Leestijd: 5 minuten

Iedereen gebruikt tegenwoordig zijn telefoon om mee te fotograferen en te filmen, waarom dan ook niet onder water? Bij de meeste duikers komt er dan toch gelijk een angst naar boven: wat als er iets mis gaat, mijn hele leven staat om mijn telefoon? SeaLife heeft daar een heel veilige en ook nog eens makkelijke oplossing voor in de vorm van de SportDiver.

Deze zeer robuuste case is gemaakt van polycarbonaat in combinatie met aluminium en roestvrijstaal. Hij heeft naast de gewoonlijke O-ring-afsluiting ook nog eens twee extra veiligheidsvoorzieningen die je normaal alleen op de zeer dure onderwaterhuizen tegen komt. De eerste is een vacuümdetectiesysteem. Dit houdt in dat je nadat je de case gesloten hebt het geheel vacuüm zuigt met de bijgeleverde pomp. Hij voert dan eerst een test van drie minuten uit of hij daadwerkelijk vacuüm is. Bij goed resultaat gaat er een groen lampje branden en kan je te water, zo niet dan gaat hij piepen en er gaat een rood lampje branden. De tweede extra zekerheid die is ingebouwd is de mechanische lekdetectie. Deze gaat op alarm als hij vocht voelt en geeft dan dezelfde alarmsignalen. Echt heel veel veiliger kan het dus niet.

De SportDiver is voor (bijna) iedere telefoon geschikt, of het nu Android of iOS is. De behuizing is door middel van bijgeleverde rubbernokjes aan te passen aan alle formaten. Zo klem je de telefoon met een spanveer in een handomdraai schokproef en klemvast in de behuizing. Wat ook gelijk opvalt is dat de Sportdiver een volledig transparante achterzijde heeft waardoor je zicht hebt op de volledige telefoon. Dit geeft een beeldformaat wat zelfs op de grootse camera’s niet aanwezig is. Ook zitten hier de enige vier bedieningsknoppen. Deze zijn lekker groot en goed bereikbaar, ook in de winter met dikke handschoenen.


Instellen of klik-en-klaar

Het filmen en fotograferen doe je via een (gratis te downloaden) app. Via bluetooth maak je verbinding met het onderwaterhuis en zo bedien je alles. Je hebt beschikking over een volledig handmatig instelbaar menu, te vergelijken met luxe spiegelreflexcamera’s. Of je nu sluitertijd, ISO of belichting aan wil passen: het kan. De kleurtemperatuur kan je zelfs in Kelvin aanpassen. In de witbalans zitten verschillende voorkeuren waaronder ingebouwde roodfilters, te gebruiken op verschillende dieptes. Resolutie, focuspunten en opslag zijn ook naar eigen voorkeur in te stellen. Je kan er ook voor kiezen om in RAW of in RAW+JPEG op te slaan, waardoor je nog meer mogelijkheden krijgt voor eventuele nabewerking. Je kan ook nog een keuze maken in lenzen, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de telefoon die je gebruikt. Behoor je tot de hele grote groep duikers die niet op al deze functies zit te wachten? Ook geen probleem: de SportDiver heeft ook bijzonder goede automatische instellingen waarmee hij gelijk klik-en-klaar is.

 

De SportDiver is voor (bijna) iedere telefoon geschikt

 

Groot scherm

Op het genoemde zeer grote duidelijke scherm aan de achterzijde is ook onderwater alles makkelijk en simpel in te stellen en af te lezen. Je kan hier switchen tussen filmen, fotograferen, instellingen en ook nog terug kijken. Ook zie je hier de batterijcapaciteit van zowel de telefoon als de SportDiver zelf (50 uur, 2xAAA). En je hebt hier nog de optie voor tot tien keer digitale zoom. De lichtintensiteit van het scherm zelf is ook aanpasbaar, wat vooral in licht, blauw water nog wel eens van pas kan komen.

 

Roodfilters

Een roodfilter is een leuk hulpmiddel om zonder extra lampen of handmatige witbalans toch nog kleur in de beelden te krijgen, maar dit heeft natuurlijk zijn beperkingen omdat deze nooit op alle dieptes correct is. Wil je echt mooie heldere en warme kleuren in je beelden dan kan je bijna niet onder extra externe verlichting uit. De SportDiver is dan ook als Pro 2500 set verkrijgbaar. Hij is dan uitgerust met een grondplaat en handvat van het universele Flex-connect systeem en een SeaDragon 2500 lamp. Daarmee kan je al heel goed uit de voeten en zal je zien dat je echt kleur in je beeld krijgt. De SeaDragon 2500 heeft een brandduur van 60 minuten op vol vermogen maar kan ook op 50% en 25% branden. Dit is natuurlijk heel afhankelijk van de omstandigheden. Een groot voordeel van de SeaDragon lamp is dat deze een mooie brede hoek (120 graden) heeft en geen zwarte pit in het midden waardoor je een mooi egaal licht krijgt. Er wordt overigens ook nog een los roodfilter meegeleverd, die er onderwater opgezet kan worden.

 


Lampen uitbreiden

Wil je nog verder gaan dan kan je optioneel er ook nog voor kiezen om met twee lampen te werken. Een groot voordeel hiervan is dat je bijna geen schaduwen meer in je beelden hebt. Je kiest dan voor een grote grondplaat met twee armen met elk een lamp (pro 5000 set). Eventueel kan je er dan ook nog flexibele armstukken tussen zetten, zodat je nog meer kan sturen met je licht. Interessant is ook de nieuwe SeaDragon 5000+ videolamp. Deze levert 5000 lumen op vol vermogen, maar hij beschikt ook nog eens over een Colour Boost: twee minuten 6000 lumen met extra kleurtemperatuur.

Alle lampen uit de SeaDragon serie hebben een brandtijd van 60 minuten op vol vermogen: ook als de accu bijna leeg is levert deze nog steeds zijn daadwerkelijke lumen. Dit is bij vele ander lampen wel anders. De lampen hebben allemaal maar één knop om te bedienen en dit gaat ook in koud water met dikke handschoenen zeer gemakkelijk. Het batterijhuis en de elektronica zijn van elkaar gescheiden, wat inhoudt dat bij een eventueel ongelukje niet gelijk de hele lamp kapot is.

De SportDiver wordt als een mooie complete set geleverd in een degelijke transportkoffer inclusief vacuümpomp, extra roodfilter, rubber opvulnokjes, reserve-O-ring en vet, luxe polsband en batterijen. Je kan dus zo aan de slag. Ga je voor de Pro 2500 set? Ook deze komt in een stevige transportkoffer, ook met extra O-ringen en vet.


Conclusie

Ook ik was in het begin best wel een beetje sceptisch over sowieso het fotograferen onder water met je telefoon en over de veiligheid van het geheel. Als je de SportDiver eenmaal in je handen hebt gehad en de veiligheidsopties hebt gezien, zal ook bij jou de twijfel gelijk weg zijn. Qua mogelijkheden en prestaties zal hij je ook zeker niet teleurstellen. De mogelijkheden van de instellingen zijn zeer uitgebreid maar ook voor de duiker die klik-en-klaar wil, presteert hij goed. Hij is robuust en degelijk gemaakt maar toch ook compact om mee te nemen op reis. De techniek erachter wordt regelmatig geüpdatet via de app en doordat je hem aan kan passen aan (bijna) ieder formaat telefoon kan je er jaren plezier van hebben. Dit is ten opzichte van de meeste gewone onderwatercamera wel anders, want hier is de techniek al bijna verouderd voordat hij op de markt is.

Meer informatie SportDiver