Leestijd: 2 minuten

Een foto maken: in eenhonderdste van een seconde is het gebeurd. Er komt natuurlijk meer bij kijken. In ‘Zó gemaakt’ legt de fotograaf uit hoe een beeld tot stand is gekomen. Deze keer: een walvishaai, een schouwspel in het volle licht en een dosis geluk: de WOW-factor. Gemaakt door Raymond Wennekes.

Locatie

Een van de avonden tijdens mijn allereerste begeleide fotoreis naar de Malediven in november hebben we een walvishaai achter de boot. De walvishaai komt af op het licht van de grote lamp die boven het water is geplaatst. Deze lamp trekt plankton en krill aan en dat trekt weer groter zeeleven aan. Daarvan is de walvishaai toch wel één van de meest unieke dieren die zich kan laten zien.

 

Camera

De foto is gemaakt met een Sony 7RIV full-frame systeemcamera. De lens is een Sony FE 28mm f/2.0 lens met een extra Fisheye converter om een extreem wijd beeld te krijgen. De camera en lens zitten in een Sea&Sea onderwaterhuis met een dome/bolle poort. Om in de nacht niet te veel last te krijgen van zweefdeeltjes in het water heb ik de foto zonder externe flitsers gemaakt.

 

Idee

Aangezien dit echte momentopnames zijn en je niet uitgebreid opnieuw kan proberen, moet je goed voorbereid zijn. Dus nadat ik eerst een andere foto in gedachte én gemaakt had, wilde ik graag een foto van het binnen gutsen van het water tijdens het openen en sluiten van zijn bek. Dat doet de walvishaai wanneer hij onder de lamp zwemt. Als hij zijn bek opent, zuigt hij het water naar binnen met alle plankton en krill erbij. Om dit goed op beeld te krijgen heb je eigenlijk wat beweging nodig in de foto en dat is natuurlijk lastig met een stilstaand beeld. Daarom heb ik gekozen voor een iets langere sluitertijd van 1/80e van een seconden. En omdat ik met alleen omgevingslicht fotografeer, komen de deeltjes zoals krill die naar binnen worden gezogen met bewegingsonscherpte op de foto. Voor het verkrijgen van een WOW-factor in mijn foto’s is het vaak ook nog een stukje geluk… Zo ook bij deze foto! Doordat er iemand met een videolamp achter de walvishaai zit, komt er extra diepte in de foto!

 

Belichting

De foto is zonder flitsers gemaakt en alleen met het bestaande licht van de lamp die boven het water hangt. Als ik in dit geval flitsers gebruikt zou hebben, zou er minder beweging te zien zijn geweest in de foto. Ondanks dat de lamp bijzonder fel is, wordt er veel licht tegengehouden door het wateroppervlak. Hierdoor heb ik mijn ISO-waarden naar ISO 2500 moeten zetten.

 

Nabewerking

De foto is niet nabewerkt.

EXIF Data:

Belichting: 1/80S BIJ F8
Belichtingsprogramma: M (Manueel)
Lichtgevoeligheid: ISO 2500
Brandpuntsafstand: 16MM Fulle frame
Witbalans: 5700K in de camera ingesteld