen”.

 

Stand flitsers

De twee flitsers stonden aan weerszijden van de domepoort, redelijk dicht bij de lens en iets naar buiten gericht. Instelling flitskracht net iets onder half vermogen. (Illustratie: Ron Offermans).

 

zeeschildpad

Flitserstand

Nabewerking

Ik probeer de camera altijd zo in te stellen dat nabewerken van de foto’s eigenlijk niet meer nodig is. Om de foto nog iets krachtiger te maken heb ik de kleurverzadiging verhoogd (illustratie 1). De hoge lichten (de meest felwitte delen in de foto) zijn wat teruggedrongen om de zonnestralen (“sunburst”) iets minder te laten overheersen (illustratie 2). Deze en meer van mijn foto’s zijn te vinden op www.marcoheesbeen.com.

 

EXIF data

Bestandstype: JPG

Bestandsgrootte: 11,9Mb

Datum en tijd: 16 augustus, 13.20 uur

Belichting: 1/250, F20

Belichtingsprogramma: M

Lichtgevoeligheid: ISO 200

Brandpuntsafstand: 10mm

Witbalans: AUTO

 

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2