Leestijd: 2 minuten

Haar instructeurs in Hurghada noemden haar “kuikentje”. Zelf bedacht Anneke van der Werff “Duikmuis” als naam voor haar profiel op Duikerslog.

Ruim 10 jaar geleden is Anneke opgeleid in Egypte. Ze heeft haar PADI Open Water brevet gehaald, later gevolgd door Advanced. Bijzonder is dat Anneke lichamelijke beperkingen heeft die het duiken – vooral het omkleden – minder makkelijk maakt. Met veel humor vertelt Anneke over haar hobby die ze is gestart toen skiën, surfen en mountainbiken door haar ziekte niet meer lukten: ‘Het water zag er zwart uit en ik dacht, je ziet alleen maar wat gras. En toen kwam ik boven, zelfs “Duikmuis” wist niet wat ze moest zeggen. Ik was met stomheid geslagen en helemaal verkocht.’

 

Het enthousiasme spat van Anneke af als ze vertelt over haar duikavonturen. Van de ontmoetingen met dolfijnen, tot de brutale platworm die op de lens van haar camera meelift. ‘Als je oogcontact maakt met een dolfijn, is hij van jou. Hij gaat weg, maar komt weer terug. In een duik kwamen we 13 dolfijnen tegen, ze waren helemaal door het dolle heen. Er komt er een op mij af die op haar rug onder mij zwemt en ik vraag me af: wat wil ze, wat mag ik? Aaien? De dolfijn draait zich om en komt naast me liggen. Samen kijken we naar de groep andere dolfijnen. Twee mannetjes uit de groep zwemmen naar mij toe en vlak voor me splitsten ze zich. Waarschijnlijk waren ze jaloers omdat er een vrouwtje naast me lag. Het was zo ongelofelijk mooi.’

 

Duikmuisje

 

Anneke gebruikt een gewone duikuitrusting. Splitfins, een trimvest met een trimmuis. Ze heeft een wing geprobeerd, maar aan de oppervlakte kost het te veel kracht om goed rechtop in het water te blijven liggen. Ze duikt in een droogpak want met haar beperkte spierkracht trekt dat gemakkelijker aan dan een neopreenpak. Op de inflator van het droogpak heeft ze een grote rode knop laten zetten waardoor de bediening makkelijker wordt. Anneke duikt regelmatig in Vinkeveen. Hoe ze het water in komt? ‘Ik rij dan met m’n rolstoel naar de kant met de duikset op schoot. Mijn buddy pakt de set en zet die op de steiger en dan pakken mijn buddy’s me op en gooien me 1-2-3 hup het water in.’ De set trekt ze aan als ze in het water ligt. Lachend vertelt Anneke dat ze voor haar buddy’s een speciaal brevet heeft ontworpen: “Duikmuisje werpen”.

 

Deze komende zomer gaat Anneke naar Egypte om een film te maken. Ze wil graag duidelijk maken dat duikers met een beperking onder water niet verschillen van “gewone” duikers. Anneke heeft er zin in.