Wat is freediven?
Freediven wordt snel geassocieerd met diepe oceanen en exotische bestemmingen, maar kan laagdrempelig beginnen in het zwembad. Daar start je met het leren van technieken voor ademcontrole, ontspanning en efficiënt bewegen onder water. Het is belangrijk om te weten hoe je goed en veilig kunt freediven. Voor de duik, tijdens de duik en ook bij het bovenwater komen. Zwembadtraining vormt de basis waarna je stap voor stap je grenzen kunt verleggen in een van de drie disciplines in binnen- of buitenwater:
- Statisch – je houdt zo lang mogelijk je adem in/
- Dynamisch horizontaal – je probeert zoveel mogelijk afstand af te leggen onder water.
- Dynamisch verticaal – je duikt naar beneden en probeert een zo groot mogelijke diepte te bereiken.
Binnen deze disciplines bestaan er nog varianten waarin je bijvoorbeeld een monovin, bifins of geen vin gebruikt.
Freediven is een compleet andere discipline dan het duiken met een fles op je rug. Je kunt met luchtflessen wel langer onder water blijven, maar het onderwaterleven reageert bijvoorbeeld wel op de uitgeademde luchtbellen. Als freediver maak je geen geluid en ben je één met het water.
Freediven bij de NOB
De NOB positioneert freediven als een breedtesport. Het is een sport die toegankelijk is voor mensen van alle niveaus en leeftijden. Daarmee kan het ook een waardevolle toevoeging zijn in het sportaanbod van je vereniging voor bestaande en mogelijk nieuwe leden.
Juiste opleiding en goed opgeleid kader zijn belangrijk om de sport op een veilige manier groter te maken. De NOB heeft een aantal NOB-duikinstructeurs opgeleid tot Freediving Instructeur. Zij kunnen NOB-verenigingen helpen om een eigen freediving programma op te zetten. Een aantal verenigingen is daar recent mee gestart. De pilot bij de vereniging ScubaLimburg is een succesverhaal. Instructeurs en leden van de club zijn erg enthousiast en zien een toename van aantal leden dat de sport wil beoefenen. We zien natuurlijk graag dat veel meer verenigingen hier ook mee aan de slag gaan.
Opleidingen
![](https://duikspotter.nl/wp-content/uploads/2025/01/Pete-Botman-Kas-1-kopie-199x300.jpg)
Bij de verenigingen waar Freediven is opgestart kan je zelf opdelingen volgen en je 1*, 2* en 3* freedive brevet halen. Qua opleiding wordt dezelfde structuur aangehouden als het duiken met perslucht. Je zou dus nog door kunnen leren om instructeur te worden, waar ook de jaarlijkse licentieverlenging geldt. Zo kun jij zelf ook weer freedivers opleiden en bijdragen aan de groei van deze sport. Het oefenen kun je zelf doen, maar een examen van een opleiding moet worden afgenomen door een instructeur. De NOB/CMAS-brevetten worden wereldwijd erkend.
Wedstrijden en evenementen
De rust vinden om zo lang mogelijk je adem in te kunnen houden en vervolgens je eigen limieten op te zoeken is misschien wel de essentie van freediven. Zo kun je genieten van het onderwater zijn en de onderwaternatuur. Voor sommige freedivers is dit niet genoeg. Zij willen resultaten behalen en naar een doel toe werken. Er worden veel wedstrijden en evenementen georganiseerd. Zo zijn er enkele NOB-leden naar internationale CMAS wedstrijden in Turkije, Griekenland en Servië geweest! Via CMAS TV kun je wedstrijden live volgen en terugkijken. Dichterbij huis worden er ook wedstrijden georganiseerd.
Commissie Freediven
De sporten onderwaterhockey en vinzwemmen hebben een eigen commissie bij de NOB. Zo’n commissie wordt ook ingericht voor het freediven. De commissie gaat zich, samen met de NOB, bezighouden met de positionering en ontwikkeling van het freediven bij verenigingen op langere termijn. Zo willen we het freediven binnen de NOB en in Nederland bekender maken en hopen we veel bestaande en nieuwe leden te bereiken met deze bijzondere sport.