Leestijd: 3 minuten

Duurzaam shoppen is niet makkelijk. Maar het kan wel. Waar let je op? Wat doen de fabrikanten? Jouw keuzes maken verschil.

Ontdekkaart strand en zee

Heerlijk genieten aan de kust wordt ineens een ontdekkingsreis. Met deze praktische ontdekkaart kan je veel strandvondsten en soorten zeedieren leren kennen. Je vindt de strandvondsten zoals fossielen, schelpen en eikapsels op de ene kant van de kaart en zeedieren zoals krabben, vissen en anemonen op de andere kant. De ontdekkaart is leuk als cadeau, ansichtkaart of relatiegeschenk. Hij is milieuvriendelijk geproduceerd en biologisch afbreekbaar. Nu te koop in de webshop van de NOB

Ontwerp: Bas van der Sanden, Studio Westkaap
Illustraties: Marie Ardisson


Limestone Neopreen

Bare maakt gebruik van limestone neopreen. De wetsuits zijn gemaakt van een schoon foam op basis van kalksteen: veel minder vervuiling en tegelijkertijd dezelfde of een betere prestatie dan het ‘traditionele’ neopreen op basis van petroleum. Limestone neopreen zorgt voor een betere isolatie in het water, heeft meer rek, meer comfort, is lichter van gewicht en heeft een sterkere duurzaamheid.

Alle pakken van Bare zijn gelijmd op waterbasis. De lijm presteert tijdens de levensduur van het pak even goed, maar zonder de stoffen die tijdens het productieproces met lijm op basis van een oplosmiddel vrijkomen. De lijm lost natuurlijk niet op in het water! Het is net zo sterk, zo niet sterker dan een traditionele wetsuitlijm!

Als laatste gebruikt Bare dope-dyed gekleurde stoffen om de waterverspilling en chemische afvoer tijdens de productie tegen te gaan. Deze stoffen geven minder chemisch afval dan de traditionele methodes van kleuren.

Ook is Bare trots dat ze hard op weg zijn om 100% PFC vrij te zijn. Meer info? Kijk hier.

 

SUUNTO

Wist je dat alle SUUNTO (duik)instrumenten gemaakt worden met 100% duurzame energie?
Meer informatie: www.suunto.com

 

USB-C

Vanaf eind 2024 moeten alle draagbare elektronische apparaten in de EU, die oplaadbaar zijn via een kabel een USB Type C poort hebben. Jij kan dan voortaan met één en dezelfde kabel al je apparatuur opladen. Dat voorkomt heel veel elektronisch afval. OM System heeft die stap al genomen bij de populaire OM System Tough TG-7. Daar wordt geen adapter meer mee meegeleverd en de camera is, vooruitlopend op de wetgeving, voorzien van een usb-c poort. Makkelijk en duurzaam!
Meer informatie: www.onderwaterhuis.nl 

 

Koraalvriendelijk smeren

Bescherm je huid en de oceaanriffen!  Zo’n 14.000 ton zonnebrandcrème verdwijnt elk jaar in de oceaan. Daarmee is jouw zonnebrandcrème is naast overbevissing, vervuiling en klimaatverandering een schadelijke factor voor koraal. We kunnen dus als oceaangebruikers beter kiezen voor veilige zonnebrand voor jezelf en voor de riffen. De oplossing is relatief simpel: check de ingrediënten. Let in ieder geval op dat er geen Oxybenzone en Octinoxate in zit. En ook de volgende ingrediënten blijken schadelijk: Benzophenone-1- Benzophenone-8 OD-PABA – 4-Methylbenzylidene camphor – 3-Benzylidene camphor – Octocrylene.

Wat wil je dan wel? Biologisch afbreekbare zonnebrandcrème met non-nano Titanium Dioxide of Zinc Oxide. Het is even een mond vol, maar de koralen zijn je dankbaar!

Alleen kijken naar ‘reef-friendly’, ‘koraalvriendelijk’ is helaas niet genoeg. De wetgeving is nog niet zo ver dat fabrikanten moeten testen op deze claims voordat dit op het potje of tube staat.

Foto: Royal Society Open Science