Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt fotograaf Sandra Boerlage uit hoe haar beeld  van een ogenschijnlijk alledaagse zee-appel tot stand is gekomen.

Deze foto maakte ik tijdens de internationale wedstrijd in Monaco. Dit was ook meteen een internationale voorbereidingswedstrijd voor het WK in oktober 2025, waar ik daarna aan mee heb gedaan. Het was het even zoeken voor wat inspiratie voor een foto. Het onderwaterleven bestond voornamelijk uit rotsblokken met wat kleine begroeiing erop. Probeer dan maar iets te vinden, in het niet altijd kalme water.

Mijn oog viel toen op deze zee-appel (ook wel zee-egel genoemd). Hij lag op een van de vele rotsen wiegend op het ritme van de stroming. Met het zonnetje op de achtergrond was dit een moment om wat foto’s te maken. Dit ging nog niet al te gemakkelijk: terwijl de zee-appel rustig op de plek lag, werd ik nog net niet tegen de rotsen gegooid. Dus door deze foto ben ik weer wat blauwe plekken rijker. Maar wat deze ontmoeting voor mij zo bijzonder maakte, was de eenvoud. Geen groot spektakel, geen zeldzaam dier – maar een moment van verwondering voor iets kleins en ogenschijnlijk alledaags.

De uitdaging was veeleisend, met drie duiken op één dag, die eindigde met een nachtelijke. Ook de keuze uit de gemaakte afbeeldingen, met slechts twee uur om te downloaden en de foto’s te kiezen, moest snel.

Locatie

Monaco – Middellandse Zee

Camera

De foto is gemaakt met een Olympus camera EM-5MarkII. De lens was een Lumix G Fisheye 8 mm F3.5.

Nabewerking

Aan de foto is bijna geen nabewerking gedaan, omdat dit mag bij deze wedstrijden. Het resultaat is dus precies wat het is: zonder poespas en opsmuk.

EXIF data

Bestandstype: JPEG

Bestandsgrootte: 3456 x 4608

Datum en tijd: 5-09-2025

Belichting: F14 1/250

Belichtingsprogramma: handmatig

Lichtgevoeligheid: ISO 100

Scherptediepte: 8 mm

Witbalans: Automatisch