Leestijd: 2 mins

Suunto is al jarenlang de specialist als het gaat om duikcomputers. Daarnaast hebben de meeste grote merken – zoals Scubapro, Mares, Cressi, Tusa – wel een of meer computers in hun assortiment. Aqua Lung ontbrak tot voor kort in dat rijtje. Met de introductie van een complete lijn duikcomputers brengt Aqua Lung daar verandering in. Ze hebben inmiddels vijf typen op de markt: twee big-screen modellen (i750T en i300), twee polsmodellen (i450T en i200) en een consolemodel (i550). De computers kenmerken zich door moderne techniek in een fraai design.

De computers van Aqua Lung werken met het Buhlmann ZHL-16C algoritme. Bij alle vijf de computers kun je gebruik maken van de duikmodi Air, Nitrox, Gauge en Free Dive (deze laatste is niet beschikbaar op het consolemodel i550). De duikcomputers geven alarmmeldingen met geluid- en lichtsignalen (een rode led). Ook doen de computers een automatische hoogte-aanpassing, zodat je de hoogte-instelling niet zelf hoeft aan te passen voor een duik in een bergmeer. De duikcomputers activeren zodra ze in aanraking komen met water. Van alle modellen is de batterij zelf te verwisselen en de software zelfstandig te upgraden door middel van een USB kabel (de kabel wordt niet bij alle modellen meegeleverd). Sommige modellen (de “T” varianten) kunnen worden uitgebreid met een transmitter en zijn zo luchtgeïntegreerd te maken. Dan zie je op de computer de flesdruk en resterende duiktijd.

 

Een overzicht van de modellen:

Aqua Lung i750T

De i750T heeft een OLED kleurenscherm. Dat is goed afleesbaar onder alle omstandigheden. Je kunt drie verschillende gasmengsels invoeren die te koppelen zijn aan drie verschillende flesdrukzenders. De i750T heeft een kompas dat ook werkt als je het scheef houdt (dat noemen ze een “3-axis full-tilt” kompas) met grafische, eenvoudig af te lezen weergaven. De i750T wordt standaard geleverd met een polsband en een bungee mount (elastieken).

Aqua Lung i550 console

De i550 is een luchtgeïntegreerde duikcomputer die direct met een hogedrukslang aan de hogedrukpoort van je ademautomaat wordt gekoppeld. Eenvoudig te bedienen door middel van twee knoppen, met een goed afleesbaar scherm en achtergrondverlichting. Uit te breiden met een analoog kompas.

Aqua Lung i450T

De i450T is een eenvoudig te bedienen duikcomputer. Door het sportieve uiterlijk is de computer ook te gebruiken als horloge. Je kunt tijdens de duik gemakkelijk schakelen tussen maximaal drie gasmengsels. Door middel van een of meerdere transmitters is van iedere fles de druk af te lezen. De i450T heeft een ingebouwd kompas, een goed afleesbaar scherm en achtergrondverlichting. Verkrijgbaar in drie kleuren.

Aqua Lung i300

De i300 is een gebruiksvriendelijke duikcomputer. Het instrument is geschikt voor Nitrox tot 50% O2. Tussen de duiken kun je schakelen tussen verschillende duikmodi. Met achtergrondverlichting en een groot, goed afleesbaar display. Robuust design, verkrijgbaar in twee kleuren en kan in een Aqua Lung console geplaatst worden.

Aqua Lung i200

De i200 is een vereenvoudigde uitvoering van de i450T en is een betaalbare, complete duikcomputer. Eenvoudig te bedienen en gemakkelijk te switchen tussen twee nitrox-mengsels. De computer onthoudt de laatste 24 duiken, zelfs na het wisselen van de batterij. Ook deze computer is door het sportieve uiterlijk prima te dragen en gebruiken als horloge.