Leestijd: 2 minuten

Luc Rooman is een natuurfotograaf pur sang en duikt dit jaar 25 jaar. Hij woont net over de grens met België, is aangesloten bij de NELOS en wint al jaren prijzen met zijn foto’s, die altijd net wat extra’s hebben. De hoogste tijd om zijn werk eens in het zonnetje te zetten.

Luc is gaan duiken in 1999, op 1 april om precies te zijn. ‘Mijn vorige hobby was karpervissen. Ik wilde gaan kijken waar karpers zich onderwater ophouden. Wat ik er nog steeds leuk aan vind is vooral de rust onderwater waardoor alle stress wegvalt. Nu heb ik geen bepaald doel met duiken en onderwaterfotografie. Ik probeer alleen steeds de mensen te laten genieten van de onderwaterwereld.’

Het duiken doet Luc graag zelfstandig, zonder buddy. ‘Bij fotograferen onderwater is dat beter. Vind maar eens een buddy die twee uur stil blijft liggen bij bijvoorbeeld sepia’s. Een favoriete stek heb ik niet, maar ik duik het liefst in de Oosterschelde. Ik ga duiken op basis van wat waar te zien is.’

  • Raja Ampat
  • Salamander
  • Sepia
  • Sepiola
  • Snotolf
  • Waterlelie

Favoriet

‘Voor mijn foto’s ga ik heel doelbewust het hele jaar op zoek naar verschillende onderwerpen, zowel in zoet als zout water. Ik blijf fotograferen tot ik de gewenste foto’s heb, maar kan niet van te voren zeggen wat ik ga maken. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.’ Hij ziet wel verschuivingen in de onderwaterpopulatie door klimaatveranderingen. ‘Vooral in de winter waarschijnlijk door de opwarming dat de specifieke wintervissen zoals donderpad en snotolf zeer wisselvallig aanwezig zijn waar je vroeger meer een constante had. En dat exoten meer en meer de winter overleven.’

De ‘Luc-stijl’ is om zoveel mogelijk de wauw-factor te creëren. ‘Ik denk dat de kijkers door de jaren heen mijn stijl wel herkennen maar of ze nu direct weten of het een foto van mij is daar kan ik moeilijk op antwoorden daar er tegenwoordig veel goede fotografen zijn.’

‘Mijn favoriete diertjes zijn de zeepaardjes, omdat ik dat één van de meest sierlijke wezens onderwater vind. Mijn favoriete foto is het gezicht van het zeepaardje door de manier van fotograferen met de snoot waarbij je de indruk krijgt dat het zeer boos kijkt.’

Zeepaardje

 

Luc heeft ook zelf nog een favoriete inspiratiebron: ‘Dat blijft nog steeds mijn mentor van vroeger Rudy Van Geldere. Hij was een open boek en heeft mij ongelooflijk veel bijgebracht in de onderwaterfotografie. Voor vragen kon ik steeds bij hem terecht.’

Wil je meer werk zien van Luc of hem volgen op zijn duiken reizen? Volg hier zijn foto’s op Facebook.


De set van Luc bestaat uit

Body: Nikon Z7II en Nikon D500
Lenzen: 60 mm macro, 105 mm macro ,16-35 zoom, 8-15 fisheye en nog tal van andere lenzen die ik niet zo regelmatig gebruik,
Onderwaterhuis: Hugyfot en Isotta
Flitsers: twee subtronie flitsers en drie backscatter miniflash met snoot.

Hij laat regelmatig accessoires printen (3D) die hij zelf bedenkt en verder uitwerkt.