Leestijd: 5 minuten

Via deze rubriek kom je meer te weten over de laatste trends en ontwikkelingen rond duikmateriaal.

Kwark onderpak

Dit is het meest warme, comfortabele en flexibele onderpak dat we ooit om ons lijf hebben gehad. Het Kwark Navy Extreme onderpak is gemaakt voor duikers die langere tijd in koud water liggen. Zeker als je weinig zwemt – omdat je fotografeert of onderzoek doet bijvoorbeeld – kun je wel wat extra isolatie gebruiken. Dit pak is gebaseerd op het Navy onderpak van Kwark en voorzien van extra stukken op de armen, benen, borst en rug. Deze zijn gemaakt van Navy Flex+. Dat is een iets dunnere maar zeer flexibele variant van het Navy materiaal. Het Navy Extreme onderpak hult je in een warm coconnetje zonder dat je bewegingsvrijheid hoeft in te leveren. Het materiaal bestaat uit 86 procent polyester en 14 procent elastaan, en voelt heel zacht aan. Het droogt snel en transporteert zweet weg van het lichaam naar de buitenste laag. Je trekt het gemakkelijk aan en uit en omdat het zo elastisch is, sluit het goed aan op het lichaam. Kwark heeft veel aandacht besteed aan de afwerking. De naden zijn plat gestikt en zien er sterk uit. Er zijn drie zakken met een rits en in het pak zijn drie doorvoeren gemaakt voor de kabel van een verwarmd ondervest en een p-valve. Brede voetbanden houden de broekspijpen op hun plek als je in je droogpak stapt. Uit eigen ervaring weten we dat het Navy Extreme onderpak je ook warm houdt als het nat is. Bij een duik in Zeeland deze winter liep het droogpak halfvol en dat werd pas opgemerkt bij het uitkleden. Als het heel koud is kun je onder het Navy Extreme nog een mouwloze Kwark bodywarmer dragen. De Kwark onderkleding is verkrijgbaar bij Duikcentrum De Beldert, www.techduikshop.nl.

 

Mares Ultra ADJ 82X

Mares brengt de Ultra ADJ op de markt, een instelbare tweede trap van kunststof die naar opgave van de fabrikant zelfs op 400 meter diepte nog voldoet aan de EN250 norm voor ademhalingsweerstand. Niet dat we daar ooit komen. De tweede trap is gemaakt van ultralicht techno polymeer en daarmee geschikt voor duiken in gematigde tot warme wateren. Het van Mares bekende bypass buisje verraadt het Vortex Assisted Design dat een kleine onderdruk schept in de tweede trap. Daardoor ademt de automaat vederlicht zonder het gevoel te geven dat je wordt opgeblazen. Heb je een beetje extra nodig dan is de luchtstroom handmatig aan te passen met een grote, gemakkelijk te bedienen instelknop. Gecombineerd met de compacte 82X eerste trap heb je een robuuste combinatie. De eerste trap is membraam gebalanceerd en levert ongeacht de flesdruk een constante middendruk. Deze eerste trap is afgesloten van het water waardoor er geen vuil binnenkomt. De kop van de trap draait en houdt de slangen altijd in de meest comfortabele positie. www.mares.com.

 

 

Suunto D5

Wil je weleens wat anders dan een zwarte polsband aan je duikcomputer? Met het slimme snelsluitsysteem van de Suunto D5 verander je het riempje eenvoudig naar de stijl die bij je past. Maar dan hebben we het alleen over de buitenkant. De D5 van Suunto is een volwaardige decompressiecomputer met een helder, contrastrijk kleurenscherm. Er zijn vier duikmodi. Met drie knoppen blader je door het eenvoudige menu om te schakelen tussen schermweergaven en instellingen. De D5 rekent met het Suunto Fused RGBM 2 algoritme. Er zijn drie gassen instelbaar tussen 21 procent en 99 procent zuurstof. Door de D5 te koppelen aan een Suunto tank POD kun je de actuele gasdruk op je pols aflezen. Na het duiken verbind je de D5 draadloos met de Suunto-app om de duikdag opnieuw te beleven en te delen met vrienden. Duiklogboeken zijn via Bluetooth heel eenvoudig over te zetten naar de mobiele telefoon. In de Suunto-app kun je foto’s toevoegen en je onderwateravonturen online zetten. www.amilcosports.com.

