Leestijd: 2 minuten

Een leuk idee, zo’n ‘Lara Croft’-fotoshoot, maar Sunniva Verheij heeft veel meer in huis dan alleen maar knappe looks. De koraalriffen hebben hulp nodig en daar wil Sunniva zich voor inzetten.

We hebben afgesproken in TODI om een onderwaterfotoshoot te houden met als thema ‘Lara Croft’, naar een avontuurlijke jongedame die (in de eerste twee films) vertolkt wordt door actrice Angelina Jolie. In haar zilvergrijze neopreen duikpak en met haar lange vlecht is de gelijkenis direct duidelijk. Sunniva heeft een duikbrevet en is ook freediver, dat maakt het poseren onder water iets gemakkelijker. Het eerste deel van de fotoshoot poseert ze zonder duikmasker en vinnen. Daarna zwemmen we nog rond op zoek naar fotogenieke plekjes. Meer dan twee uren liggen we in het water.

Tijdens de coronapandemie vertrekt Sunniva in de zomer van 2020 voor een vakantie naar Curaçao. De lockdown houdt haar langer op het eiland. Ze ziet voor het eerst de prachtige onderwaterwereld van Curaçao en ze doet vrijwilligerswerk bij de stichting ‘Sea turtle conservation Curaçao’. Haar vrienden Hans Pleij en Marijke Pelders runnen er een duikschool en leren haar hoe ze koraal nieuw leven kan inblazen. Het idee voor ‘Fix the Reef’ is geboren. De stichting heeft als doel het koraalrif en de bijbehorende biodiversiteit te beschermen en herstellen. De belangrijkste activiteit, waarmee ze haar doel willen bereiken, is het kweken van verschillende soorten koraal in hun natuurlijke habitat. Daarbij worden zoveel mogelijk mensen geactiveerd om een bijdrage te leveren. Zo werken ze via educatie tevens aan preventie.

Tropische koraalriffen vormen één van de meest indrukwekkende levensgemeenschappen op aarde. Een grote verscheidenheid aan organismen komen zich hierop vestigen en weer anderen zoeken er toevlucht en voedsel. Voor zo’n 25 procent van al het leven onder water, biedt het koraal een broedplaats. De afgelopen twintig jaar zijn er vijftien miljoen hectare rif voor de kusten van drieënnegentig landen verdwenen. Door sedimentatie, wat het water troebel maakt door de modder, is er te weinig licht, waardoor koralen verstikken. Ook vervuiling en coral bleaching, dat waarschijnlijk samenhangt met abnormaal hoge watertemperaturen, zijn gevaarlijk. De koraaltjes stoten dan de eencellige algensoorten uit die in hun weefsels leven. Deze algen geven aan de koralen niet alleen hun kleur, maar ook voedsel en zuurstof. Indien ze niet snel terugkeren, sterft het koraal.

Maar er is nog hoop. Koralen kunnen weer aangeplant worden en dat is precies wat Sunniva met Fix the Reef doet. Een groot stuk afgebroken koraal wordt in kleinere stukjes geknipt en opgehangen aan een constructie, ook wel ‘koraalboom’ genoemd. Zo kan het weer aangroeien. In twee jaar tijd zijn deze gekweekte koralen zo’n dertig tot veertig centimeter groot. Dan worden ze teruggeplant op het rif. Het neerzetten van zo’n koraalboompje kan niet overal. Het moet goed vastzitten en licht, stroming en voedselvoorziening zijn heel belangrijk voor hun overleving.

Het is dankzij het werk van vrijwilligers dat jonge koralen gered kunnen worden in deze gecontroleerde omgevingen. Wil je meewerken, als duiker, door te doneren of kan je goed schrijven of met de computer overweg?

Meer informatie. 

Sunniva Verheij zet zich in voor gezonde koraalriffen