Ik lig op de bodem van een lagune in het warme water van de Malediven. Het is laat op de avond als er een grote schaduw overtrekt… ik kijk op en zie twee majestueuze walvishaaien aan het wateroppervlak voorbijschuiven. Ik voel me nietig. Het is adembenemend mooi om hier te liggen, helemaal alleen met alleen een paar vinnen aan m’n voeten en een masker op. Ik vergeet bijna dat ik weer moet opstijgen.
Mijn duikcarrière start aanvankelijk als ‘gewone’ duikinstructeur in Egypte, Thailand en op de Malediven. Na achttien jaar visjes aanwijzen vond ik het mooi geweest en ben mij helemaal gaan richten op yoga, zowel het verzorgen van lessen als lerarenopleidingen. In 2020 gaat ook mijn wereld helemaal op slot door de pandemie. Ik woon op dat moment in Indonesië en breng, bij gebrek aan andere activiteiten, zeeën van tijd door met freediven. Zo is mijn carrièreswitch gegaan.
Alles wat met de zee en onderwaterleven te maken heeft, maakt mij al decennia zielsgelukkig. Het freediven biedt mij daarbovenop nog meer: de combinatie van mijn innerlijke stilte en de stilte om mij heen, geen bubbels, het is zálig. Je komt met freediven in een staat die je normaal pas bereikt na úren (of zelfs dagen) mediteren.
Tegelijkertijd is het ook een sport van de bovenste plank die ik competitief bedrijf. Na wedstrijdervaring te hebben opgedaan staat in oktober 2024 mijn eerste échte grote wedstrijd op de agenda: in Kalamata (Griekenland) wordt het CMAS Wereldkampioenschap Freediven georganiseerd. We reizen met 155 deelnemers vanuit 40 landen af, allemaal met hetzelfde doel: records vestigen. Ik zet mijn zinnen op de CWTB (constant weight bifins), mijn favoriete discipline. Als ik hier 78 meter zwem, is het niet alleen een Nederlands CMAS record, maar ook een wereldrecord in de Masters 1 categorie. De wedstrijdduik is mijn beste duik van dit kampioenschap – niet alleen qua diepte, maar ook qua gevoel en gemak.
Je komt met freediven in een staat die je normaal pas bereikt na úren (of zelfs dagen) mediteren.
Waar het in het duiken met perslucht vaak gaat over indrukwekkende onderwaterontmoetingen, kan een freedive van zichzelf een transcendentale ervaring zijn. Een wedstrijddag op de Filipijnen staat in mijn geheugen gegrift. Ik ga voor een nieuw Nederlands record in CWTB. Vóór de duik was ik nerveus, want nooit eerder ging ik naar 84 meter diepte! Vanaf het moment dat ik mijn gezicht onderwater steek, word ik bevangen door een bijzondere kalmte. De tijd staat stil, ik ben totaal in het moment, alles verloopt perfect. Met een enorme glimlach kom ik weer boven, wetend en voelend dat ik zojuist een van mijn beste duiken ooit heb gemaakt. Dit is de flowstate, een staat waarin (extreme) sporters de meest indrukwekkende en bijna onmogelijke prestaties laten zien.
Ik freedive af en toe ook in ons koude kikkerlandje, want de freedivegemeenschap is hier heel leuk en groeit flink. Regelmatig worden er trainingen georganiseerd in diverse zoetwaterplassen. Ja, ik ben verwend met jaren in blauwe, warme tropische wateren, maar het Nederlandse buitenwater valt mij niet tegen. Het zicht in Slijk-Ewijk, de wrakken van de Beldert en de diepte in Vinkeveen zijn allemaal indrukwekkend. De extreme thermoclines in deze plassen lenen zich uitstekend voor mijn trainingen.
Freediving is een spiegel. Ga je dieper, dan komen er momenten dat je volledig tegen je overlevingsinstincten in handelt en bestaat de kans dat jezelf behoorlijk tegenkomt. Stemmetjes in je hoofd, twijfels en angsten die je voelt, je ego en vooral je innerlijk criticus strijden om het hardst om aandacht. Dat leidt af, waardoor je freedives niet optimaal verlopen. Je moet hiermee dus aan de bak; en niet alleen onderwater. Ook tijdens ademhalingsoefeningen, meditatie en op de yogamat train je om je inner chatter de baas te worden. Alles wat je leert in je freedivetraining kun je toepassen in je ‘gewone’ leven. Freediven en bepaalde onderdelen van de trainingen versterken de mentale kracht van mensen. Ik ben ervan overtuigd dat het je een beter, prettig mens maakt. Ik hoor van mensen die angsten overwinnen en dat zelfs een mate van depressie hanteerbaar wordt.
Ik hoop op meer mooie ervaringen, zoals ik hierboven beschrijf met de walvishaaien, de flow state en nog veel meer.
Wil je meer weten? Check Blue Soul Yoga en darja_pesciolina op Instagram of zoek op het internet naar Yoga Here & There.