Leestijd: 2 minuten

De Hugycup is een kruising tussen een shoot-out en een wedstrijd waarvoor je foto’s of video’s kunt inzenden. Dit voorjaar vond in de Filipijnen de zesde editie plaats van deze cup. De prijzenpot van in totaal €30.000,- trok veel ervaren én beginnende onderwaterfotografen naar de wedstrijd. De Belgen waren oppermachtig en gingen er met het grootste deel van de pot vandoor.

Dit voorjaar vond in de Filipijnen de zesde editie plaats van de Hugycup. De wedstrijd, vernoemd naar de Belgische fabrikant van onderwaterhuizen Hugyfot, stond met een prijzenpot van in totaal €30.000,- hoog op het lijstje van de ervaren wedstrijdfotografen. Maar ook nieuw talent liet zich zien en verraste de jury met vindingrijke, kleurrijke composities en originele benaderingen. De Belgische onderwaterfotograaf Danny van Belle hielp de wedstrijd organiseren en liet desgevraagd weten ‘dat de kwaliteit van de foto’s getuigt van een hoog niveau, zowel in de categorieën voor spiegelreflex camera’s als compact camera’s. Ook in de video competitie werden prachtige films ingeleverd.’

 

De Hugycup is een kruising tussen een shoot-out en een wedstrijd waarvoor je beelden moet inzenden. De shoot-out vond plaats in de weken tussen 22 februari en 18 april 2015 in Puerto Galera, Mindoro, op de Filipijnen. Wie in die weken verbleef bij het El Galleon resort en duikbasis Asia Divers kon een of meer weken ter plekke fotograferen en iedere dag maximaal vijftien foto’s inleveren uit de serie die op die dag was gemaakt. Eenmaal thuis konden de fotografen uit die voorselectie de beste beelden selecteren en nabewerken. Dat laatste was overigens beperkt tot het aanpassen van licht en contrast en het verwijderen van zweefvuil. Bijsnijden mocht tot maximaal tien procent van het originele beeld. Het bijplakken van elementen, dubbele belichtingen en toevoegen van kunstmatige effecten waren niet toegestaan. Foto’s konden worden ingezonden voor de categorieën macro, visportret, naaktslakken en schelpdieren, groothoek en een portfolio van tien foto’s. De Hugycup 2015 ging naar Luc Eeckhaut die de beste gemiddelde score haalde in de vijf categorieën samen.

 

In de omgeving van Puerto Galera liggen enkele mooie wrakken en tropische riffen waar uitzonderlijk veel naaktslakken te vinden zijn. Er zijn ook diverse ‘muck’ sites in de omgeving waar harige hengelaarvissen, sepia’s en mimiek octopussen te vinden zijn. Zo waren alle ingrediënten voor de deelnemers aanwezig om mooie macrofoto’s en indrukwekkende groothoekopnames te maken.

  • Harry Klerks, portfolio.
  • Luc Eeckhaut, portfolio.
  • Harry Klerks, portfolio.
  • Beth Watson, visportret.
  • Filip Staes, macro.
  • Luc Eeckhaut, groothoek.
  • Luc Eeckhaut, portfolio.
  • Luc Eeckhaut, portfolio.
  • Filip Staes, naaktslakken en schelpdieren.