Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. Fotograaf Wim Bellemans legt uit hoe zijn portret van een schuwe vis tot stand is gekomen.

Locatie

Deze foto is genomen op de Bergse Diepsluis, redelijk ondiep. We hebben deze duik rechts van de trap gemaakt.

 

Camera

Dit was de laatste duik die ik gemaakt heb met mijn TG-6. Ik had hier het standaard Olympus onderwaterhuis voor. Qua flitsen werkte ik met 2 Inon Z330’s. Ik had ook een Backscatter MF-1 bij, maar die is voor deze foto niet gebruikt. Ik ben ondertussen overgeschakeld op de OM-1 van Olympus.

 

Aanpak

Ik heb deze foto genomen tijdens de week dat ik voor het OBK- onderwaterfotografie aan het duiken was. Ik ging bewust op zoek naar een zeenaald en had de foto al ongeveer in gedachten. Ik wist dat er op de Bergse Diep meestal zeenaalden te vinden zijn, maar die dag vond ik er maar enkele. De meeste waren zeer schuw en verstopte zich snel. Met veel geduld en een beetje geluk heb ik deze zeenaald toch rustig kunnen benaderen. Deze vis bleef net lang genoeg zitten om enkele foto’s te maken. Omdat ik de ogen scherp wou, maar de rest van de vis onscherp, moest ik werken met een groot diafragma. Gelukkig kon ik enkele foto’s nemen, want door de kleine scherptediepte was het niet gemakkelijk om de ogen mooi op foto te krijgen. De foto zelf was een liggende foto. Dit moest ik doen omdat het zeenaaldje te dicht bij de bodem zat. In portret-richting kwam ik niet dicht genoeg bij de zeenaald. Het was wel vanaf het begin de bedoeling om deze foto in portret-richting te maken. Aangezien er voor het Open Belgisch Kampioenschap bij de starters geen bewerkingen of crop mag gebeuren, kon ik deze in België niet gebruiken. De beslissing was snel genomen om deze foto op te sturen voor het Open Nederlands Fotokampioenschap, waar wel enkele bewerkingen zoals croppen mogen.

 

Stand flitsers

Ik heb gewerkt met 2 Inon Z330-flitsen. 1 links en 1rechts van de zeenaald. De flitsen hingen een stuk voor mijn onderwaterhuis. Ik heb deze handmatig ingesteld op de camera.

 

Nabewerking

Aangezien er enkel bewerkingen mogen gebeuren op de volledige foto, zijn de bewerkingen beperkt. Ik heb de foto wel gecropt zoals ik hem op voorhand in gedachten had. Verder heb ik nog wat aan de belichting gewerkt, om hem mooi tot zijn recht te laten komen.

 

EXIF Data

Bestandstype: jpg+RAW

Bestandsgrootte: oorspronkelijke RAW 11,9MB

Datum en tijd: 21/9/2023

Belichting:  1/500  f/4,9

Belichtingsprogramma: prioriteit lensopening

Lichtgevoeligheid: ISO 400

Brandpuntsafstand: 18mm  (100mm bij 35mm)