Leestijd: 3 minuten

De Scubatech Tecline Peanut 16 liter Asymmetric getest.

Voor de meeste ervaren duikers is uitrusting veranderen een dingetje. Vertrouwd is het beste. Je grijpt niet mis, je weet wat je er aan hebt: kom liever niet aan de spullen van een ervaren duiker. Met de nieuwe Peanut Asymmetric van Tecline spring ik dus bij de eerste duik wat onzeker het water in. Eerst maar eens kijken, en voelen, wat er gebeurt. Zou het echt zo goed zijn als ze beloven?

 

Het korte antwoord na een duik: ja. Het lange antwoord na een duik of twintig: ja, zeker weten. In zoet en zout water, in goede en minder goede omstandigheden en met eigen flessen en geleende flessen, vanaf de kant en vanaf de boot. Het is gewoonweg een verademing.

 

Nu is een wing me niet helemaal vreemd, ik duik inmiddels bijna 15 jaar met een semi-wing en dat heeft een goede reden. Vrouwen willen een beetje ruimte aan de voorkant. Deze wing geeft dat zeker ook. Als ik dit vest naast de mannelijke versie houdt, zie ik dat de vrouwen een gespje hebben boven bij de borst en wat verder uit elkaar staande banden aan de voorkant. Goed gedaan, ontwikkelaars.

 

Het duurt een paar duiken voor ik het vest echt goed heb afgesteld. De banden op de juiste lengte, de loodpockets op de goede plek en de backplate echt supergoed vast. Die plaat van zo’n twee kilo zorgt er duidelijk voor dat ik stabiel lig. De inflatorslang is makkelijk te bedienen, het drukventiel op mijn rug makkelijk vindbaar en het lood in de pockets zit goed op mijn heupen. De asymmetrische vorm van het vest, waardoor het altijd een hoogste punt heeft, doet het ook goed: bij het indrukken van de inflatorslang reageert het meteen en kan ik met hele kleine beetjes lucht uitlaten goed trimmen, in welke houding ik ook lig.

 

De inflatorslang is makkelijk te bedienen, het drukventiel op mijn rug makkelijk vindbaar en het lood in de pockets zit goed op mijn heupen.

 

Met 16 liter in de kamer van het vest heb ik meer dan genoeg drijfvermogen in mijn natpak en in mijn droogpak blijf ik ook keurig met mijn kin boven water als ik wacht op de rest. Onder water valt op dat ik de eerste duiken altijd te veel lood bij me heb, zelfs al heb ik al wat achtergelaten omdat deze backplate van staal is. Ik loos wat kilootjes na zo’n drie duiken en twee kilo lichter heb ik het idee dat ik goed lig. Kennelijk is het Tecline gelukt om met een relatief licht vest het drijfvermogen goed te regelen. Ook opvallend: sinds ik met dit vest duik heb ik weinig last van ‘drijven’ als ik met 50 bar in ondiep water zwem. Als ik een minpuntje moet noemen is dat ik in Vinkeveen wel elke keer de bodem raak bij een commandosprong van de hoge steiger. Ik pak de lage wel, geen probleem.

 

Aan mijn vest hangt altijd nogal veel – camera, flitser, een waterdichte koker voor mijn autosleutel, een lamp, witbalanskaart, nanometer, kompas… sommigen noemen me een rondzwemmende kapstok. Gelukkig heeft dit vest heel veel D-ringen. Het past allemaal en zit nooit in de weg. Ik moet wel even wennen waar wat zit, en soms grijp ik mis. Ik denk dat ik over tien duiken vind dat mijn andere vest de D-ringen verkeerd heeft zitten…

 

Conclusie: een geweldig trimvest met goede kwaliteiten, makkelijk bedienbaar en goed afstelbaar.

 

Model: Tecline Peanut 16 liter Asymmetric – Ladies – Comfort Harnas

 

Kijk voor alle mogelijkheden, kleuren en uitvoeringen bij www.sublub.nl.