Leestijd: 4 minuten

Via deze rubriek kom je meer te weten over de laatste trends en ontwikkelingen rond duikmateriaal.

Compact frame voor Olympus Tough TG-5 of TG-6

Voor reislustige fotografen is een grote, zware set niet altijd handig. Het betekent al snel extra bagage, terwijl je de camera eigenlijk in je rugzak mee wilde nemen. De Olympus Tough TG-5 of TG-6 kan je nu voorzien van een Fisheye FIX System Frame PT01. Deze is licht, compact en heeft een mogelijkheid voor een lenshouder bovenop.

Je schuift het onderwaterhuis direct in het frame. Verkeerd kan het eigenlijk niet gaan, want het kan maar op één manier bevestigd worden. Door middel van het schroefje aan de bovenkant dat ter hoogte van de coldshoe zit èn het schroefje aan de onderkant kun je het huis bevestigen.

Het frame is standaard voorzien van een kogel bovenop. Met een (optionele) klem plaats je gemakkelijk een lamp bovenop je onderwaterhuis. De klem zorgt er ook nog voor dat je wat extra bewegingsvrijheid hebt om de lamp te richten.

Je kùnt voor lekker compact gaan met dit frame, maar als je uit zou willen breiden met twee flitsers of lampen heb je met het frame ook allerlei mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een tool op het frame plaatsen, waarmee je accessoires met een cold shoe-bevestiging op het frame kan schuiven. Voor extra grip kun je nog een bandje bevestigen aan het frame, waardoor je met alleen je rechterhand je setje kunt vasthouden. Ook kun je een tweede kogelaansluiting op het frame monteren.  www.onderwaterhuis.nl

 

Thermalution Yellow Grade 2.0

Kou is naast luchtgebrek de hoofdreden om het water uit te moeten. Het is niet voor niets dat steeds meer doorgewinterde duikers een verwarmingsvest gebruiken om, ook in kouder water, langer en vaker te duiken.
De Yellow Grade van Thermolution is waterdicht tot 100 meter en daarom te gebruiken onder een droog- en een natpak. Het vest werkt met een draadloze, waterdichte, oplaadbare, afstandsbediening waarmee het vest onderwater en op land geschakeld kan worden. Het vest kent drie warmte standen, waarvan level 1 vaak al voldoende is voor onder een droogpak. Bij gebruik van een neopreen natpak kan soms level 2 of 3 met meer warmte meer comfort bieden. Het vest kan met een klein accupakket tot vier uur verwarmen.

De Yellow Grade 2.0 heeft accu’s die met een klittenband pocket op elke willekeurige plek aan de zijkant van het vest te plaatsen zijn. Het zijpaneel van het vest is daardoor van materiaal veranderd om de pocket aan te kunnen klitten. Om het aan en uittrekken te vergemakkelijken is een ritsje toegevoegd. De accu’s kunnen twee producten tegelijkertijd aansturen. Daardoor kan het vest samen met de Power Heated Gloves worden gebruikt. De set van de Yellow Grade 2.0 bestaat uit het vest, een afstandsbediening, twee accu’s, een dubbele oplader 110/220 volt om de accu’s en de afstandsbediening op te laden. www.sealifebenelux.nl

 

Cressi Nepto Freediving Computer

Deze duikcomputer van Cressi is speciaal ontwikkeld voor freedivers. Een nieuw ontwikkeld algoritme beschermt de duikers tegen het Taravana-syndroom of longoedeem. Dit algoritme heeft acht niveaus voor risicovermindering en een risicobeperkende functie voor longoedeem met berekening van de ‘dip’ bij benadering. De duiker ziet op het horloge alle informatie over de duik. Ook de maximale diepte en een indicatie van de maximale daal- en stijgsnelheid zijn snel af te lezen. De alarmen van het horloge zijn tijdens een duikfase aan te passen en de hele berekening is af te stellen op zoet of zout water.

Met een diameter van maar 48 millimeter en een hoog-contrast display van 3,5 centimeter is het een compacte computer. Het horloge is voorzien van mineraalglaskristal, een stalen kast en knoppen om een druk tot 120 meter diepte aan te kunnen. Het is voorzien van een rubberen band en een roestvrijstalen gesp. www.cressi.com

 

Duikloep EyeQua

Ben je een duiker die graag elke millimeter onderwater uitpluist? Dan is deze duikloep van EyeQua swimwear iets voor jou. Alles wat je met het blote oog niet ziet komt in beeld. Twee geharde glazen lenzen liggen in een rand van geanodiseerd aluminium. Alles wordt bij elkaar gehouden door rvs-schroefjes en een rvs-ring waarmee je de loep kunt vasthouden en/of aan je BCD bevestigen. De loep vergroot ongeveer vier keer en is getest tot een diepte van 200 meter.

De diameter van de loep is met ring 11,5 centimeter. Hij is 2,5 centimeter dik en weegt 280 gram. www.keesiedive.nl

 

X-Vision 16

Mares heeft een nieuw model duikmasker: X-Vision 16. Dit masker biedt een lage weerstand en een groot gezichtsveld. Rond de neus zijn de vleugels verkleind, zodat de druk daar verminderd is. Het gezichtsveld is twintig procent vergroot ten opzichte van de vorige versie en de maskerband heeft een X-vorm. Ter hoogte van het voorhoofd en de neus zit op het frame een iets zachter materiaal. Ook tijdens lange en herhalingsduiken zit het masker daardoor prettig. Voor dit masker zijn optische lenzen verkrijgbaar van -1 tot -7 en +1,5 tot +3. www.mares.com