Leestijd: 3 minuten

Met de laatste aanpassingen aan de instap, de kleedruimtes en het vulstation is dit een vijfsterren-duikstek geworden.  Je maakt er kentering duiken en kunt er de onderwaterconstructie van de brug bekijken. Ook voor het kleine werk ben je hier aan het goede adres: de mooi begroeide pijlers van de Zeelandbrug zitten vol leven.

Het is voorjaar en er wordt van alles gezien bij de Zeelandbrug. Bovendien willen we de nieuwe voorzieningen wel eens zien die hier op aanwijzingen van de NOB-commissie Deltagebied zijn getroffen. Vanavond valt de kentering gunstig dus we plannen een avondduik. De auto parkeer ik op de nieuw geasfalteerde parkeerplaats, die ligt er strak bij. We lopen naar de oostelijke trap en zien meteen de aanpassingen die door de aannemer zijn gedaan. Er is extra beton gestort onderaan de trap en er is een extra stuk leuning geplaatst. Een flinke verbetering als je bij laag water duikt.

 

We gaan te water en aan de oppervlakte zwemmen we richting de pijler. Daar dalen we af. Het zicht lijkt niet best. Zou dit al een voorbode zijn van algenbloei? Ik laat me langs de oostelijke kop van de pijler zakken en zie meteen grote bossen met tubularia die in de stroming wapperen. Onder de pijler valt me weer op dat de drie staanders echt prachtig begroeid zijn. Op de wanden van de staanders zie ik ook ontzettend veel eistrengen van naaktslakken.

 

Zeelandbrug

Zeelandbrug (Foto: Ferry van Dorst).

 

Vlaggenstok

Onder de pijler is het zicht wat beter. De stroming komt hier wel flink tussen de staanders doorgejaagd maar het is nog prima te doen. Ik kijk rond en zie diverse slakken: rosse sterslakken, grote vlokslakken en een paar harlekijnslakjes. Ik geniet van het nog aanwezige daglicht – een duiklamp is niet nodig – en laat me met de stroming mee achter de pijler uitkomen. Daar bekijk ik de stenen die zijn bedekt met een tapijt van zeesterren. Ook is hier nog voldoende tubularia te vinden. Bij een ervan probeer ik wat dingen uit met mijn camera. Dat valt niet mee. Het diertje wappert als een vlag aan een vlaggenstok in de stroming en scherpstellen is bijna niet te doen.

 

Vanaf de pijler laat ik mezelf met de stroming meevoeren en kijk rond of ik nog meer interessants zie. De galathea kreeftjes zijn vanavond ook weer goed vertegenwoordigd en ik zie op de stenen diverse zeespinnetjes. Een klein zeedonderpadje laat zich ook heel even zien, ik heb net genoeg tijd voor een foto!

 

Kreeftenkorven

Zeelandbrug

Op de bodem zie ik een touw liggen en weet dat er ergens een fuik of iets anders aan vast moet zitten. Ik let extra goed op en een paar meter verder zie ik inderdaad de eerste kreeftenkorf. De visser zal blij zijn, er zitten al een paar flinke exemplaren in. Ik duik er overheen en vervolg mijn weg. Plotseling doemt een mooie grote kokerworm op uit de mist. Hij staat prachtig open en ik kan er goed bij. Een perfect foto-onderwerp, dus ik ga er eens goed bij hangen. Pas als ik de gewenste foto heb gemaakt, hou ik het voor gezien. Ondertussen heb ik precies de kentering meegepakt en stroomt het water weer de andere kant op. Ik besluit met de stroming mee terug te drijven. Deze avond ben ik liever lui dan moe als het om duiken gaat!

 

Op de terugweg zie ik weer twee harlekijnslakjes waarvan er één wel heel erg goed poseert. Ik maak nog een aantal foto’s en ben blij met het resultaat; wat een schitterende geelgerande naaktslakjes zijn dit toch! Echt juweeltjes van de Oosterschelde. Even schrik ik als een paar tentakels voor mijn masker langskomen. Ze blijken van een blauwe haarkwal te zijn. Oppassen dus, want ik ben in het verleden ook al eens flink geraakt op mijn bovenlip en dat was geen pretje.

 

Comfortabel

Zeelandbrug

Over de nieuwe trap loop ik nu heel gemakkelijk het water uit. Mijn spullen spoel ik meteen uit bij de nieuw geplaatste kleedruimte, dan hoef ik dat thuis niet meer te doen. Ik kijk even binnen en de warmte komt me tegemoet. Als het minder goed weer is kun je hier heel comfortabel omkleden. De flessen vullen we meteen bij aan de vernieuwde vulcontainer die is voorzien van een afdak, zodat je droog staat tijdens het vullen. Je kunt er zelfs Nitrox vullen: voor speciale munten moet je langs de Witte Boulevard in Renesse. Met het rijke leven onder water en de mooie voorzieningen boven water kunnen we de Zeelandbrug nu met recht een ‘vijfsterren hotspot’ noemen!

 

  • Kokerworm.
  • Een kleine donderpad laat zich even zien.
  • Harlekijnslakje, juweel van de Oosterschelde.