Leestijd: 4 minuten

In 2023 ging Filip Staes naar huis met de felbegeerde gouden plak bij het het OBK Onderwaterfotografie (Open Belgisch Kampioenschap voor onderwaterfotografie en -videografie) in de categorie Masters. Deze inmiddels bekende Vlaming vertelt over zijn plezier in duiken, de fotografie en zijn allermooiste foto.

Ik duik sinds 1992. Ik was op zoek naar een nieuwe hobby en dankzij een klant die er passioneel over kon vertellen heb ik mij ingeschreven in een duikclub. Bij de eerste ademteugen uit een duikfles was ik al meteen verkocht. Ik zat op de bodem van het zwembad en keek naar de oppervlakte. Het gevoel en de verwondering om onder water te kunnen ademen kan ik me nog steeds heel goed herinneren. Ik ben lid bij KDS, een NELOS-club.

Als ik met een buddy duik, vraag ik meestal of ze voor me willen poseren. Ik vind het leuk om een duiker of model in beeld te hebben. Ik fotografeer graag kleine en grote onderwerpen. Vakantiebestemmingen waar beide onderwerpen te combineren zijn hebben dan ook mijn voorkeur. Ik ben in de afgelopen jaren veel naar Indonesië geweest. In Raja Ampat rond het eiland Misool worden de riffen en het onderwaterleven goed beschermd en vind je er nog een uitbundigheid aan soorten. De bucket list is nog groot en bovenaan het lijstje staat Canada. De wateren van British Columbia zijn koud, maar er is een enorme rijkdom aan soorten van klein tot groot. Ook de zalmen die ieder jaar naar hun geboortegronden terugkeren om zich voort te planten, zou ik graag een keertje fotograferen.

 

OBK 2023 – 1e plaats macro – shoot-out foto Masters

 

Ik fotografeer met een Nikon Z 7II in een Sea & Sea behuizing. en YS-D3 MK II flitsers. Voor macro gebruik ik de Nikkor 60mm en 105mm met enkele natte voorzetlenzen. Ik heb verschillende snoots, maar de Backscatter MF-2 flitsers met snoot hebben mijn voorkeur bij macrofotografie. Backscatter heeft ook leuke kleurfilters gemaakt waarmee je creatief aan de slag kan. Groothoek doe ik met de Z14-30mm en de Nikkor 8-15 fisheyelens. Door de jaren heen heb ik allerlei technieken uitgeprobeerd zoals beeld-op-beeld, open diafragma, trage sluitertijd en panning. Af en toe maak ik gebruik van achtergronden die met een 3D printer gemaakt zijn, maar het hoeft niet altijd high-tech te zijn.

Ik heb heel wat onderwerpen op een gewone manier gefotografeerd. Nu haal ik meer voldoening met het artistiek in beeld brengen van het onderwaterleven. Het vraagt een andere benadering en veel denkwerk. Ik heb nogal een algemene smaak wat betreft onderwerpen. Ik kan bijvoorbeeld geen hele duik liggen zoeken naar een zeepaardje. Meestal geef ik het al op na twintig minuten en begin ik alles te fotograferen wat ik tegenkom.

 

OBK 2023 – 3e plaats groothoek – shoot-out Masters

 

Een ‘Filip’-werkwijze heb ik niet echt. Ik denk dat ik het vooral moet hebben van mijn gedrevenheid. Nooit opgeven en tot de laatste minuut doorgaan. Enkele jaren geleden won ik op het CMAS WK onderwaterfotografie een zilveren medaille met een dubbelopname in de categorie visportret. Ik nam de foto in de laatste minuut van de laatste duik en voegde die samen met een andere foto terwijl ik aan de ankerlijn hing. Voor mij hoeven het niet altijd spectaculaire of zeldzame dieren zijn. Mijn leus is dan ook: “there’s nothing wrong with the ordinary as long as you make it special.”

Mijn voorbeeld in het analoge tijdperk was Kurt Amsler. Toen digitale fotografie opkwam zijn er heel veel goede fotografen bijgekomen. Alex Mustard was één van de eerste fotografen die hoge ogen gooide met foto’s die er uit sprongen. Bij internationale wedstrijden zie je vaak dezelfde namen opduiken. Het zijn allemaal fotografen die een eigen stijl ontwikkeld hebben en telkens met verrassende beelden naar voren komen. Je kan er veel van leren, maar uiteindelijk komt het er toch op neer dat je een eigen visie en stijl creëert met een samenraapsel van alle beelden en indrukken die je in je geheugen opslaat.

 

OBK 2023 – 2e plaats thema – shoot-out Masters

 

De wateren veranderen ook. Sinds ik begon met duiken zijn de Zeeuwse wateren veel kleurrijker geworden. Er zijn heel wat exoten bijgekomen en door de opwarming van de aarde zijn er soorten uit het zuiden aan het oprukken. Ik ben benieuwd welke ontmoetingen er nog gaan komen. Een soort die dan weer erg achteruit gaat, zijn de sepia’s. Ze worden meer en meer voor consumptie gevangen. De dieren die nog wel tot achteraan in de Oosterschelde geraken zijn vele malen kleiner dan vroeger.

Wil je meer zien van Filip Staes? Kijk op www.fsfotografie.be

 

OBK 2023 – 1e plaats groothoek met model – shoot-out Masters

 

Fotokampioenschap 2024

Wil jij de nieuwe onderwaterfotokampioen 2024 worden? Meld je nu voor deze prachtige fotowedstrijd van de NOB aan, stuur tijdens de wedstrijddagen jouw mooiste foto’s en maak kans op de titel. Ben je beginner of gevorderd, fotografeer je in zoet- of zoutwater? Iedereen met een duikbrevet kan meedoen.
Ga naar de website van het ONK 2024 voor meer informatie en alle categorieën.