Wat wordt de volgende duik, in zoet of zout water?

Wist je dat er in Nederland meer dan 150 duikplaatsen zijn? Alleen in Zeeland worden al zo’n 800.000 duiken per jaar gemaakt! Er is ontzettend veel te zien: allerlei soorten vissen natuurlijk, maar ook anemonen, kreeften, sponzen, krabbetjes, dahlia’s en ga zo maar door. Duiken in Nederland is anders dan duiken in het buitenland. Je duikt hier vaak vanaf de kant in plaats van vanaf een boot, het zicht is niet altijd even ver en in Zeeland kun je te maken hebben met stroming. Dit maakt duiken in Nederland soms lastiger, maar ook uitdagender!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Veel gestelde vragen

Er is ontzettend veel te zien in Nederlands water! Allerlei soorten vissen natuurlijk, maar ook anemonen, kreeften, sponzen, krabbetjes, dahlia’s en ga zo maar door. Op de themapagina ‘onderwaterbiologie’ kun je hier meer over lezen.

Ja, er wordt heel veel gedoken in Nederland – niet alleen door Nederlanders, maar ook door Belgen, Duitsers, Fransen en Engelsen. Alleen in de provincie Zeeland worden jaarlijks al 800.000 duiken gemaakt. De Nederlandse duikers nemen ongeveer de helft daarvan voor hun rekening, de Belgen een derde deel.

Er zijn ongeveer 150 duikplaatsen in Nederland. Veel daarvan liggen in de provincie Zeeland, maar ook in alle andere delen van het land kun je mooie duiken maken! In dit filmpje worden drie populaire duikgebieden uitgelicht: Vinkeveen, Oosterschelde en Haarlemmermeersebos/Toolenburg.

Duiken in Nederland is anders dan duiken in het buitenland. Je duikt hier vaak vanaf de kant in plaats van vanaf een boot, het zicht is niet altijd even ver en in Zeeland kun je te maken hebben met stroming. Dit maakt duiken in Nederland soms lastiger, maar ook uitdagender! Laat je er vooral niet door afschrikken en boek eens een begeleide buitenduik op een populaire locatie. Je zult zien dat ook duiken in eigen land veel te bieden heeft, en dat het je duikervaring in allerlei opzichten verrijkt!

Alleen voor de Vinkeveense Plassen heb je een officiële duikvergunning nodig. Je kunt zo’n vergunning kopen bij duikcentrum AirDiving (Zandeiland 4). Daarnaast zijn er meer zoetwaterplassen waar je betaalt voor het gebruik van de plas en/of de faciliteiten. Mocht dit het geval zijn dan wordt dit vermeld op de parkeerplaats of op een bord aan het water.

Contactpersoon Duiken in Nederland

Errol Vos (Duikersgids)

nederland@duikspotter.nl
0318-559347

Video's

1:47

Tertius – door Rob Aarsen

Mooie beelden van Rob tijdens een woensdag op de Tertius. ?️

Door: Rob Aarsen

  • Seacraft Future – door Rob Aarsen

Komende events

17 Aug '24
Bussloo Schurinkshof (Leisure Lands)

NOB Snorkeldag Bussloo

25 Aug '24
Ruinerwold

NOB Snorkeldag Ruinerwold

8 Sep '24
Wageningen

Exclusief NOB-ledenevent: Voorvertoning De Wilde Noordzee