Leestijd: 3 minuten

Wanden vol kleurrijke beelden waren een eyecatcher op de Duikvaker beurs in Houten.

Een recordaantal van 93 foto’s deed mee in de Duiken in Beeld dynamische fotowedstrijd. Het was alweer de zesde editie van deze bijzondere foto-expositie, naar een idee van fotograaf Ron Offermans. De bezoekers kregen een afwisselende serie onderwaterfoto’s te zien want zij konden elk uur op de foto’s stemmen. Een vakjury bestaande uit Ron Offermans, Marco Heesbeen en Rob Aarsen koos aan het einde van iedere beursdag twee winnaars.

 

De winnende foto’s op zaterdag waren van Lia van Nieuwenhuizen (categorie Nederland) en Brenda de Vries (categorie Buiten Nederland). Op zondag gingen de prijzen naar Eric Staal (Nederland) en Laurent Miroult (Buiten Nederland). De jury wees de foto van Cees Kassenberg aan als beste wrakduikfoto. De foto’s van Peter Boots en Goos van der Heide werden uitgeroepen tot favoriet van de organisatie van Duikvaker.

 

Lia van Nieuwenhuizen (foto 1)

De foto van Lia was ook haar inzending voor het Open Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie 2018. Het is een momentopname, zegt ze: ‘Onder de steiger bij Dreischor lagen honderden oorkwallen. Het was windstil en Astrid van der Mast was mee als model. Ik besloot spontaan om de groothoekfoto met model lekker tussen de kwallen te maken. Astrid heeft het niet zo op kwallen maar gelukkig hield ze vol tot ik een serie had gemaakt. Aan het eind van de ochtend waren alle kwallen weg!’ Lia stuurde de foto in voor de Duiken in Beeld wedstrijd om Astrid met een mooie afdruk te bedanken en had niet verwacht in de prijzen te vallen. Camera: Olympus E-PL 1.

 

Brenda de Vries (foto 2)

‘Deze foto is gemaakt in Aktun Ha (Carwash), een cenote in Mexico,’ zo laat Brenda weten over haar inzending. ‘Aan het einde van een grotduik zwommen we nog een rondje door de cenote. Ik had alles al opgeruimd – camera uit, lenscover erop – toen ik ineens het beest zag. Ik ben er heel snel naartoe gezwommen en ondertussen de camera weer gereed gemaakt, gauw wat instellingen aangepast en deze foto gemaakt. Helaas was de krokodil banger voor mij dan ik voor hem. Liefst wilde ik een foto van voren maken, maar het dier zwom snel weg.’ Brenda was blij verrast met het resultaat: ‘Deze foto was wel een van mijn favorieten. Natuurlijk hoop je dat een ander de foto ook mooi vindt. Meteen winnen had ik niet verwacht als nieuwkomer.’ Camera: Olympus OMD EM5 MarkII.

 

Eric Staal (foto 3)

Eric maakte deze foto vorig jaar tijdens de paddentrek in Bussloo, praktisch zijn achtertuin. ‘Ik heb meerdere dagen in het water en de rietkraag gelegen,’ vertelt hij. ‘Eerst om de padden te fotograferen en daarna om de ontwikkeling van de eitjes te volgen. Voor deze foto heb ik een +10-diopter gebruikt, dat is te zien omdat het lijf van de pad snel onscherp wordt.’ Eric was naar eigen zeggen best tevreden met een aantal foto’s uit de serie. Deze foto heeft hij geselecteerd voor de wedstrijd omdat een contact op Facebook liet weten het een bijzonder mooie plaat te vinden. ‘Dat is altijd leuk. En als je dan ook nog in een wedstrijd als winnaar uit de bus komt, is dat helemaal super. Ik kan niet wachten op de paddentrek 2019!’ Camera: Canon Powershot G12.

 

Laurent Miroult (foto 4)

Laurent fotografeert al vijf jaar en heeft een bijzondere passie voor fotografie in grotten. Dit is ook niet zijn eerste winnende foto in de dynamische wedstrijd. Deze foto maakte hij in de grot van Marchepied (Lot) op ongeveer 400 meter van de ingang. ‘Op de foto staan twee duikers van wie de duiker in de achtergrond een slave flitser bij zich heeft,’ legt Laurent uit. ‘Op die plek is er een luchtbel in de grot waardoor het flitslicht mooi reflecteert op het wateroppervlak. Op de camera staan twee INON S2000 flitsers en er zijn nog twee INON’s als slave gebruikt. Slave flitsers maken een groot verschil in de grotten en zijn bijna onmisbaar als je diepte in de afbeeldingen wil. Ik ben positief verbaasd dat de jury voor een foto in een grot koos.’ Camera: Sony A7RII.

 

De dynamische fotowedstrijd is mede mogelijk gemaakt door Arca die de fotoprints maakte en op forex plakte, Onderwaterhuis.nl (prijzen voor fotografen), Cressi (prijzen voor stemmers), het Handboek Digitale Onderwaterfotografie en Duikvaker.

 

 • Foto 1: Lia van Nieuwenhuizen (winnaar Nederland, zaterdag).
 • Foto 2: Brenda de Vries (winnaar Buiten Nederland, zaterdag).
 • Foto 3: Eric Staal (winnaar Nederland, zondag).
 • Foto 4: Laurent Miroult (winnaar Buiten Nederland, zondag).
 • Foto 5: Cees Kassenberg (beste wrakfoto).
 • Foto 6: Peter Boots (favoriet Duikvaker).
 • Foto 7: Goos van der Heide (favoriet Duikvaker).
 • Foto 8: Daphne van den Berge.
 • Foto 9: Filip Staes.
 • Foto 10: Janny Bosman.
 • Foto 11: Jos Broere.
 • Foto 12: Kim ten Wolde.
 • Foto 13: Valerie Reid.
 • Foto 14: Ramon Stijnen.
 • Foto 15: Ramon Stijnen.
 • Foto 16: Sander van der Heijden.
 • Foto 17: Tom van Hout.