Leestijd: 2 minuten

Op een gure maandagmorgen in mei vond de derde uitzetting van gestrande zeepaardjes plaats in de Oosterschelde. Marion Haarsma, een ervaren zeepaardjesredder, ging ditmaal samen met Mark de Boer, directeur van Oceanium in Blijdorp, op pad. Ook Omroep Zeeland was aanwezig om dit bijzondere moment vast te leggen.

Op de afgesproken tijd stond Mark de Boer bij de Zeelandbrug met een paar koelboxen. In deze boxen bevonden zich twee zeepaardjes: een groot mannetje en een heel klein vrouwtje. Met zorg plaatste Mark de twee zeepaardjes in het ‘uitzetbakje’, waar ze zich meteen in het meegebrachte zeewier verscholen. Opvallend was dat de uiteinden van hun staarten aan elkaar vastzaten. Zochten ze troost bij elkaar?

 

Perfecte omstandigheden

Mark controleerde de watertemperatuur en het zoutgehalte, en concludeerde dat de omstandigheden perfect waren. Ze konden te werk gaan als een ‘geoliede’ machine. Marion besloot dit keer zelf te gaan filmen, net zoals ze vroeger deed met haar oude super-8 filmcamera. Ze had een Olympus PEN7 die Full HD kon filmen, maar de resultaten waren teleurstellend. Gelukkig kreeg ze vlak voor de uitzetting hulp van een onderwatercamerawinkel, die haar enkele eenvoudige tips gaf om de instellingen te verbeteren.

 

Overdracht van het kistje

 

Assistentie en een cameraploeg

Marion had Julia van Stichting Anemoon gevraagd om haar te assisteren als buddy tijdens de uitzetting. Julia had zich al eerder aangemeld en was bereid het kistje met zeepaardjes te dragen. Daarnaast had Mark Omroep Zeeland uitgenodigd om de uitzetting van de zeepaardjes te filmen.

 

Uitdagingen op de dag zelf

Marion had twee dagen voorafgaand aan de uitzetting al gezocht naar een geschikte plek, maar op de dag zelf was het hoog water en het zicht was verslechterd. Ze kon de plek niet meer terugvinden en de tijd om te zoeken was beperkt, omdat mensen op de kant op hen stonden te wachten. Uiteindelijk vonden ze een geschikte plek naast een grote steen op een diepte van 9,9 meter.

 

Zeepaardmannetje

 

Een geslaagde uitzetting

Na de duik gaf Marion haar SD-kaart aan de mensen van Omroep Zeeland, die binnen enkele uren een leuk en kort filmpje met de titel ‘Twee nieuwste bewoners in de Oosterschelde!’ maakten. De volgende dag werd er naarstig gezocht naar de zeepaardjes, maar er werd niets gevonden. Later hoorde Marion echter dat er twee zeepaardjes waren gespot bij de kokerwormen op een diepte van 14 à 15 meter tijdens laag water. Een groot en een heel klein zeepaardje waren samen gezien, wat erop wees dat ze bij elkaar waren gebleven en dat alles goed leek te gaan.