Leestijd: 4 minuten

De voorbereidingen voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) fotografie en video zijn weer begonnen. ‘Kom maar op met je foto’s en films!’

De jaarlijkse foto- en videowedstrijd komt er weer aan, het ONK 2021. Het is de grootste onderwaterfoto- en videowedstrijd van Nederland met ieder jaar meer dan honderd deelnemers. ‘Het leuke van deze wedstrijd is dat iedereen kan meedoen, of je nu net bent begonnen met het maken van onderwaterfoto’s of filmpjes, of al de meest fantastische foto’s maakt of met een groepje duikvrienden uit je vereniging mee wilt doen,’ zegt Desmond van Santen die de wedstrijd mede organiseert. Dat doet hij ieder jaar samen met Gertjan Eg en Erik van Vessem.

 

De wedstrijdweken zijn van 21 tot 27 juni en van 6 tot 12 september.

 

Vorig jaar kon de wedstrijd met wat aanpassingen vanwege de coronamaatregelen toch doorgaan. ‘We vinden het belangrijk dat we een eerlijke wedstrijd organiseren. Er zijn veel deelnemers uit het buitenland en we hadden vorig jaar te maken met reisbeperkingen. Er is toen een aantal wedstrijdweken toegevoegd waardoor iedere deelnemer gelijke kansen kreeg,’ vertelt Desmond. ‘Of dat dit jaar nodig is, weten we nog niet. We gaan ervan uit dat we het met de twee reguliere weken redden.’ Door de extra wedstrijdweken was er bij het ONK ’20 meer variatie in de foto’s te zien. De verruiming van de wedstrijdweken leverde andere beelden op, met vaak ook ander onderwaterleven. De spanning voor de masters werd ook minder want in plaats van presteren in twee weken, werd de wedstrijddruk over meerdere weken verspreid. ‘Dit jaar brengen we die spanning weer terug naar twee wedstrijdweken.’

 

Masters en starters

Het ONK bestaat uit verschillende wedstrijden. Het maakt niet uit of je net bent begonnen met het onder water maken van foto’s en video’s of dat je al heel veel ervaring hebt. Voor ieder ervaringsniveau is er een wedstrijdonderdeel:

  1. Voor de beginnende fotograaf en filmer is er het ONK Starters. Je doet dan in twee categorieën met een foto mee: beste foto en een themafoto. De wedstrijdleiding maakt het thema van de wedstrijd op 1 mei bekend. Filmers maken een korte film. Voor het ONK Starters heb je geen dure of uitgebreide camera nodig. Met een eenvoudige compact- of actiecamera kan je ook al meedoen en de mooiste foto’s en films insturen.
  2. Het ONK Masters is voor fotografen en filmers met meer ervaring. De wedstrijd voor de fotografen kent zes categorieën, maar er kunnen maar voor vier categorieën foto’s ingeleverd worden. De masters video maken een film van enkele minuten en worden beoordeeld op onder andere het script, de creativiteit en montage.
  3. De zoetwaterwedstrijd is een leuke wedstrijd waarvoor je één foto in een Nederlandse zoetwaterplas maakt. Aan dit wedstrijdonderdeel doen zowel beginnende als ervaren onderwaterfotografen mee.
  4. Sinds vorig jaar kennen we de No Limits competitie. Deelnemers mogen in de periode van de eerste tot en met de laatste wedstrijdweek foto’s maken, waar ook ter wereld. De foto’s mogen dus in Nederland, Spanje, Bonaire en zelfs in een zwembad worden gemaakt. De deelnemers mogen de foto’s die ze in deze categorie inleveren onbeperkt nabewerken.
  5. De teamwedstrijd voor verenigingen, duikscholen en groepjes duikvrienden. De teamwedstijd wordt steeds populairder. Het belangrijkste doel van de teamwedstrijd is dat je van elkaar leert en veel plezier hebt in de voorbereiding, het maken van de foto’s en de uitslag van de wedstrijd. Aan dit wedstrijdonderdeel doen veel deelnemers mee die nog geen wedstrijdervaring hebben en dit eerst onder begeleiding willen opdoen in een team. Verenigingen met een groepje van minimaal vier en maximaal zes fotografen kunnen meedoen.

 

‘De teamwedstrijd is zo leuk en leerzaam dat we elk jaar meer teams zien meedoen,’ weet Desmond. ‘De afgelopen jaren deden er teams van verschillende verenigingen en duikscholen mee, maar ook teams van Duikersgids en DuikeninBeeld  streden om de felbegeerde wisselbeker. Dit wedstrijdonderdeel is echt ontstaan omdat we zagen dat individuele fotografen vaak niet meteen willen meedoen aan een wedstrijd. Wij zorgen voor een ervaren teamcaptain en de deelnemers leren veel van elkaar. De wedstrijd is niet alleen voor NOB-verenigingen bedoeld, ook kunnen bijvoorbeeld duikers van PADI-duikscholen meedoen.’ De teamwedstrijd bestaat uit zes categorieën. Doe je met zes teamleden mee, dan doet ieder teamlid mee met één foto. ‘Doordat je maar één foto hoeft te maken, kun je je als deelnemer volledig concentreren op het maken van die ene foto. De druk is dan gelijk verspreid over het team.’

 

Twee wedstrijdweken

Deelnemers maken hun opnames in maximaal twee wedstrijddagen in de twee wedstrijdweken die zijn aangewezen. Voor het ONK 2021 zijn de wedstrijdweken van 21 tot 27 juni en van 6 tot 12 september. Veel deelnemers doen aan meerdere wedstrijdonderdelen mee en kunnen dan per wedstrijdonderdeel twee wedstrijddagen gebruiken. Doe je bijvoorbeeld mee aan foto starters en de zoetwaterwedstrijd, dan mag je twee keer twee wedstrijddagen gebruiken. De masters geven vooraf aan op welke wedstrijddagen zij duiken. Op elke wedstrijddag krijg je een opdracht per sms. Deze opdrachtopname is de eerste opname die je aan het einde van de wedstrijddag inlevert. Na elke wedstrijddag lever je maximaal honderd foto’s in. Per wedstrijdonderdeel heb je dan maximaal tweehonderd foto’s. Eind september geef je door welke foto’s uit de tweehonderd foto’s, je instuurt voor de verschillende categorieën van de wedstrijd. Voor de filmers gelden wat andere regels voor het inleveren.

 

Nadat alle foto’s en films zijn ingeleverd, gaat de jury aan de slag. De jury bestaat uit fotografen en filmers die objectief alle bestanden beoordelen. De onafhankelijke juryvoorzitter Gertjan Eg zorgt voor een eerlijk verloop van het proces. Pas nadat er een definitieve uitslag is, worden de namen van de juryleden bekend gemaakt. De uitslag wordt op de feestelijke en spannende prijsuitreiking eind november bekend gemaakt, hopelijk weer live! Meer informatie en inschrijven: www.fotokampioenschap.nl

 

Wedstrijdonderdeel Aantal categorieën Voor wie?
ONK Foto Starters 2 Beginnende fotografen
ONK Foto Masters 4 Ervaren fotografen
ONK Video Starters Max 6 min. Beginnende filmers (met Action cam)
ONK Video Masters Tussen 2 en 4 min.  
Zoetwaterwedstrijd 1 Beginnende en ervaren fotografen
No Limits 1 Beginnende en ervaren fotografen
Teamwedstrijd 6 Beginnende fotografen