 

ActionPro X9

De nieuwe X9 van ActionPro heeft een Sony Exmor 12MP beeldsensor en een lens (zeven elementen) van echt glas. De X9 is de eerste ActionPro camera met een display van zes centimeter, terwijl de camera zelf slechts enkele millimeters groter is geworden ten opzichte van zijn voorganger. Boven water kunnen alle instellingen van de X9 worden bediend via het touchscreen, onder water gebruik je daarvoor vier knoppen. De camera maakt videobeelden in 4K, 2K, 1080p of 720p en 12 megapixel foto’s. Op een volle batterij kun je ongeveer 90 minuten in 4K resolutie filmen. De ActionPro X9 wordt standaard geleverd met een aluminium onderwaterhuis dat geschikt is voor gebruik tot 150 meter diepte. Dit huisje is gefreesd uit een blok aluminium en daarna hard geanodiseerd. Het resultaat is een extreem druk-, kras- en zoutbestendige behuizing voor je actiecamera. www.onderwaterhuis.nl.

 

Bare Ultrawarmth vest

Zo in het voorjaar en najaar kun je wel wat extra warmte gebruiken. Het Ultrawarmth vest met vaste cap van Bare is bedoeld om onder of over een overall natpak te dragen. Het vest is gemaakt van drie of vijf millimeter neopreen dat is gevoerd met Celliant® materiaal. Daarin zijn mineralen verwerkt die helpen verloren lichaamswarmte te behouden en het herstel van de lichaamstemperatuur te versnellen, aldus Bare. De cap is voorzien van een gladde seal die goed op het gezicht aansluit, waardoor water niet binnenkomt. Ook de dubbel gelijmde naden verbeteren de isolatie en verminderen de doorstroming van water, waardoor je warmer en langer kunt duiken. De cap is bovendien voorzien van een ontluchting die gevangen lucht laat ontsnappen zonder dat er water binnenstroomt. Een grippad op de achterkant van de cap zorgt ervoor dat de maskerband op zijn plaats blijft. www.amilcosports.com.

 

Metalsub VL1242

Metalsub, de moeder van alle duiklampen, heeft de krachtige kabellamp KL1242 nu ook beschikbaar als videolamp. Deze compacte kabellamp is speciaal ontwikkeld voor filmliefhebbers die graag panorama’s maken van hele rifsystemen tegelijk. De LED lampkop geeft een egale flood van 5500 lumen met een lichthoek van 120 graden (breder dan de meeste flitsers). De kleurtemperatuur grenst met 5700 graden Kelvin aan die van daglicht. In combinatie met het FX1204 accupack houdt de lamp het dik twee uur vol. De lamp is traploos dimbaar, een LED op het handvat geeft de resterende brandduur aan. De afwerking is zoals we gewend zijn van Metalsub: hard geanodiseerd aluminium met een teflon-geïmpregneerd beschermlaagje, dus goed beschermd tegen corrosie. www.amilcosports.com.

 

 

Tough TG-870

De Olympus Tough TG-870 heet niet voor niets “tough”: hij is waterdicht tot 15 meter diepte, shockproof en bestand tegen stof en lage temperaturen. In het onderwaterhuis is de maximale diepte 45 meter. De camera heeft handige automatische standen voor onderwaterfotografie. De beeldhoek is met 21 millimeter wat breder dan bij de meeste compactcamera’s, waardoor je gemakkelijker iets groots in beeld brengt. Fotografeer je liever het kleine onderwaterleven? De camera heeft ook een super macrostand! Ook de setprijs maakt het een interessante camera voor de beginnende onderwaterfotograaf. De Olympus Tough TG-870 is verkrijgbaar in speciale kits met een extra lamp of flitser op een verstelbare arm, zodat je je video’s en foto’s mooi kunt belichten (zie foto,

Olympus Tough TG-870 Pro Flash YS-03 Diver Kit. Een extra videolamp of flitser zorgt voor meer kleuren en minder zweefvuil in je beelden. www.onderwaterhuis.nl