Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. Deze keer: een anemoondrager, een wonderlijk dier dat je alleen tijdens een nachtduik tegenkomt. Gemaakt door Willem Versluis.

Locatie

De foto is gemaakt op de Filippijnen bij het eiland Bohol tijdens een nachtduik op het huisrif van Magic Ocean Diveresort. De duikstek is ons zeker niet onbekend aangezien we hier al jaren komen juist om de zeer gevarieerde en mooie riffen. Hier kom je dan ook de meest wonderbaarlijke kritters tegen, zeker tijdens de nachtduiken.

 

Camera

De foto is gemaakt met een SeaLife DC2000 compact camera in combinatie met twee SeaDragon SL963 flitsers. Ook gebruik ik een SeaDragon 2500 lamp met roodfilter tijdens de nachtduik. Bij deze foto zijn verder geen extra voorzet lenzen gebruikt.

 

Aanpak

De meeste duikers hebben de gewoonte om zo veel mogelijk licht mee te nemen tijdens een nachtduik, maar eigenlijk moet je zo min mogelijk mee nemen. En als je al licht gebruikt dan het liefst met een roodfitter er voor waarvan de dieren geen last hebben. Deze heremietkreeft die anemonen op zijn rug plaatst ter bescherming heeft dus echt een hekel aan licht. Tijdens de nacht zit hij vaak boven op een stuk koraal te wachten op een prooi die langs komt, maar zodra hij licht ziet laat hij zich gelijk vallen en vind je hem niet meer terug. Als ik er dan één tegenkom doe ik gelijk al mijn licht uit en probeer in het donker er zo kort mogelijk bij te komen. Dan camera instellen, focuslicht aan en schieten. Hij moet gelijk goed zijn want een tweede kans krijg je meestal niet.

 

Stand flitsers

De twee SeaDragon-flitsers met diffuser heb ik op vrij brede armen staan, maar in dit geval staan ze op dezelfde hoogte als de lens en relatief kort bij de camera. Ik plaats ze dan wel een stukje naar achteren om te voorkomen dat ik te veel zweefvuil in beeld krijg. Ik gebruik deze positie van de flitsers om te voorkomen dat ik ook dingen ga inflitsen die ik eigenlijk niet in beeld wil hebben. Door deze stand kan ik dan ook handmatig vrij zwak inflitsen met het licht op de juiste plaats.

 

Nabewerking

Aan de foto is bijna geen nabewerking gedaan, alleen is in Photoshop wat zweefvuil verwijderd en klein beetje de gele zweem er uit gehaald. Het kader en de zwarte achtergrond zijn verder niet bewerkt.

 

 

EXIF data

Bestandstype: J-PEG

Bestandsgrootte: 5472 x 3648

Datum en tijd: 12-09-2022

Belichting: F4 1/60

Belichtingsprogramma: M

Lichtgevoeligheid: ISO 200

Brandpuntsafstand: 31 mm

Witbalans: Automatisch