Leestijd: 2 minuten

Onze zuiderburen gebruiken de prijsuitreiking van hun fotokampioenschap om de fotografie, hun bond en het duiken te promoten.

Elk jaar organiseert de NELOS Audiovisuele Commissie het Open Belgisch Kampioenschap Onderwaterfotografie en -videografie (OBK). Om de twee jaar is er naast een ‘shoot-out’-wedstrijd ook een festivalwedstrijd aan gekoppeld: het OBK-festival. Voor de shoot-out moeten de deelnemers alle foto’s maken binnen een vooraf aangegeven tijd. Voor het festival kun je foto’s inleveren die waar ook ter wereld zijn gemaakt.

 

Als locatie voor het festival koos de NELOS (zeg maar: de Vlaamse NOB) voor het indoor duikcentrum TODI in Beringen. Alle wedstrijdfoto’s werden vertoond op zes monitors en in het restaurant van TODI werden op vaste monitors naast de bar promotiefilms getoond. Op de eerste verdieping werden twee zalen verduisterd voor de projectie van de videofilms en digirama’s (een show van foto’s). Een heus huzarenstukje was de opbouw van de ruimte voor de prijsuitreiking; het projectiescherm werd midden boven het grote bassin gehangen.

 

Dagje uit

Voor de Belgen is de prijsuitreiking van de fotowedstrijd een dagje uit, een kennismaking met de NELOS-commissies en een duikintroductie voor geïnteresseerden tegelijk. Naast het bekijken van de foto’s, video’s en digirama’s konden de bezoekers zich inschrijven voor een duikintroductie, waarna ze onder begeleiding van ervaren instructeurs tussen de meer dan 4.000 zoetwatervissen in het TODI-bassin mochten duiken. Ook was er de mogelijkheid om Hugyfot-onderwaterbehuizingen voor de GoPro-camera uit te testen. Rechts van de balie had de Commissie Biologie zich geïnstalleerd. Ze brachten onder andere de (NELOS) specialisatie Onderwaterbiologie onder de aandacht. In de hal was de Sportcommissie aanwezig met informatie over het vrijduiken en in de kleine cateringruimte was de NELOS-boetiek opgesteld. De Audiovisuele Commissie bracht hier de opleiding Assistent-Onderwatervideograaf onder de aandacht, met de daaraan gekoppelde workshop vintechnieken.

 

Het hoogtepunt van de dag was de prijsuitreiking (“proclamatie”, zeggen de Belgen). Marc Vermeiren, de voorzitter van Audiovisuele Commissie, had een prachtige show uitgewerkt. De winnende foto’s en video’s werden geprojecteerd op het projectiescherm dat boven het water hing. Samen met de muziek, de gekleurde verlichting onder water en de spiegeling van de projecties op het wateroppervlak, gaf dat een feeëriek resultaat. De prijzen werden uitgereikt met assistentie van Laura Oliveira Granja, top-12 finaliste van Miss België, ondertussen uitgeroepen tot Miss Sport 2019. Op deze pagina’s een selectie van de ingezonden festivalfoto’s. De resultaten van de shoot-out zie je in het volgende nummer.

 

Uitslag onder de foto’s

 • Luc Rooman.
 • Filip Staes.
 • Filip Staes.
 • Tom van Hout.
 • Filip Staes.
 • Gino Symus.
 • Dirk Crutelle.
 • Luc Rooman.
 • Luc Rooman.
 • Johan de Prins.
 • Luc Rooman.
 • Daan Delbare.
 • Goof van Rijswijk.
 • Gino Symus.
 • Gino Symus.

______________________________________________________________

Uitslag festival foto juniors

Visportret

 1. Dirk Crutelle
 2. Tom Van Hout
 3. Johan De Prins

 

Macro

 1. Johan De Prins
 2. Tom Van Hout
 3. Dirk Crutelle

 

Groothoek

 1. Tom Van Hout
 2. Johan De Prins
 3. Cornelis Van Rijswijck

 

Groothoek met model

 1. Johan De Prins
 2. Cornelis Van Rijswijck
 3. Tom Van Hout

 

Thema

 1. Tom Van Hout
 2. Christiaan Van Roeyen
 3. Johan De Prins

 

___________________________________________________________

Uitslag festival foto masters

Digirama

 1. Filip Staes
 2. Luc Rooman
 3. Harry klerks

Visportret

 1. Luc Rooman
 2. Daan Delbare
 3. Thomas Van Puymbroeck

Macro

 1. Filip Staes
 2. Luc Rooman
 3. Goof Van Rijswijck

Groothoek

 1. Luc Rooman
 2. Filip Staes
 3. Rudy Van Geldere

Groothoek met model

 1. Filip Staes
 2. Thomas Van Puymbroeck
 3. Gino Symus

Thema

 1. Gino Symus
 2. Filip Staes
 3. Anouschka Mornie

 

Portfolio

 1. Filip Staes
 2. Luc Rooman
 3. Gino Symus