Leestijd: 3 mins

Er is niets meer frustrerend dan bij een koppel zeepaardjes liggen en ontdekken dat je camera niet werkt. Goede voorbereiding is het halve werk, zorg en onderhoud doen de rest. Materiaalman Peter Dahler leert je hoe het moet.


Voor de duik

Voorbereiding doe je thuis, in een schone en droge omgeving. Je bouwt je camera op voor het soort foto’s dat je wilt maken. Batterijen zijn opgeladen en de memorycard geformatteerd. Voor iedere duik maak je de o-ring van de frontpoort en die van het camerahuis schoon en droog. Laat de o-ring door je vingers glijden en verwijder zo stof, zand en ander vuil (foto 1). De groef waar de o-ring in ligt maak je schoon en droog met een tissue. Vet de o-ring uitsluitend in met het o-ring vet dat voor dit type is meegeleverd! O-ringen zijn soms van siliconen, dan weer van rubber en die verdragen elkaars vet niet. Leg de o-ringen terug in de groef, plaats de poort op het huis en plaats daarna de camera in de behuizing. Let erop dat de controls in dezelfde stand staan als de knoppen op de camera. Sluit ten slotte de behuizing. Als laatste stap maak je een paar testfoto’s en controleer je of de camera goed werkt en de flitser(s) afvuren. Je zou niet de eerste zijn die op diepte tot de ontdekking komt dat de lenskap nog voor de lens zit.

 

Na de duik

Zorg ervoor dat de camerabehuizing na de duik niet helemaal opdroogt. Dan krijgen zoutkristallen geen kans om zich te vormen. Na de duik leg je de camera eerst in een bak koud zoet water (foto 2). Een kwartier is lang genoeg voor een camera die nog nat is. Bij een volledig opgedroogde camera eerder twee uur. Halverwege het dompelbad druk je alle knoppen van de camerabehuizing een paar keer in en beweeg je de instelwielen. Zo kan zoet water in de holtes achter de knoppen komen en het zout oplossen. Na het dompelbad dep je de poort en het scherm achter op de camerabehuizing droog met een zachte doek. Niet wrijven, dat geeft krassen. Zorg dat er geen waterdruppels op je camera vallen als je de behuizing opent. Als voorzorg open je de behuizing altijd met de camera naar boven. Voor de volgende duik: ga terug naar 1. Zet je de camera voor langere tijd weg: haal dan de o-ringen eruit en laat de klemmen open staan.

 

Probeer dit niet thuis

Eens in de twee jaar is het verstandig de camerabehuizing een grote onderhoudsbeurt te geven. Beschadigingen worden gerepareerd en eventueel aangekoekt vuil uit de doorvoeringen verwijderd. Daarna werken de bedieningsknoppen weer soepel. Een onderhoudsbeurt is precisiewerk: een vakman is met een huis voor een compactcamera al gauw een dagdeel bezig. Alle instelwielen en drukknoppen gaan van het huis af (foto 3) en worden in een ultrasoonbad gereinigd. Daarna worden nieuwe veertjes en o-ringen rond de asjes gedaan, de doorvoeringen schoongemaakt (foto 4) en het huis weer in elkaar gezet. Het plaatsen van de o-ringen steekt nauw: je hebt een speciale tool nodig om ze in de zitting te drukken. (Deze o-ring zit scheef en zal lekkage geven, foto 5). De laatste stap is een test in een druktank, waarbij het huis in een vat vol water op druk wordt gebracht. Geen bellen? Dan kan de behuizing er weer twee jaar tegenaan!

 

  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3
  • Foto 4
  • Foto 5