Leestijd: 4 minuten

“Ik voel me altijd heel vrij in het water en kan echt genieten van de rust die ik ervaar.”

Patrick maakte zijn eerste duik in maart 1998. Hij had het onderwaterleven op een onderzeeboot gezien en vond dat schitterend. Hij ging duiken met bij de plaatselijke duikvereniging OSV Deurne. ‘Het leuke aan duiken vind ik het zoeken naar leven onderwater, de soms hele mooie natuurlandschappen en de rust die je onder water hebt.’

 

Patrick is nu lid van van OSV Quintus in Horst, een actieve vereniging van zo’n honderd leden met leuke activiteiten. ‘In de wintermaanden duik ik vaak met een groepje actieve droogpakduikers. Tussen begin april en oktober staat mijn uitrusting eigenlijk continue in Zeeland op de camping en duik ik af en toe op verzoek met een buddy, maar de meeste duiken maak ik alleen, omdat ik me dan volledig concentreer op onderwaterfotografie. Ik kan soms heel lang bezig zijn met een bepaald onderwerp en dat is voor een buddy niet leuk. Ik heb bijvoorbeeld wel eens een duik gemaakt om een steenslijmvis op de foto te krijgen, en dan ben ik in een duik van 70 minuten niet verder dan 10 meter van de instap geweest.’

 

Nederland

‘Mijn favoriete duikplaats in Nederland is Bergse Diepsluis. Ik ben daar vaak vroeg in de ochtend te vinden, hoef dan niet naar het getijde te kijken en ga gewoon als ik op de camping wakker ben. Hier is alles te vinden, wat er in Zeeland onder water te zien is: sepiola, zeepaardjes, sepia’s, pijlinktvissen, steenslijmvissen, snotolfen, kokerwormen, zeedahlia’s en alle soorten slakjes.’

 

De stek is voor Patrick zo bekend dat hij op natuurlijke navigatie zwemt. ‘Sepiatentjes, stokken, korven, de locaties van die voorwerpen zitten in mijn hoofd. Ook kom ik op deze stek voor en na de duik altijd veel bekenden tegen. Een andere hele mooie duikstek in de buurt is Sint Annaland. Voor het strand ligt een hele mooie oesterbank, die heel mooi begroeid is met allerlei soorten sponzen.’

 

Dromen

‘Raja Ampat lijkt mij echt schitterend, zowel boven water als onder water. Veel zachte koralen en een hele grote dichtheid vis. Wij gaan meestal met zijn viertjes (vrouw en twee zoons) op vakantie en dan is Raja Ampat echt boven ons budget. Mocht ik ooit de loterij winnen, dan is Raja Ampat het eerste waar ik geld aan uit geef. In het verleden ben ik wel op Bunaken geweest (ook Indonesië), en heb ik onder andere gedoken in de Malediven, Maleisië, Vietnam en heel erg vaak in Egypte en Spanje. De foto die ik nog ga maken is een mooie foto van een walvishaai. Die heb ik nog nooit gezien en dat is toch wel een droom van mij.’

 

Favoriet

‘Het mooie van onderwaterfotografie vind ik om mensen te kunnen laten zien, wat er allemaal te zien is onder water. Als je niet duikt heb je daar vaak geen idee van. Daarnaast vind ik het leuk om mooie foto’s te maken. Dit doe ik ook boven water en met de carnaval ben ik de hoffotograaf van onze carnavalsvereniging. Ik stel steeds meer eisen aan mijn foto’s en probeer ze telkens te verbeteren. Heel vaak ga ik met een bepaald doel het water in, en als ik dan met een mooie foto terug kom, ben ik daar blij om.

 

Ik heb geen ‘favoriet’ onderwerp. Ik wil altijd proberen van iets eenvoudigs een mooie foto te maken. Dat heb ik liever dan dat ik van iets bijzonders een slechte foto maak. Uit deze serie vind ik uiteraard de foto van mijn 13-jarige zoon het meest bijzonder, omdat deze genomen is tijdens zijn allereerste duik in de Rode Zee. Tot dan toe had hij alleen in Nederland gedoken. Ik zag hem gewoon genieten in het water. Qua dieren vind ik de portretfoto’s van de zeepaardjes de mooiste.’

 

‘De wateren in Nederland zijn niet veranderd, mijn manier van denken wel. Ik heb diverse duikstekken in Zeeland heel goed leren kennen. Ik wijk vaak af van de normale gebieden, waar ik vroeger altijd zwom om een mooier beeld te krijgen. Een mooi voorbeeld zijn de hangculturen bij Bergse Diepsluis. Ik kan soms enorm balen als de eerste rij van de touwen daar vol met wieren zitten. Als ik dat nu zie, zwem ik gewoon naar de tweede rij. De laatste jaren zijn er zeker wel nieuwe dieren gekomen, die we vroeger niet zagen. Denk bijvoorbeeld aan de Ruwe wratslak en de weduwroosjes die vorig jaar voor het eerst gezien zijn.’

 

Artikel gaat verder na afbeeldingen

___________________________________________

De camera’s en stijl van Patrick

Begin 2021 kocht ik een Olympus Touch TG 6 met onderwaterhuis. Ik had toen één flitser erbij. Inmiddels heb ik begin 2022 een Olympus E-M5 Mark II gekocht met een Nauticam onderwaterhuis en heb ik een 8 mm fisheye lens, een 30 en 60 mm macrolens en een 14-50 mm zoomlens. Daarnaast heb ik nu twee Inon D200 flitsers en gebruik ik de Snooty Snoot.

 

Vooraf bedenk ik vaak wat ik wil gaan fotograferen. Ik weet meestal heel goed wat er te zien is. Ik heb nog geen eigen stijl, die herkenbaar is, maar wil die wel heel graag ontwikkelen door veel meer creativiteit in mijn foto’s te gaan gebruiken. Ik ben nog steeds bezig om mijn camera goed te leren kennen die ik in maart 2022 gekocht heb. Ik wil graag Close Focus Wide Angel goed leren en Macrofotografie vind ik zelf te gek. Qua creativiteit wil ik graag beeld-op-beeld-opnames kunnen maken. Er is nog veel te leren.

 

Meer zien van Patrick?

Volg hem hier: