Leestijd: 3 minuten

‘Gewoon kijken wat er te zien is en dit op de foto zetten, mijn eigen ademhaling horen en lol hebben met mijn buddy; dat maakt voor mij een duik geslaagd.’

Tot haar eigen verrassing haalde Marlène Terpstra bij het ONK Onderwaterfotografie 2017 de derde prijs in de categorie “groothoek met duiker”. ‘Toen ik de foto aan een aantal mensen liet zien, kreeg ik lovende reacties,’ vertelt ze. ‘Natuurlijk hoopte ik dat de jury er ook zo over zou denken, maar ik had de uitslag niet verwacht. Er doen zoveel goede fotografen mee aan het ONK en wat wedstrijden betreft sta ik pas aan het begin van alles. Bij de voorbereiding heb ik veel hulp gehad van Filip Staes. Ik was zijn onderwatermodel voor het Belgisch Kampioenschap en hij was mijn model bij het ONK. We hebben veel samen in het water gelegen en Filip heeft mij bewust en onbewust een heleboel tips gegeven die ik in de praktijk heb kunnen brengen.’

 

‘Ik ben lid van Duikteam de Walvis in Zaandam. Ik duik en snorkel eigenlijk overal, van sloot tot zee: Nederland heeft een aantal erg mooie duikstekken met helder water en veel leven. Vinkeveen is mijn favoriet. Helder, bijna goudkleurig water geeft mijn foto’s daar vaak een mysterieuze glans. Er is veel leven, maar ik heb begrepen dat stropers zich tegoed hebben gedaan aan de snoekbaarzen en snoeken bij Zandeiland 4… Ik zou het jammer vinden als die er niet meer waren. Het buitenland trekt natuurlijk ook. Tropisch blauw water, de prachtigste kleuren en goed zicht zijn toch geweldig. Het liefst duik ik in de Rode Zee. Er is zoveel te zien en het is niet zo ver vliegen. Ik hou al heel lang van het land, de mensen en de cultuur want ik heb Arabisch gestudeerd aan de universiteit en ik voel me altijd thuis in Egypte.’

 

‘Sinds 2016 fotografeer ik met een Olympus PEN 7 in een Olympus onderwaterhuis. De lenzen zijn een 14-42 mm, 9-18 mm, 60 mm, 8 mm en macro voorzetlenzen van Inon. Belichten doe ik met een D2000 en een S2000 flitser en een pilotlamp. Ik heb stiekem een voorkeur voor groothoek ontwikkeld. Op mijn foto’s laat ik graag de interactie tussen een duiker en zijn of haar omgeving zien.  Macrofoto’s vind ik prachtig wanneer ze de structuren en kleuren van een onderwaterwezen tot hun recht laten komen. Hier kan ik me zeker nog meer in bekwamen – noem het een uitdaging.’

 

Tekst gaat verder na afbeeldingen

 

‘Willem Kolvoort was een van mijn eerste inspiratiebronnen. Zijn foto’s met natuurlijk licht vind ik zó sfeervol. Verder heb ik veel geleerd tijdens cursussen van Karin Brussaard, Ron Offermans en Marco Heesbeen. En de laatste twee jaar heb ik vooral veel geleerd van Filip Staes. Zijn stijl van fotografie spreekt mij heel erg aan. Op Duikvaker heb ik me opgegeven voor een cursus groothoekfotografie in de Kempervennen, die door Filip gegeven werd, en sinds vorig jaar ben ik een van zijn onderwatermodellen. Dat is erg leuk en leerzaam, maar zeker niet te onderschatten. Het is hard werken samen, maar de resultaten mogen er zijn!’

 

‘Ik ben begonnen met duiken omdat ik een echte waterrat ben en het gevoel van gewichtloosheid onder water als zeer ontspannend ervaar. Als ik na een drukke dag werken onder water ga, ben ik daarna weer helemaal happy en “zen”. Gewoon even lekker kijken wat er onder water te zien is en dit op de foto kunnen zetten, mijn eigen ademhaling horen en lol hebben met mijn buddy, maken voor mij een duik geslaagd. Wat ik heb geleerd is dat je vooral veel plezier moet hebben in onderwaterfotografie. En ook al loopt het soms totaal niet of anders dan ik had verwacht, gewoon een plan B te verzinnen en mezelf herpakken. Zo ga ik nog een prachtige groothoekopname maken van een gezond rif met heel veel vissen bij Raja Ampat. Dat is mijn wens. Die komt dan groot aan onze muur te hangen!’

 

www.marleneterpstra.nl