Leestijd: 3 minuten

Een oud grindgat in Limburg is de favoriete duikstek voor liefhebbers van zowel klein als groot onderwaterleven.

In de Boschmolenplas, vlak bij het Limburgse Heel, duik je in helder water met veel leven en een groot aantal bezienswaardigheden. Het is een populaire duikstek en net als de andere Maasplassen een oud grindgat, waar tot 1990 grind werd gewonnen. Je hebt er een mooie duikervaring.

 

De Boschmolenplas was de eerste zoetwaterplas in Europa met een reefballproject. De reefballs bieden beschutting aan allerlei vissoorten. Het schone water trekt bijzondere soorten aan zoals de hydra en het zakvormig mosdiertje. Ook vind je er als je geluk hebt een meerval, en heb je (veel) kans op aasgarnaaltjes, Aziatische korfmossel, grondel, karper, snoek, stekelbaars, voorn, zeelt, zoetwaterkwal, zwartbekgrondel, baars en snoekbaars.

 

De grootste vissen in de Boschmolenplas: meervallen.

 

Niet alleen vanwege het mooie onderwaterleven, dat zowel groot als klein volop aanwezig is, is de duiklocatie een bezoekje waard. Ook een groot aantal objecten maken het een leuke beleving voor iedereen. Onderwater vind je bijvoorbeeld beelden, diverse wrakken, een containerpark en zes oefenplatforms op verschillende diepten. De faciliteiten, waaronder een grote duikwinkel, een vulstation, kleedruimten, leslokalen, spoelkranen en een grote horecagelegenheid met buitenterras, zijn uitstekend. Er is ook een werkplaats voor reparatie, onderhoud en fleskeuringen aanwezig.

 

Gemaakt voor duikers

Als je aan komt rijden bij de Boschmolenplas zie je meteen: dit is gemaakt voor duikers. De vier instapplaatsen zijn voorzien van looppaden, trappen en schansen, speciaal voor mindervaliden. De parkeerplaats is ruim en naar gelang het drukker wordt gaan meer instapplaatsen open. Fijn, dan hoef je niet door het stof van anderen de eerste meters af te leggen.

 

Zoetwaterkwalletjes zijn van de zomer tot het late najaar te vinden.

 

In de Boschmolenplas mag niets anders gedaan worden dan duiken en freediven. Zwemmen, varen, kanoën, suppen, het is allemaal niet toegestaan. De stek is ook geschikt voor free-diving, een speciaal platform is aanwezig. Een heel stuk van de kant, ver van de duikers gaat een lijn van een grote rode boei naar zo’n 32 meter diepte. Tec-opleidingen kunnen ook terecht voor training. Scooteren onder water mag ook. Je kan dan de hele plas rond.

Het heldere, visrijke water is van uitstekende kwaliteit. Door het bijzonder heldere water is een zicht van 12 m niet ongewoon. Vandaag duiken we met minimaal vijf meter en maximaal zo’n 10 meter zicht tussen 5 en 15 meter diepte en dat is voor deze plas eigenlijk ‘bijzonder slecht’. Voor de gemiddelde Nederland-duiker is dat waarschijnlijk meer dan je had durven hopen.

Een van de opvallendste objecten in de plas is De Kantelaar, een duikwrak. Deze duikattractie is 18 meter lang, 4,5 meter breed en 4 meter hoog. Bij het afzinken lag deze op zijn kant, maar inmiddels is het wrak weer recht gedraaid. Maar ook is er een container waar je goed door heen kan zwemmen of wrakduikoefeningen in kan doen. Een piratenschip en een heuse Mignon kan je ook tegenkomen op je tocht, net als vele andere wrakjes van schepen en auto’s en boompartijen waarin veel vis schuil gaat.

 

Ook waterlelies zijn te vinden in de Boschmolenplas.

 

Meer informatie en toegang

Duiklocatie Boschmolenplas wordt beheerd door eigenaren Mieke en Maurits van Gulick, die ook het vulstation (perslucht tot 300 bar), verhuurcentrum, duikwinkel en de horecagelegenheid exploiteren. Hier kun je genieten van een eenvoudig hapje en een drankje, je duikuitrusting huren en flessen laten bijvullen. De toegang tot de duiklocatie gaat uitsluitend via de (betaalde) entree van Duiklocatie Boschmolenplas. Bekijk de openingstijden vooraf om verrassingen te voorkomen. Vergeet niet je duikbrevet mee te nemen. Je mag bij deze duikstek niet solo duiken, duiken met een buddylijn, barbecueën, grillen, staan met campers of huisdieren meenemen. Zuurstof en AED zijn aanwezig. Deze en andere huisregels vind je op www.duiklocatieboschmolenplas.nl

 

Het wrak van de zeilboot ligt dicht bij de instapplaats.