Leestijd: 3 minuten

Raymond Wennekes flikt het weer: in Utrecht werd hij voor de tweede keer op rij gelauwerd als Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie. Helaas was dat geen live aangelegenheid voor hem: hij zat in de Verenigde Staten en liet per telefoon weten ‘supertrots te zijn dat ik mijn titel heb weten te prolongeren. We gaan in Mexico op het WK Onderwaterfotografie onze stinkende best doen.’ Hoe het WK gaat verlopen is natuurlijk de vraag, maar met zijn prachtige winnende fotoserie geeft hij zijn Nederlandse fans in ieder geval veel hoop!

Een prachtige zaal in het Castellum Hoge Woerd (De Meern), een scherm van bioscoopformaat, een aparte VIP- en jurytafel en zelfs een live YouTube videostream. Het publiek kreeg tijdens de bekendmaking van de uitslag van het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie en Videografie een vlekkeloze avond voorgeschoteld. Met drie routiniers op het podium: Raymond Wennekes (goud) die zijn Nederlandse titel prolongeerde, Kees Opstal (zilver) die in 2008 en 2009 al eens Nederlands kampioen was, en Jos Broere (brons), de kampioen van 2015.

De winnende fotoserie van Raymond Wennekes:

 • categorie macro (tweede plaats)
 • categorie groothoek (eerste plaats)
 • categorie groothoek met model
 • categorie thema
 • categorie visportret (tweede plaats)

Raymond zat in de Verenigde Staten en liet per telefoon weten ‘supertrots te zijn dat ik mijn titel heb weten te prolongeren. We gaan in Mexico op de WK onze stinkende best doen.’ Kees Opstal was blij met zijn come-back. Hij heeft oog voor detail en compositie, maar zijn grootste kracht lijkt te liggen in het benutten van alle beschikbare techniek en gedetailleerde voorbereiding. ‘Door gezin en werk hebben het duiken en fotograferen op een lager pitje gestaan,’ vertelt Kees. ‘Vorig jaar kreeg ik weer zin om mee te doen, maar ik had te weinig tijd voor de voorbereiding. Die vraagt veel tijd; een plan maken, oefenen.’ Op onze vraag hoe de groothoek met model was gemaakt, mompelde Kees welbewust iets onverstaanbaars.

 

Oproep

Voor het wedstrijdonderdeel fotografie had de jury 223 foto’s nauwkeurig beoordeeld. Het beoordelen van het onderdeel Onderwatervideografie had minder voeten in aarde: er waren voor het ZK en ONK in totaal slechts vijf inzendingen. Zowel de jury als de makers van de winnende video’s riepen duikers op om volgend jaar ook deel te nemen aan het ONK. De nu ingeleverde video’s hadden nog niet allemaal het niveau als het materiaal van de fotografen. Maar aan scenario, voice-over en muziek was zichtbaar aandacht besteed.

 

Voor het eerst konden zich dit jaar teams inschrijven. Het enthousiasme van de deelnemers was groot, en ook hier volgde een oproep om de deelname in deze categorie volgend jaar flink uit te breiden. Er deden drie teams mee: Team Duikersgids, Team Jos Broere en Team Germany (die in deze volgorde van brons naar goud op het podium stonden). De deelnemers roemden het leerzame aspect en het plezier van het werken in een groep fotografen onder begeleiding van een ervaren coach. Team Germany kwam glunderend naar voren en kreeg van presentator Paul Raps onder meer de wisselbeker (“Wanderpokal”) in ontvangst. Met de toevoeging dat we hem volgend jaar wel terug willen… Nog een nieuwtje was de zoetwater wedstrijd die werd gewonnen door Jeroen Zetz.

 • Michael Thiel - derde plaats categorie macro
 • Arco de Man - eerste plaats categorie visportret
 • Jeroen Zetz - tweede plaats categorie groothoek
 • Kees Opstal - eerste plaats categorie groothoek met duiker
 • Thomas van Puymbroeck - eerste plaats categorie thema
 • René Lesterade - tweede plaats ZK categorie beste foto
 • Jeroen Zetz - eerste plaats categorie zoet water
 • Kees Opstal - eerste plaats categorie macro

Gepuzzel

Tijdens de diashow klonken uit de zaal regelmatig uitroepen van herkenning, bewondering en natuurlijk ook blijdschap. Het is ook voor ervaren fotografen altijd weer een verrassing of hun foto’s ook van de jury hoge cijfers krijgen. Van een aantal winnende foto’s, bijvoorbeeld die met model, was ook voor het publiek direct duidelijk hoeveel planning en techniek voor één foto nodig was geweest. Uitgebreide praters zijn de meeste fotografen niet. Op het podium is meteen duidelijk dat ze liever achter dan voor de camera staan. Als ze praten dan gaat het over een bijzondere compositie, de voorbereiding van een tegenlichtopname of gepuzzel met voorzetlenzen.

 

Goed gedoseerd tussen de vele prijsuitreikingen door was er aandacht voor de publieksprijs van DuikeninBeeld, waarbij via internet op tien foto’s gestemd kon worden en waarvan de winnaar in het tweede gedeelte van de avond direct bekend werd gemaakt. Een ander intermezzo was de enthousiaste opkomst van het team voor de komende WK Onderwaterfotografie – enthousiaste mannen in oranje shirt en Mexicaanse hoed kwamen vertellen over hun reis naar het vast en zeker prachtig fotogenieke Mexico. Raymond Wennekes en Marco Heesbeen nemen namens Nederland deel aan de WK die daar van 22 tot 27 november wordt gehouden in Baja California. Voor Raymond Wennekes en Kees Opstal ligt na deze ONK uitzending naar het Europees Kampioenschap in het verschiet.