Leestijd: 2 minuten

Een aantrekkelijke opname maken van een heremietkreeft is een uitdaging, vindt René Weterings. Daarom gebruikt hij soms een andere onder- of achtergrond, zoals een bamboestok van een sepiatentje. ‘Dat maakt het plaatje minder standaard.’

Locatie

De Bergse Diepsluis is uitermate geschikt om rustig te fotograferen. Het ontbreken van stroming en het vaak uitbundige leven bieden de ideale omstandigheden voor een onderwaterfotograaf. Het zicht is goed, de sepiatentjes bevatten geen eitjes meer. De stokken zijn nu het domein van de heremietkreeften en hooiwagenkrabben. Geleedpotigen zijn in allerlei soorten en maten te vinden in het Zeeuwse water. Maar de heremietkreeft is toch wel de allemansvriend; je ontkomt er als onderwaterfotograaf bijna niet aan om er foto’s van te nemen. Leuke en gewillige modellen voor een macro shoot.

 

Camera

Olympus OM-D E-M5 Mark II met een Micro Four Thirds sensor, Panasonic Leica DG 45mm F2.8 macrolens, Nauticam NA-EM5II onderwaterhuis, twee Inon Z-240 flitsers met flipsnoots. Een snoot is een opzetstuk voor de flitser waarmee het licht wordt gebundeld. Een flipsnoot kun je wegklappen als je hem niet gebruikt.

 

Aanpak

Het heremietkreeftje zit op een bamboestok van een sepiatentje. Deze stok stond bijna recht omhoog, maar dat levert een vreemde compositie op. Om het lijnenspel in de foto te versterken draai ik de camera zodanig dat de stok een schuine lijn vormt in het beeld. Hiermee komt de heremietkreeft ook in een meer aansprekende positie. Het plaatje moet een complete heremietkreeft tonen, dus extra goed opletten is nodig. Alle poten moeten er immers op en de stok moet mooi in beeld blijven. Met de kortst mogelijke sluitertijd krijg ik een zwarte achtergrond. De heremietkreeft steekt zo mooi af en de foto wordt contrastrijk. De kleuren van de heremietkreeft en de bamboestok maken het geheel af.

 

Stand flitsers

Bij deze foto is gebruik gemaakt van twee flitsers met daarop een snoot met een opening van ongeveer 23 millimeter. Dat is voldoende voor dit kleine heremietkreeftje. De flitsers zijn gemonteerd op flitsarmen die uit twee delen bestaan, met een scharnierpunt. Zo kan ik ze op alle mogelijke manieren richten. De flitsers zijn schuin naar voren gericht onder een hoek van ongeveer 45 graden. Er is op 70 procent flitskracht geflitst.

flitspositie ‘double front snoot’ (illustratie: Ron Offermans)

Nabewerking

Het RAW bestand werd met CameraRAW in Photoshop CS6 bewerkt, hoewel de JPG uit de camera feitelijk ook meteen gebruiksklaar was. De schaduwen werden versterkt voor nog meeir contrast (illustratie 1) en er werd wat verzadiging van de kleuren toegevoegd. Een paar nog zichtbare stofjes werden met de “Spot Healing Tool” verwijderd (illustratie 2). De bewerkte foto werd opgeslagen op de harddisk en op Facebook en www.duikeninbeeld.tv gepubliceerd in een online fotoalbum.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: ORF (RAW)
Bestandsgrootte: 13,3MB
Datum en tijd: 18-6-2016, 14:24u
Belichting: 1/250sec bij f11
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntsafstand: 45mm (90mm bij Full-Frame)
Witbalans: handmatig (4800K)