Leestijd: 2 minuten

Hmmmm.. Wat is dit lekker zeg! Een uur na de eerste duik zit ik nog te bibberen langs de kant, hoewel het zwembadwater toch 21 graden is. Dankbaar neem ik het aanbod aan als buddy Rob zegt dat hij nog een verwarmd ondervest van Thermalution bij zich heeft. Met de afstandsbediening zet ik het op stand 1, om dan na een paar minuten op te schakelen naar de tweede stand. Een aangename warmte verspreidt zich over mijn rug en al snel heb ik het niet meer koud. Nog enthousiaster ben ik als ik hoor dat het hemdje ook onder een natpak gebruikt kan worden. Dat maakt de tweede duik een stuk aangenamer.

De afstandsbediening laat ik op de kant liggen en ik zet het hemdje vooraf aan. Dat is niet handig want bij de korte wandeltocht van kleedkamer naar het water drukt de backplate van mijn wing tegen de warmtespiralen aan, wat het iets te warm maakt. Snel het water in. Direct is het weer aangenaam. Na een uur duiken vraagt instructeur Sander of ik het al koud heb. Koud? Wie, ik, hoe kom je daarbij, ik heb het juist warm! De elektrisch verwarmde warmtevezel zorgt ervoor dat niet alleen de huid van mijn rug verwarmd wordt maar mijn hele huid.

 

Afstandsbediening

Met mijn allerliefste gezicht vraag ik buddy Rob of ik het een dag mag houden, zodat ik er de volgende dag weer twee duiken in kan maken. Yes, hij gaat akkoord, maar heeft de oplader niet bij zich. Ik zet bij beide duiken de warmtestand op 1, uit angst dat anders de batterijen te snel leeg raken. Het blijkt warm genoeg te zijn voor het zwembadwater en weer maak ik twee heerlijke duiken. Tijdens de laatste duik zet ik het hemd met de afstandsbediening zelfs even iets harder, aan de achterkant voel je een korte vibratie als teken dat de warmtestand omhoog is gezet. Een keer kort vibreren is stand 1, twee keer is stand 2 en drie keer staat voor stand 3. Als je hem uitzet voel je twee lange vibraties, zodat je er zeker van bent dat het systeem echt uit is. De afstandsbediening kan mee onder water zodat je tijdens de duik de temperatuur kunt regelen.

 

Het vestje dat ik aanhad was de Blue Grade van Thermalution en is tot vijftig meter te gebruiken onder zowel een droogpak als een natpak. De accu’s zijn handig weggewerkt in twee pockets onder de oksels, daar voel je niks van. Alleen de ontvanger van de afstandsbediening zou meer opzij mogen zitten, die valt net onder de rand van het backpack. Van de aanschafprijs schrik ik: 495 euro. Dan is er ook nog de Green Grade (tot 10 meter, 395 euro) en de Yellow Grade (tot 100 meter, 795 euro). Daar komt nog bij dat de twee lithium-polymeer accu’s maximaal vijfhonderd keer oplaadbaar zijn. Een volle accu gaat 120 minuten mee, wat betekent dat je na duizend duiken de accu moet vervangen, een flinke kostenpost. Aan de andere kant, dat is nog geen vijftig cent per duik. Het vest maakt het voor- en naseizoen een stuk langer, een bikkel zou er zelfs de winter mee kunnen doorduiken in natpak.

www.thermalution.nl/blue-grade