Wat een bofkont ben ik, dat ik het prototype een poosje mag gebruiken. De lamp gaat mee tijdens twee heerlijke Zeelandduikweekenden.
Uitpakparty
Mijn camera is een SONY FDR-AX53 op Weefine-tray, met Weefine-armen en twee exemplaren van een Weefine Smart Focus 2500. Bij het geleverde prototype van de Smart Focus 2600 is geen lader meegeleverd. Dat blijkt geen probleem. Deze accu, een standaard 26650, laadt op via USB-C, die altijd wel mee gaat op reis. Een praktische en bovendien duurzame ontwikkeling. Wat ook opvalt is dat het lampje een kleinere behuizing heeft dan de 2500, wat niet ten koste gaat van functionaliteiten of gebruiksduur van de accu.
Spelen
We vallen met de neus in de boter. Het is een prachtig weekend op de Panda. De hemel kleurt prachtig blauw en de bedoken duikstekken zijn ongerept. Boffen!
Vrijdagavond. Gegeten, de hut is ingericht, tijd om de set op te bouwen. De behuizing van de lamp zit vast aan een standaard YS-aansluiting. Daar had ik thuis al een YS-adapter naar 1”-ball op gezet, zodat hij uitwisselbaar is met de eveneens meegenomen beide 2500’s.
Het weekend start met een nachtduik tussen Den Osse Haven en Den Osse Nieuwe Kerkweg. Het is tegen half elf ’s avonds, dus het onderwaterleven is op jacht en mijn buddy en ik gaan dat ook, gewapend met zowel foto- als videocamera’s.
Alles-in-één
Weefine-familieleden zullen de lamp intuïtief in gebruik noemen. Omdat de behuizing van de Smart Focus 2600 kleiner is dan die van de lampen die ik eerder heb gehad en nog heb, ontstond bij mij het vooroordeel dat dit een ‘leuk lampje voor erbij’ is, maar niets is minder waar. Het is een echte alles-in-één lamp: een 15 graden fel spot duiklampje van 1500 lumen. Deze is in vier stappen dimbaar. De lamp is geschikt tot 100 meter diepte.
En dan het echte werk: het filmen. We zijn te water met de macro-setup. Dat wil zeggen: de INON UCL-165 close-up lens opgeschroefd en twee armen aan de tray met – inderdaad – een keer de Smart Focus 2600 en een keer de Smart Focus 2500.
Fijn! Al bij de afdaling ontmoeten we een zeenaald in de waterkolom. Deze laat zich graag vastleggen. Het spelen kan beginnen. En ineens realiseer ik me: ik heb de camera niet voorbereid op een andere kleurtemperatuur. Hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer het licht wordt ervaren. Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe kouder het licht wordt ervaren.
De Smart Focus 2500 is 5000 Kelvin en dit is ook ingesteld in de camera. De Smart Focus 2600 is 5700 Kelvin. Met het blote oog merk ik echter geen verschil. Ook op de beelden achteraf merk ik het niet. Ik film doorgaans op de één na felste stand en dat doe ik nu bij de 2600 ook.
Disco
Kreeften schuifelen over de bodem van het Grevelingenmeer, op jacht naar het avondeten. Met de 2600 lumen op de snufferd zoeken ze hun heil liever in hun holletjes, maar voor mij is nu het moment om de roodlicht-functie te proberen.
En inderdaad, het werkt. Deze functie is vooral handig voor fotografen; je kunt je object rustig benaderen, je compositie bepalen en met de flitser haal je de kleur alsnog tevoorschijn. Voor videografen is dat lastiger, je hebt je licht tijdens de hele opname nodig.
Niet getest, maar wel ideaal voor de fotografen onder ons: de flash trigger functie. Op het moment dat je op de ontspanknop drukt, maken de zender en ontvanger verbinding met elkaar waardoor de flitser afgaat op het moment dat je op de ontspanknop drukt. Even handig is ook de flash-off. Gebruik je de lamp als focuslamp, dan kun je er hiermee voor zorgen dat op het moment van de flits, de lamp even uit gaat. De lamp heeft een aansluiting voor een optische kabel voor afstandsbediening.
Wat wel leuk is voor videografen: de discomodus (‘full color mode’) waarmee je alle kleuren van de regenboog kunt kiezen. Dat heb ik nu niet nodig, maar ik kan me voorstellen dat daar creatieve toepassingen voor denkbaar zijn.
Zaterdag staat een felle zon aan een helderblauwe hemel. Tijd om te testen met een andere setup: die van de GoPro met de Weefine Smart Focus 2600. En hoewel je het niet zou verwachten, wordt van een videolamp meer verwacht bij fel zonlicht, dan bij een nachtduik. Ik zet de lamp dus nu wel in de felste stand. We treffen het enorm bij Preekhil; we belanden in een enorme soep aan oorkwallen. De GoPro is natuurlijk groothoek, maar de Smart Focus 2600 slaagt er toch in de meest dichtstbijzijnde kwallen prima te belichten. Ook de aanwezige wieren worden mooi ingekleurd door de lamp. De prestaties in tropisch water met haaien op een meter of vijf afstand zijn lastig in te schatten.
Gebruiksduur
Tussen de shots houd ik de lamp doorgaans stand-by. De duik zelf maak ik met mijn duiklamp. Hierdoor ben ik gewend, afhankelijk van de duikduur, soms twee duiken te kunnen filmen op één lampaccu. Tijdens een duik bij De Kabbelaar stel ik de lamp toch op de proef. De accu-indicatoren zijn zoals ik gewend ben van Weefine. Eerst blauw – dat houdt hij lang vol. Dan groen en dat blijft hij de rest van de duik, die ruim een uur duurt. Tijdens de tweede duik veranderde groen in rood. Zorg je voor een accu per duik, dan zul je geen problemen ondervinden.
Conclusie
De Weefine Smart Focus 2600 is een fijne keuze voor zowel onderwaterfotografen als -videografen. De combinatie van de krachtige verlichting, eenvoud in gebruik en lichtgewicht maakt dit de ideale buddy voor het vastleggen van je onderwateravonturen!