![](https://duikspotter.nl/wp-content/uploads/2024/12/SWA-240420-559-300x199.jpg)
Geen beestjes kijken, maar door de legendarische naam, de vele objecten die hier onder water te vinden zijn én het water schijnt er blauw te zijn. Omdat het een behoorlijke trip is vanuit het zuidoosten van Nederland hebben we er meteen maar een lang weekend van gemaakt. Via de website hadden we al een weekendticket gekocht, erg handig want je kan ook duiken als het vulstation en de duikwinkel gesloten zijn. Onze heenreis verliep iets minder voorspoedig dan verwacht, we moesten nog eten en het regende behoorlijk, allemaal redenen om de vrijdagduik dan toch maar over te slaan. Tijd om op zoek te gaan naar een restaurantje. De dorpjes rond de Kreidesee drijven op het duiksucces van de See. Dit betekent dat er best wat keuze is in restaurants in de omgeving, van Grieks tot de Deutsche Schnitzel, net waar je zijn in hebt. Er bestaat zelfs een Taucherteller.
De geschiedenis
De Kreidesee is een kalkafgraving in het noorden van Duitsland. De kalk werd gebruikt om cement van te maken. In 1976 werd gestopt met het winnen van kalk, het werd te duur en door het wegpompen van grondwater vreesde men voor de stabiliteit van het omliggende land. De waterpompen werden uitgezet en de groeve vulde zich langzaam met water. Op een enkele plaats stortte de kalkterrassen in en ontstond er een vlakke bodem maar op de meeste plaatsen zijn de terrassen nog zichtbaar. In de jaren 80 werd de Kreidesee ontdekt door duikers maar er was totaal geen
![](https://duikspotter.nl/wp-content/uploads/2024/12/SWA-240421-409-300x200.jpg)
infrastructuur. Iedereen die wilde kon er duiken met als gevolg veel duikongevallen. In die tijd was Hemmoor dan ook berucht om de vele duikongevallen. Midden jaren 90 kwam men tot het besef dat het zo niet langer kon en dat er regulering plaats moest vinden. Er kwam een duikbasis en het duiken werd aan regels gebonden. Ook kwam er een camping en kunnen er huisjes gehuurd worden (Ook in de omringende dorpen kunnen huisjes gehuurd worden). Inmiddels is de duikbasis internationaal bekend en heeft al veel prijzen gewonnen.
De truck en de haai
Na een goede nachtrust stonden we zaterdagmorgen al vroeg aan de Kreidesee, weekendticket achter de voorruit en het feest kon beginnen. Het eerste dat opvalt is dat alles uitstekend geregeld is. Er zijn meerdere instapplaatsen en de parkeerplaatsen zijn allemaal redelijk dicht bij de instapplaatsen. De weg langs de Kreidesee loopt langzaam omhoog met als onvermijdelijk gevolg: hoe verder je doorrijdt hoe meer trappetjes je omlaag naar het water moet maar voor de gemiddelde Zeelandduiker stelt het niet zoveel voor. Er staan bij elke instap meerdere tafels waar de duikspullen klaargemaakt kunnen worden. Ook staan er borden met wat er precies te zien is bij betreffende instapplaats. Als eerste duik hebben we gekozen voor de truck. Voor bekenden van de Kreidesee een iconisch plaatje van een blauwe mercedes truck met levensgroot Kreidesee onder de voorruit. We lopen naar beneden en het water is inderdaad blauw, maar nog mooier, je kunt tot op grote diepte de bodem nog zien. Uitzonderlijk goed zicht voor Nederlandse begrippen. Deze instap is voorzien van een steiger met een trap die het water inloopt. Lekker makkelijk te water. We voelen meteen al dat het water, nu in april, een stukje kouder is dan het zoete water in Nederland maar dat mag de pret niet drukken, we hebben ons winterduikkloffie nog aan. Omdat het zicht uitstekend is besluiten we met ons vijfjes de duik te maken, allemaal een camera of een gopro in de handen. Als we afdalen kunnen we de vrachtwagen al zien, navigeren hoeft niet met dit zicht. Helaas zijn ons toch al duikers voor geweest die het niet zo nauw genomen hebben met het trimmen waardoor het wat stoffig is. Toch wat foto’s gemaakt en de omgeving verder verkend. Ons diepste punt ligt rond de 30 meter maar je kunt eventueel nog verder afdalen. Met een zonnetje aan de hemel hebben we de duiklamp helemaal niet nodig. Nadat iedereen de truck en omgeving heeft verkend besluiten we langs de linkeroever te duiken en zwemmen we “het bos” in. Na een uurtje wordt het toch wat frisjes en beëindigen we de duik. Onder aan de instap staat een bankje waar we onze camera en het lood neer kunnen leggen. Het trappetje stelt nu helemaal niets meer voor. Na het omkleden rijden we terug naar een van de eerste instapplaatsen, dan kunnen we meteen de flessen vullen. Ook bij het vulstation is alles uitstekend geregeld. 