Leestijd: 3 minuten

René Weterings en Marco Heesbeen vertegenwoordigen Nederland op het wereldkampioenschap onderwaterfotografie 2019 in Tenerife.

De Belgen hebben de Nederlanders afgedroogd in het Open Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie en –video 2018. De Belgische kopmannen Filip Staes en Luc Rooman wisselden bij de masters geregeld stuivertje op het erepodium. Aangezien Luc er zelf niet bij kon zijn en Filip diens medailles in ontvangst nam, viel deze laatste bijna voorover onder het gewicht van al het eremetaal. Nadat de wedstrijdorganisatie alle punten had opgeteld kwam Luc als winnaar uit de bus. Filip werd tweede en René Weterings derde. Als beste Nederlander vertegenwoordigt René ons land bij het CMAS-wereldkampioenschap 2019 in Tenerife. Marco Heesbeen eindigde als tweede Nederlander en gaat ook naar het WK. Cornelis van Rijswijk was de beste starter.

 

‘Meters maken’ was een terugkerend thema tijdens de vlekkeloos georganiseerde prijsuitreiking in De Meern. Talent is niet genoeg (het helpt wel) maar om in de prijzen te vallen is het nodig dat je veel fotografeert en oefent. ‘Ik doe al achttien jaar mee aan wedstrijden,’ vertelt Filip. ‘Ik heb jarenlang gefotografeerd zonder in de prijzen te vallen. Winnen is niks als je niet eerst hebt geleerd te verliezen. Luc en ik duiken iedere week in Zeeland. Om te oefenen en onderwerpen te zoeken. Als je dat in de wedstrijdweek nog moet doen dan ben je te laat. En als je zo in de top geraakt, dan gaan details het verschil maken. Het pak van het model bijvoorbeeld, of het masker.’

 

Voor groothoek met model ging Filip met zeemeermin Celine de Grevelingen in. ‘Ik dacht: dat is nog niet eerder gedaan. Het was riskant omdat we in water van 17 graden niet lang konden werken. Na 25 minuten moest ze eruit. En in zout water was de trim moeilijker waardoor ze maar kort onder water kon blijven. Ik moest snel werken en had eigenlijk niet zoveel tijd om de foto’s te maken.’ Een andere opvallende plaat was de groothoekfoto van Kees Opstal. Het lijkt een half-half opname maar het zijn twee beelden die in de camera tot een nieuwe foto zijn gecombineerd. ‘Ik wilde Zeeland mooi in beeld brengen,’ licht Kees toe. ‘Wat is dan een groter icoon dan de Zeelandbrug, in combinatie met het mooie onderwaterleven? Ik heb eerst de foto van de brug gemaakt en daarna een onderwaterfoto bij Dreischor. Het moeilijkste bij deze techniek is twee foto’s bij elkaar zoeken die zich goed laten combineren.’ Ook de winnende groothoekfoto van Luc Rooman is zo’n beeld op beeld opname, een techniek die de Belgen tot in de finesses lijken te beheersen.

 

De grootste verrassing van de avond was toch wel voor René Weterings. Hij volgde de avond op afstand vanuit een hotelkamer in Sharm el Sheik – op reportage voor Onderwatersport. Met steeds een plaatsing onderin de top tien en een uitschieter met zijn macrofoto (brons) werd hij steeds pessimistischer over zijn kansen. Tot de optelsom van de punten uitwees dat hij als enige Nederlander op het erepodium stond en zich dus Nederlands kampioen 2018 kon noemen. ‘Het is een enorme verrassing en ik besef nog niet helemaal wat er is gebeurd,’ liet René per telefoon weten. ‘Tenerife lijkt me superleuk. Ik moet me dan wel beter voorbereiden want normaal doe ik dat niet zo.’ Ook Marco is blij dat hij weer naar de WK gaat: ‘Het wordt mijn vierde WK-deelname. Het is altijd heel spannend en de druk is nog groter omdat de duiktijd beperkt is. Maar tegelijkertijd is de sfeer onder de fotografen altijd heel leuk, zeker nadat de laatste foto’s zijn ingeleverd.’

 

Uitslag ONK vind je onder de foto’s.

 

 • Gino Symus (foto1)
 • Marco Heesbeen (foto 2)
 • René Weterings (foto 3)
 • Marco Heesbeen (foto 4)
 • Luc Rooman (foto 5)
 • Kees Opstal (foto 6)
 • Filip Staes (foto 7)
 • Luc Rooman (foto 8)
 • Raymond Wennekes (foto 9)
 • René Weterings – Nederlands Kampioen (foto 10)
 • Glenn Verheyde (foto 11)
 • Cornelis van Rijswijk (foto 12)
 • Angelique van Oorschot (foto 13)
 • Rebecca Pauwels (foto 14)
 • Peter Boots (foto 15)

 

De uitslag:

ONK fotografie masters

Macro

 1. Gino Symus (foto1)
 2. Marco Heesbeen (foto 2)
 3. René Weterings (foto 3)

 

Visportret

 1. Marco Heesbeen (foto 4)
 2. Filip Staes
 3. Luc Rooman

 

Groothoek

 1. Luc Rooman (foto 5)
 2. Filip Staes
 3. Kees Opstal (foto 6)

 

Groothoek met duiker(s)

 1. Filip Staes (foto 7)
 2. Luc Rooman (foto 8)
 3. Peter Borsch

 

Thema (abstract)

 1. Raymond Wennekes (foto 9)
 2. Luc Rooman
 3. Kees Opstal

 

ONK Overall

 1. Luc Rooman – Open Nederlands Kampioen
 2. Filip Staes
 3. René Weterings – Nederlands Kampioen (foto 10)

 

ONK fotografie starters

Beste foto

 1. Glenn Verheyde (foto 11)
 2. Jan Blanken
 3. Mieke Noordanus

 

Thema (abstract)

 1. Cornelis van Rijswijk (foto 12)
 2. Rebecca Pauwels
 3. Christian van Roeyen

 

Overall

 1. Cornelis van Rijswijk
 2. Angelique van Oorschot (foto 13)
 3. Rebecca Pauwels (foto 14)

 

Zoet water

 1. Peter Boots (foto 15)
 2. Jeroen Zetz
 3. Gery Beeckmans

 

ONK video masters

 1. Jo de Smedt – Open Nederlands Kampioen
 2. Gery Beeckmans
 3. Ronald Faber – Nederlands Kampioen

 

ONK video starters

 1. René van der Laan
 2. Bas Brand
 3. Gert Eggink

 

ONK Teams

 1. Kale Mannen
 2. Roma’s
 3. Apa Dukers

 

DuikeninBeeld publieksprijs

 1. Tom van Hout