Leestijd: < 1 minuut

Damir Zurub uit Kroatië won in 2015 het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie in Nederland. Zijn close-up foto kreeg veel aandacht. ‘Ik zwom langs wat stenen en toen zag ik deze bloemvormige dingetjes. Spontaan kwam het idee op om met een dubbele belichting te werken en twee opnames over elkaar heen te maken.’ Een briljant idee, zo bleek later. Hij won met de foto een gouden medaille in de macrocategorie en bemachtigde vervolgens ook overall de eerste plek.

Locatie en aanpak

Deze close-up foto is gemaakt bij Den Osse, in de wedstrijdzone tegenover de muur. Ik was op zoek naar iets speciaals. Als je in een wedstrijd als deze fotografeert dan is een krab of anemoon te gewoon – daar kun je je niet mee onderscheiden. Ik zwom langs de stenen en toen zag ik deze bloemvormige ‘dingetjes’, ik weet niet wat het is. Het idee kwam spontaan. Een soort klik in mijn hoofd en ik zag het beeld.

 

De foto is een dubbele belichting. Je kunt de camera zo instellen dat de opname die je hebt gemaakt blijft staan, zodat je er een tweede opname overheen kunt maken. Dat heb ik hier ook toegepast. Het is twee keer hetzelfde groepje ‘bloemetjes’, uit een iets andere hoek gefotografeerd en naast elkaar geplaatst.

 

Camera en flitser

De camera is een Nikon D7000 met een APS-C (crop) sensor. De lens is een Nikon 105 mm macro. Geen tussenringen of voorzetlenzen. De behuizing is van Nauticam. Ik gebruik normaal twee Inon Z240 flitsers, maar deze opname is met een flitser gemaakt met daarop een snoot die door een vriend is gemaakt. Door de flitser en snoot van linksboven schuin op het onderwerp te richten krijg je een mooie ovaalvormige lichtvlek.

 

EXIF data

Bestandstype: JPEG
Bestandsgrootte: 3,1 MB
Belichting: 1/60 sec bij f 29
Belichtingsprogramma: handmatig
Autofocus: AF-C (continue)
Lichtgevoeligheid: ISO 320
Brandpuntsafstand: 105mm
Witbalans: handmatig

  • ‘Ik zwom langs wat stenen en toen zag ik deze bloemvormige dingetjes.'