200 of 300 bar, lucht of nitrox en voor de echte tekki zelfs trimix. Ben je met een groep kun je alle vullingen opschrijven en achteraf allemaal tegelijk betalen. De weergoden zijn ons goedgezind en we nemen onze tijd voor de oppervlakte interval. Voor onze tweede duik willen we de haai bezoeken, ook weer een instap met een steiger maar hier moet je springen. Liever het water inlopen? 50 meter naar rechts ligt de volgende instap waar je
![](https://duikspotter.nl/wp-content/uploads/2024/12/SWA-240421-474-200x300.jpg)
geleidelijk het water in kan lopen. We zwemmen links richting de haai, onder water zijn de touwen waaraan de haai hangt goed zichtbaar. We maken de opstijging naar 10 meter, de haai ziet er inderdaad imposant uit. Na hier wat gekkigheid uitgehaald te hebben zwemmen we verder via de kant om na een uurtje de duik te beëindigen. Er is nog tijd voor een derde duik maar door de temperatuur van het water en het prachtige weer besluit een gedeelte van de groep om het hierbij te laten en nog te genieten van het weer en een kop koffie. Neem die wel zelf mee want bij de Kreidesee zelf is niets van eten of drinken te koop. Het andere gedeelte maakt nog een duik en komt na een uurtje weer met een vette glimlach boven water. Alles bij elkaar genomen een prachtige duikdag.
De truck en die Straße
Hoewel er uit genoeg instapplaatsen te kiezen valt, besluiten we om de eerste duik op zondag weer bij de truck te maken. De weergoden zijn ons ook vandaag goed gezind, de zon schijn en we liggen als eerste in het water. De truck staat er prima bij zo zonder stof. Na de nodige foto’s maken we ditmaal het rondje rechtsom en na een uurtje staan we weer op de kant. Het is inmiddels een heel stuk drukker geworden. Flessen vullen en in het zonnetje de oppervlakte interval maken. We maken de tweede duik over “die Straße”. Een makkelijke duik die over een “straat” heel langzaam in de diepte verdwijnt. Meteen aan het begin staat “das Chinesisches Tor” waar je doorheen duikt. Ga je linksaf kom je vroeg of laat de haai weer tegen. Blijf je de “straat” volgen, volg je min of meer de rechteroever en kom je de zeilboot tegen. Verderop op 23 meter staat de “betonbombe” hoewel het erg lekker duiken is draaien we na een half uurtje toch om, de watertemperatuur is de reden. Eenmaal boven water was dit weer een mooie duik. Tijdens alle duiken zijn we baars, stekelbaars en forel tegengekomen. Hier en daar was ook nog een kreeft of slakje te vinden. Er is ook nog een duikplaats die Fischzucht heet, daar zou veel vis zwemmen maar die duikplaats is voor een volgende keer.
Zelfs voor doorgewinterde duikers is de Kreidesee in Hemmoor de moeite waard. Voor zoet water is het zicht ongeëvenaard. Beginnende duikers kunnen er terecht want er zijn ook makkelijke duikplaatsen. De technisch duiker kan ook terecht, de Kreidesee is 60 meter diep en er is trimix verkrijgbaar. Het hele reilen en zeilen rond het duiken is uitzonderlijk goed geregeld. Houd je wel aan de spelregels, soloduiken verboden, tweede automaat verplicht, een droogpak wordt ook in de zomer aanbevolen, zeker bij diepere duiken. Duik binnen de grenzen van het brevet. Alle info is te vinden op de site www.kreideseetaucher.de.
![](https://duikspotter.nl/wp-content/uploads/2024/12/SWA-240421-437-300x200.jpg)
Voor ons, allemaal zeer ervaren duikers, was het een zeer geslaagd weekend die de reis meer dan de moeite waard is. We hebben al afgesproken om hier nog een keer terug te komen maar dan zeker enkele dagen langer.