Leestijd: 2 minuten

Het zag er zo veelbelovend uit, naar Trinidad en Tobago. En dan vooral naar Tobago voor een duikvakantie van twee weken. Conny en Jan van der Poll maakten twee prachtige duiken, maar snel daarna gaat het helaas mis….

Twee weken duikvakantie: Caribische temperaturen, mooi duikwater volgens de informatie en prima geregeld via EigenWijzeDuikReizen. Eerst nemen we even een dagje rust na een lange vlucht – met KLM via Barbados en Trinidad voor je op Tobago bent.

 

Het duikcentrum is niet heel groot (dat is fijn), maar welvoorzien en beslist servicegericht. We zijn de enige duikgasten, maar dat heeft een plausibele reden. Het bedrijfje was even gesloten geweest in verband met ‘de techniek’. We maken twee prachtige duiken met de duikschoolhouder, een gids (en een schipper van de boot). We wandelen terug van het strand naar ons leuke appartementje. Helaas slaat het noodlot toe. Conny draait haar (eerder geopereerde) heup uit de kom.

 

De ambulance lijkt nergens naar, de chauffeur en verpleger hebben geen idee wat te doen (jawel… veel pijn!) en racen naar het plaatselijke ziekenhuis ver weg op het eiland. Daar krijgt men de heup niet in de kom, hoewel men wel probeert met veel rukken en trekken en onvoldoende verdoving. In de nacht vliegen we met een helikopter over naar het grotere ziekenhuis op Trinidad. Daar eindeloos wachten tussen vuile, roestige bedden vol patiënten onder bebloede lakens zonder verzorging. Paspoorten willen ze zien, maar die liggen met onze centjes in het kluisje op Tobago!

 

Daar sta en lig je met je strandkleding en slippertjes. We slaan maar wat (pijnlijke) details van dagenlang heup uit de kom, verkeerde informatie van de ANWB-alarmcentrale, gebrek aan hulp van de verzekeraar en meer over. Maar schakelen over naar de geweldige steun en hulp van de Nederlandse ambassade en vooral die van ‘redder in nood’ Sebastiaan van EigenWijzeDuikReizen. Zorgen voor onze paspoorten, bagage, geld, tijdelijke kleding, Fit-to-Fly-verklaring, aanpassing vluchten, rolstoelen op de luchthavens en nog veel meer.

 

We kunnen niet anders dan beloven onze dankbaarheid en lof ‘de hele duikwereld rond te toeteren’ en dat dan ook graag bij deze!

Conny en Jan van der Poll.