Leestijd: 2 minuten

Wil je een miniatuur duikcomputer met een headup display? Dan ben je bij de Nerd 2 van Shearwater aan het juiste adres. Voor het geval je denkt: Nerd?! Waarom die naam? Het antwoord: Nerd staat voor “Near Eye Remote Display”. Je monteert de computer op de slang van de tweede trap van de ademautomaat, schuin voor het oog dus. Zo houd je je handen vrij en krijg je in een oogopslag alle informatie over de duik. Praktisch!

De Nerd 2 wordt compleet geleverd met alle toebehoren, behalve de zender voor de flesdruk. Je krijgt zelfs een powerbank meegeleverd zodat je de duikcomputer altijd kunt opladen. Ingebruikname en montage van de duikcomputer zijn een fluitje van een cent. De Nerd 2 is zeer makkelijk te bedienen door middel van twee knoppen aan de zijkant. De bediening is logisch en wijst zichzelf. Door beide knoppen ingedrukt te houden start de computer op. Met de linkerknop doorloop je het menu en met de rechterknop bevestig je de keuze. De fabrieksinstellingen zijn eenvoudig aan te passen, met een enkele druk op de knop zet ik feet om in meters en psi in bar. Ook de flesdrukzender is simpel te koppelen op basis van het serienummer. Ik monteer de meegeleverde montagebeugel aan de duikcomputer zodat deze op de tweede trap bevestigd kan worden. Je hoeft de slangen van de ademautomaat niet te demonteren om de duikcomputer te kunnen monteren.

Extreem helder

Tijdens de eerste duik (30 meter in helder water) test ik vooral hoe het is om extra gewicht aan mijn tweede trap te hebben. In het begin is het even zoeken en wennen. Als de Nerd 2 eenmaal op de goede plek zit, is het scherm goed af te lezen. Het 0,2 inchQVGA LCD display is extreem helder en zeer goed leesbaar. Ik hoef mijn oog maar te draaien om alle benodigde gegevens beschikbaar te hebben. Bij beweging blijft het beeld stabiel. Navigeren op het geïntegreerde kompas is extra eenvoudig omdat het display direct in het zichtveld zit, terwijl de computer niet storend in de weg zit. Verrassend genoeg blijkt het gewicht van de computer geen effect te hebben en voelt de tweede trap als altijd.

 

Bij de tweede duik test ik de Nerd 2 terwijl ik ook een fotocamera meeneem. Direct is een groot voordeel van de duikcomputer merkbaar: beide handen zijn beschikbaar voor het vasthouden en bedienen van de camera en toch zijn ook al mijn duikgegevens direct in het zicht. De computer kan ik eenvoudig naar beneden wegklappen als ik in de camerazoeker wil kijken.

 

Al met al is de Nerd 2 een mooie duikcomputer voor de recreatieve en technisch duiker. Klein en onvoorstelbaar helder. De toegevoegde waarde zit vooral in het vrij hebben van beide handen en de leesbaarheid onder alle duikomstandigheden. De Nerd 2 is geschikt voor open circuit duiken en gebruik met een Closed Circuit Rebreather met een vast setpoint. De duik wordt berekend met de ZHL-16 rekenmodule (Buhlmann GF algoritme). Er is ook een Nerd 2 Fischer met een aansluitingvoor direct monitoring in de rebreather. Gewicht: 74 gram, afmeting: 33mm x 85.81mm x 44mm (bxdxh).