Leestijd: 2 minuten

Op 16 meter diepte vangt een fotograaf uit z’n ooghoek een beweging op. Het is een mooie galathea, een schuw beestje dat meestal snel op de vlucht gaat. Door heel voorzichtig te werk te gaan lukt het toch om alle bruingestipte pootjes en uitsteeksels tegelijk op de foto te krijgen. Fotograaf Arie Vreugdenhil geeft uitleg.


Locatie

Met duikvereniging Aqua Delfia maken we op een dinsdagavond een gezellige clubduik. De rib van “Snelle Boot Duiken” brengt ons naar de Zeelandbrug. Camera mee natuurlijk… We duiken in het zicht van van de brug, bij duikstek De Val. Het is een getijdewaterduik bij laag water. De Val is een oude dijk die met zijn hoogste punt drieënhalve meter onder water blijft. Vlak voor de kentering gaan we te water, aan de westkant in de luwte van de dijk. Op diepte zien we de typische kleurenpracht van de Oosterschelde: kokerwormen, blauwtipjes, mosdiertjes en deze schuwe galathea.

 

Camera

Nikon D7100 met een APS-C CMOS sensor (crop, 23.5 x 15.6 mm). Het objectief is een Nikon AF micro Nikkor 60mm f/2.8D. Camera en lens zitten in een behuizing van BS Kinetics Sechura met een macropoort. Twee Sea & Sea YS110a flitsers met zelfbouwsnoots.

 

Aanpak

Het zicht is goed! Tijdens de afdaling zien we alleen maar brokkelsterren en kreeften, maar op 16 meter eindelijk wat variatie en… een gewillig poserend oprolkreeftje. Ik had al wat opnames gemaakt van een kokerworm toen ik in mijn ooghoek iets zag bewegen. Deze prachtige galathea laat zich helemaal zien. De kokerworm wilde ik in beeld tegen een donkere achtergrond en daarom had ik voor een snelle sluitertijd gekozen, 1/250 sec., en een klein diafragma: f18. De flitsers, allebei met snoot, zijn zo gericht dat de omgeving zo min mogelijk belicht zou worden. Met deze instelling heb ik het kreeftje heel rustig benaderd. Zodra ik dichterbij kom zie ik al dat hij wil vluchten en ik ga dan ook zo langzaam mogelijk te werk. Jammer genoeg is hij na één keer afdrukken al vertrokken.

 

Stand flitsers

De foto is met twee flitsers belicht. De linkerflitser met snoot staat schuin van linksboven en de rechterflitser staat schuin van rechts, bijna haaks (zo’n 80o) op de hartlijn van het objectief. Beide flitsers zijn voorzien van een snoot (pvc 32mm).

 

Galathea
Illustratie 1 (Ron Offermans)

Nabewerking

De Foto’s worden nabewerkt in Lightroom (versie 5.6). De originele opname was iets onderbelicht en de belichting is aangepast (illustratie 1). Als ik JPEGS maak (bijvoorbeeld bij wedstrijden) dan stel ik de camera zo in dat de beelden krachtiger worden. Dat kan door de opname-instellingen voor contrast, helderheid, verzadiging en verscherpen aan te passen. Met een RAW- bestand kan dat in Lightroom allemaal achteraf (illustratie 2). De witbalans is handmatig op de camera ingesteld. Tot slot wordt er een enkel stofje verwijderd. De geselecteerde foto’s sla ik op en publiceer ik regelmatig op mijn Facebook- pagina: www.facebook.com/arie.vreugdenhil

 

EXIF data

Bestandstype: NEF
Bestandsgrootte: 24,3 MB
Datum en tijd: 12 augustus om 21:25h
Belichting: 1/250 sec bij f18
Belichtingsprogramma: handmatig
Lichtgevoeligheid: ISO 100
Brandpuntsafstand: 60mm
Witbalans: handmatig

 

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2