Leestijd: < 1 minuut

Ben jij een duiker met een passie voor het beschermen van onze oceanen? Dan kun je helpen in de strijd tegen klimaatverandering door ons te helpen bij het vinden van de laatst overgebleven ongestoorde habitats op de bodem van de zee.

De Convex Seascape Survey is een ambitieus vijfjarig onderzoeksprogramma dat probeert te ontdekken hoe de oceaan zijn belangrijke rol vervult als ’s werelds grootste koolstofreservoir en op die wijze het klimaat reguleert. Het project wil antwoorden geven die kunnen worden gebruikt bij wereldwijde inspanningen om de effecten van klimaatverandering te vertragen. Maar voordat het team met onderzoek begint, hebben zij hulp nodig bij het vinden van gezonde, nog niet beïnvloede ecosystemen van zacht sediment.

Het vermogen van spectaculaire ecosystemen zoals mangroven, zeegrasweiden en kelpbossen om koolstof op te slaan, heeft al veel langer de aandacht. Maar zulke plaatsen bedekken slechts 0,2% van de zeebodem. Dit betekent dat, hoewel hun rol bij het tegengaan van klimaatverandering belangrijk is, deze tegelijkertijd ook beperkt is. Zachte zeebodems bevatten daarentegen veel grotere koolstofvoorraden en beslaan 38 keer meer ruimte. Daarom zijn ze uitzonderlijk belangrijk in dit tijdperk van snelle klimaatverandering.

We zijn op zoek naar duikers met grondige kennis van de zeebodem om ons te helpen belangrijke studieplekken te identificeren. Om ons te helpen in de strijd tegen klimaatverandering, stuur ons gewoon onderwaterfoto’s of videobeelden van wat volgens u een gezonde, intacte en ongestoorde habitat van zachte sedimenten op de zeebodem is.

Bezoek deze website voor meer informatie of stuur een e-mail naar Annabel Kemp via A.Kemp4@exeter.ac.uk.