Leestijd: 3 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. Fotograaf Bradley de Boer legt uit hoe het beeld van zijn buddy Leentje Vervoort op de Baron Gautsch tot stand is gekomen.

Deze foto is gemaakt op 30 april op de Baron Gautsch in Kroatië. Het was pas de derde keer dat ik de camera mee onderwater had genomen en dus niet vanzelfsprekend dat ik mooie foto’s zou maken. De Baron Gautsch was een Oostenrijks-Hongaars passagierschip met een lengte van 84 meter en een breedte van 11 meter. Helaas is het schip in 1914 op een zeemijn gevaren waarbij 240 mensen zijn overleden. Het wrak is heel mooi, ligt op een diepte tussen 28 en 41 meter en door het heldere water was er overal wel wat moois te zien. Ook is er megaveel leven te vinden bij het wrak.

Het is de tweede keer voor mij dat ik op dit wrak duik en ook deze keer krijg ik kippenvel als ik van de lijn afdaal. Je zou kunnen zeggen dat dit wrak ervoor heeft gezorgd dat ik ben begonnen met onderwaterfotografie. Deze foto is gemaakt op het dek op een diepte van ongeveer 32 meter vlak achter het stuurhuis. Op de plek waar Leentje hangt heeft vroeger de schoorsteen gezeten. Het water was echt kraakhelder wat de foto uiteindelijk weer ten goede komt.

 

Camera

Ik fotografeer nog niet zo lang (enkele maanden) en heb dus ergens een tweedehands set op de kop getikt. Ik wou namelijk eerst zeker weten of ik het leuk zou vinden voordat ik een hele dure set zou aanschaffen. Uiteindelijk heb ik wel geleerd dat het niet zo zeer gaat om wat voor camera je gebruikt maar wat je ermee vastlegt en hoe.

Ik gebruik nu zelf een Nikon D90 met Nikon 10.5MM Fisheye lens. Het onderwater huis is van Ikelite dat wordt belicht met twee Ikelite DS51 Substrobe flitsers. Het onderwaterhuis is voorzien van een 8 inch dome. Alle foto’s worden in RAW-formaat geschoten zodat ik meer kan spelen in Lightroom.

 

Aanpak

Omdat ik niet echt van de macrofotografie ben heb ik vooral veel op sociale media naar wrak fotografie gezocht. Ik dacht altijd dat het een makkelijke manier van fotografie was maar daar heb ik me flink op verkeken.Ik vind het heel leuk om duikers te fotograferen en de kunst is dan om het zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Je kan jezelf natuurlijk afvragen hoe natuurlijk duiken überhaupt is maar dat terzijde. Een trucje om dit voor elkaar te krijgen is de duiker nooit naar de camera te laten kijken. Het heeft dus even geduurd om Leentje zo goed mogelijk te positioneren. Het voordeel was dat ik met Leentje had afgesproken wat ik voor foto’s ik ongeveer wilde maken.

 

Stand flitsers

Het onderwaterhuis heeft best wel lange armen en dit komt goed van toepassing als je een groot object wilt belichten.Ik zorg eigenlijk altijd dat de fliters zich achter de lens/dome bevinden naast de camera. Ik beweeg de fliters vaak tussen het schieten door om te kijken wat het met de belichting doet. Het onderwaterhuis heeft een TTL-functie maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Ik ben liever zelf in control van de lichtopbrengst.

 

Nabewerking

Ik heb de RAW-foto’s bewerkt in lightroom. In eerste instantie vond ik de foto nog te donker en heb deze iets lichter gemaakt. Daarnaast heb ik geprobeerd om de foto wat warmer te maken en de kleuren iets meer tot leven te brengen. Er was ook wat ruis op de foto en dit heb ik zoveel mogelijk geprobeerd te dimmen. Mijn flitsers kaatste helaas af op de vissen die je linksboven ziet. Die heb ik dus ook verminderd.

 

EXIF-data

Bestandstype: RAW

Bestandsgrootte: 1.5MB

Datum en tijd: 30-04-2024 11:22:08

Belichting: +0.11

Belichtingsprogramma: Lightroom

Lichtgevoeligheid: ISO 250

Brandpuntsafstand: F/4.5