Leestijd: 2 minuten

Tijdens het duiken is onderwaterfotograaf Ron Offermans altijd op zoek naar dieren of tafereeltjes die een perfecte compositie vormen. Vandaag trof hij groene golfbrekeranemonen. Hij moest echter een tijdje zoeken voordat hij een groepje vond dat op een oester groeide en aan zijn strenge voorwaarden voldeed. 

Locatie

Deze foto heb ik afgelopen zomer gemaakt tijdens een zondagmiddagduikje bij Zoetersbout. Het was tegen hoogwater en het zicht was matig. Bij het fotograferen maakt het mij niet uit of het spectaculaire onderwerpen zijn of juist iets alledaags. Liever een perfecte foto van een zeeanjelier dan een waardeloze foto van een zeepaardje 😉

 

Camera

Nikon D700 met full frame sensor, Aquatica onderwaterhuis, 60 mm macrolens. Twee Ikelite DS 161 flitsers met snoots.

 

Aanpak

Groene golfbrekeranemoontjes groeien meestal in de getijdezone. Ze waren nu massaal aanwezig, ook op grotere diepte, maar wel allemaal heel erg klein. Ik heb toch nog lang moeten zoeken voordat ik een groepje vond dat op een oester groeide en aan de voorwaarden voldeed. Dat wil zeggen dat het mooi afstak tegen een donkere achtergrond en heel mooi gegroepeerd was. Ik heb het licht van mijn flitsers met snoots zo veel mogelijk van de zijkant laten komen zodat de uitstekende tentakels verlicht werden en de achtergrond zo min mogelijk. Ik heb slechts vier opnamen hoeven te maken voordat ik tevreden was.

 

Stand flitsers

Flitsers stonden op vol vermogen en waren uitgerust met snoots waarop een grid (honingraat) was gemonteerd.

Flitspositie double side snoots (illustratie: Ron Offermans)

Nabewerking

Ik fotografeer altijd in RAW en mijn eerste nabewerking doe ik Capture NX (illustratie 1). Daar kan ik via kleursturingspunten de foto plaatselijk wat donkerder of lichter maken. In dit geval was de linker benedenhoek nog te donker en de rechter bovenhoek te licht naar mijn zin (illustratie 2). Daarna heb ik de foto geopend in Photoshop en nog wat stofdeeltjes verwijderd. Uitsnede, kleur en contrast was goed dus daar heb ik niets aan veranderd. Daarna importeer in hem in Lightroom om de foto te rubriceren en van sleutelwoorden te voorzien, zodat ik later precies weet hoe ik hem heb gemaakt en het beeld weer heel snel kan terugvinden.

  • Illustratie 1
  • Illustratie 2

EXIF data

Bestandstype: RAW
Bestandsgrootte: 9,87 MB
Datum en tijd: 16 augustus 2015 – 16:11
Belichting: 1/80 sec bij f 36
Belichtingsprogramma: M
Lichtgevoeligheid: ISO 200
Brandpuntsafstand: 60 mm.
Witbalans: Automatisch.