Leestijd: 2 minuten

Arco de Man maakt een bijzonder portret van een vreemd beest. Dat lukt goed omdat de kwal zo lekker traag door de ruimte zweeft. Tijdens de nabewerking laat Arco zien hoe en waarom hij de witbalans aanpast, en wat hij met het strooilicht doet. Als hij tevreden is is de foto buitenaards mooi geworden.

Locatie

De herfst heeft mooie kanten. Zeker onder water. Zo is in de herfst bij een oostenwind de kans groot dat je zeepaddenstoelen (ook wel bloemkoolkwal genoemd) tegenkomt in de Grevelingen en de Oosterschelde. Deze foto is gemaakt bij Dreischor Frans Kok rif. De wind was matig en er stond een heerlijk zonnetje. Het zicht was wat minder goed door de grote hoeveelheid ribkwalletjes in het water.

 

Camera

De foto is gemaakt met een Canon 70D spiegelreflexcamera. De camera heeft een APS-C (crop formaat) sensor. De lens is een Tokina 10-17 mm fisheye, ingesteld op de kortste brandpuntsafstand. Camera en lens bevinden zich in een Hugyfot onderwaterhuis met een 7” dome (een bolvormige poort). Belichting met twee Sea&Sea YS-110A flitsers.

 

Aanpak

Al voor de duik heb ik mijn camera ingesteld op een sluitertijd van 1/320 seconde, een diafragma van f7.1 en de ISO (lichtgevoeligheid van de sensor) op 100. Dat kan vooraf omdat ik weet wat ik op de foto wil zetten en op welke diepte het ongeveer zal zijn. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een model en had het geluk om na twintig minuten deze mooie zeepaddenstoel te spotten. Omdat ze zo rustig bewegen heb je alle tijd om aanpassingen aan je flitsers of instellingen te doen. Qua compositie kun je alle kanten uit. Ik heb ervoor gekozen om de kwal deze keer van onderaf naar boven te fotograferen. Dan kom je als vanzelf uit in portretstand, dus met de camera gekanteld. Portretstand wordt bijna mijn handelsmerk. Op deze manier denk ik de elegantie van dit mooie dier weer te geven.

 

Stand flitsers

Ik heb twee flitsers gebruikt, een van onderaf gericht en een van boven. De flitsers stonden naast de poort, iets naar achter getrokken en naar buiten gericht.

 

Illustratie: Ron Offermans

Nabewerking

In Lightroom 5, een fotobewerkingsprogramma, heb ik de foto geopend en de zwarte tinten, hoge lichten en de witbalans aangepast (illustratie 1). De witbalans bepaalt of de kleuren natuurlijk overkomen. Door zwarte tinten aan te passen komen de heldere kleuren meer naar voren en verdwijnt ook wat strooilicht onderin de foto. Daardoor krijgt de foto meer kracht (illustratie 2). Het voordeel van RAW fotograferen is dat witbalans, contrast en belichting achteraf allemaal nog zijn bij te stellen. Daarna exporteer ik de foto naar JPEG voor publicatie op mijn website www.arcodeman.com.

 

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

 

EXIF data

Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: 23,1 MB
Datum en tijd: 6 oktober 2016 10.49 uur
Belichting:1/320 sec bij f 7.1
Belichtingsprogramma: handmatig, centrum gemiddeld
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntsafstand: 10MM
Witbalans: 4700K