Leestijd: 3 mins

De start van een Nitrox opleiding is altijd een goed moment om je te oriënteren op een zuurstofanalyser. Als je met Nitrox of Trimix duikt is het een vast ritueel aan de waterkant (en eerder ook bij het vulstation) dat je het zuurstofpercentage in het mengsel meet. Je hele duikplanning hangt er immers van af! De Vandagraph TEK-OX is een compacte zuurstofanalyser die je in de hand kunt houden en tegen de kraan drukt, of in een speciale DIN koppeling zet.

Vandagraph is een klein bedrijfje in Engeland dat zuurstofcellen en zuurstof- en heliumanalysers maakt. De TEK-OX is een compacte zuurstofanalyser die je in de hand kunt houden en tegen de kraan drukt, of in een speciale DIN koppeling zet. Er zitten maar twee knoppen op: een aan/uit knop (er is een versie die zichzelf uitschakelt na vijf minuten en een die je zelf moet uitzetten) en een knop om te kalibreren. Binnenin zitten een onderhoudsvrije Vandagraph R-17VAN Micro Fuel Cell, elektronica en twee AA batterijen die de stroom leveren. Het zuurstofpercentage wordt tot een decimaal weergegeven op een groot LCD scherm. De TEK-OX is spatwaterdicht (je kunt hem zelfs in het water laten vallen) en kan tegen een stootje. Ze willen wel eens gaan vliegen als je na de meting de kraan open draait in plaats van dicht..

 

De levensduur van de sensor hangt af van de hoeveelheid zuurstof waaraan deze wordt blootgesteld. Een R-17VAN werkt in theorie 36 tot 48 maanden in lucht en 10 maanden als hij in 100% O2 ligt. De sensor is door de gebruiker zelf te vervangen. Dat geldt ook voor de batterijen die bij normaal gebruik een jaar meegaan. De fabrikant waarschuwt dat je ze meteen moet vervangen zodra het waarschuwingssignaal in het display verschijnt: bij lage batterijspanning worden de metingen minder nauwkeurig.

 

DIN Kit

Bij zorgvuldig gebruik is de meting tot op een tiende procent nauwkeurig. Goed gebruik begint bij kalibreren in de buitenlucht. Je houdt de TEK-OX met de onderkant in de wind en stelt met de kalibreerknop het zuurstofpercentage in op 20,1%. Vervolgens druk je hem in de bijgeleverde Quick-Ox (een plastic buisje) dat je tegen de kraan houdt. Er is ook een DIN kit: die bestaat uit een metalen drukbegrenzer die je in de DIN kraan schroeft (of met een beugel op een INT kraan). Daarin past een aangepaste Quick-Ox met bovenop een opening voor de analyser en aan het uiteinde een buisje waardoor het gas wordt afgevoerd. De metalen drukbegrenzer zorgt ervoor dat het gas niet te snel uit de kraan stroomt en houdt het op temperatuur. De Quick-Ox zorgt ervoor dat het gas in een wervelende beweging naar de sensor wordt geleid zodat er een snelle meting plaatsvindt. Het buisje aan het uiteinde moet voorkomen dat er buitenlucht wordt aangezogen en de meting onbetrouwbaar wordt.

 

Om het zuurstofpercentage te meten zet je de kraan een heel klein beetje open. Een gasstroom van twee tot vijf liter per minuut is ideaal, je moet het zachtjes door het buisje kunnen horen sissen. Het percentage in de display loopt op en bereikt een stabiele maximum waarde: het percentage O2. Te veel druk op de sensor kan hem onherstelbaar beschadigen.

  • Het zuurstofpercentage wordt tot een decimaal weergegeven op een groot LCD scherm.
  • Je houdt de TEK-OX met de onderkant in de wind en stelt met de kalibreerknop het zuurstofpercentage in op 20,1%.
  • Er is ook een DIN kit: die bestaat uit een metalen drukbegrenzer die je in de DIN kraan schroeft (of met een beugel op een INT kraan).
  • Om het zuurstofpercentage te meten zet je de kraan een heel klein beetje open.

www.vandagraph.co.uk